Bevalt Windows 10 (out of the box) niet? Geen probleem er zijn een aantal dingen die je kan aanpassen aan het systeem. Wij hebben een aantal handige videotutorials voor je klaarstaan die je haarfijn uitleggen hoe je het een en ander kan aanpassen aan het systeem.

Cortana uitschakelen

Niet iedereen is fan van een digitale assistent (die je in de gaten houdt). Daarom is onze eerste videotutorial er eentje waarin wordt uitgelegd hoe de assistent kan worden uitgeschakeld. Het kan zijn dat deze video niet helemaal van toepassing is aangezien Cortana in Nederland niet dezelfde functies biedt als in Amerika, maar "voorkomen" is beter dan "genezen".

Pas je startmenu aan

Als je voor de upgrade een Windows 8-gebruiker was (en niet zo blij was met de nieuwe Metro/Modern interface) kan je een kleine zucht van verlichting slaken. Het startmenu is weer terug en heeft het beste van beide werelden. Is dat niet voldoende voor je? In de onderstaande video leggen we uit hoe je je startmenu kan aanpassen. Wij zijn ons er van bewust dat er ook allerhande 3rd-party-oplossingen bestaan waarmee je zelfs het Windows 7 of Windows Xp-menu terug kan halen, maar die bewaren wij voor een ander artikel.

Schakel de automatische updates uit

We horen de verhalen steeds vaker. Gebruikers die opeens uit hun systeem gegooid worden omdat er een update moet worden geïnstalleerd of gebruikers die even weglopen en bij terugkomst een updatescherm voor hun neus krijgen. Hoewel Windows altijd belooft je huidige werk netjes op te slaan voordat het begint te updaten, wil het nog wel eens misgaan met alle gevolgen van dien. Wil je meer controle hebben over de updates? Kijk dan naar onderstaande video. Let wel op. Als je dat doet is je veiligheid niet meer gegarandeerd. Doet dit dus alleen als je weet wat je doet en bereid bent zelf alle updates bij te houden.

Haal "verstopte" applicaties naar voren

Geen zin in live tiles? Lever snelkoppelingen op je bureaublad? Dat kan en is makkelijker dan je denkt. De truc werkt ook in Windows 8.

Verlaat de veilige modus

Heeft al het gerommel de boel gesloopt en zit je vast in de veilige modus? Vervelend, maar niet rampzalig. In de volgende video laten we je twee nooduitgangen zien.

Windows 10 resetten met behoud van je bestanden

Een van de coolere functies in Windows 10 is het "opnieuw beginnen" zonder dat je al je bestanden en bestanden verliest. Hieronder leggen we uit hoe je dat kan doen.

Windows 10 resetten zonder behoud van je bestanden

Als je echt helemaal opnieuw wil beginnen (of je computer wil verkopen aan iemand anders) kan de onderstaande video ontzettend goed van pas komen. Overigens kan je ook wachten tot de anniversary update uit is. Deze gaat namelijk nog een stapje verder en verwijdert ook alle meegeleverde bloatware. Iets dat nu helaas niet het geval is.

Verwijder apps en programma's

Apps en programma's kunnen op twee verschillende manieren worden verwijderd en in onderstaande video laten we allebei zien.

Terug naar Windows 7 of 8

Wij hebben in eerdere artikelen al uitgelegd hoe je terug kan gaan naar Windows 7 of 8 mocht Windows 10 je niet bevallen. We behalndelen het nog een keertje, maar nu in videovorm voor de liefhebbers. Let op, Microsoft geeft je 31 dagen de tijd om deze handeling uit te voeren dus wacht niet te lang.