Je beseft waarschijnlijk al lang dat veel apps je locatie bijhouden om betere informatie te leveren over bijvoorbeeld het weer in de omgeving, films die in de buurt draaien en openingstijden van winkels. Maar deze gegevens zijn soms wel heel eng nauwkeurig en volgens een recent artikel van de New York Times zorgen verschillende apps ervoor dat je locatie 14.000 keer per dag wordt vastgelegd.

Intieme details

Die gegevens zijn zo nauwkeurig dat het heel goed mogelijk is om intieme details van iemands leven uit te vogelen door deze data te bestuderen. Het ergste is dat sommige apps deze data verkopen aan de hoogst biedende adverteerder om heel specifiek op jou gerichte advertenties op je af te kunnen vuren.

Dit verslag van de New York Times demonstreert ook nog eens dat iOS-gebruikers wat dit betreft beter af zijn dan Android-gebruikers (waar apps dit véél meer doen). Maar ook iPhone-gebruikers zijn verre van immuun voor al dat getrack en geping. Als je je zorgen maakt over deze dataverzameling, biedt iOS goede opties om ervoor te zorgen dat apps je locatie niet kunnen volgen.

1. Locatiediensten in zijn geheel uitzetten

Dit vinden we eerlijk gezegd een tikje overdreven, maar je hebt hier misschien goede redenen voor. Bedenk alleen dat met deze apparaatbrede instelling geen enkele app je locatie kan meten, dus ook de app Kaarten niet. Ook Zoek mijn iPhone werkt dan niet meer. Je kunt het fijnmaziger doen, maar als je de hele locatie-services wilt uitzetten, doe je dat zo:

Hierna: geheel blokkeren en specifieke apps de pas afsnijden.
 • Open Instellingen
 • Scrol naar Privacy
 • Selecteer Locatievoorzieningen
 • Zet het schuifje van Locatievoorzieningen uit

Als alternatief kun je ook een veld omlaag bewegen en 'Deel mijn locatie' uitschakelen. Die optie zorgt ervoor dat je je exacte locatie kunt delen met contacten, bijvoorbeeld via Berichten, als je bijvoorbeeld in gevaar bent of als je iemand wilt laten weten waar je je bevindt. Deze feature werkt ook samen met automatiseringen van de Home-app.

Locatiediensten van specifieke apps uitzetten

De locatievoorzieningen zijn nuttig voor bepaalde apps. Maar niet iedere app heeft dit nodig en het is zeker niet nodig dat locaties aan de lopende band worden bijgehouden. Als een app locaties ondersteunt, krijg je de vraag de eerste keer dat je de app start of je locatiediensten wilt inschakelen. Je zit gelukkig niet aan die keuze vast en kunt deze achteraf wijzigen in de instellingen.

Lees verder: Je hebt drie opties voor wanneer apps locaties mogen gebruiken.
 • Open Instellingen
 • Scrol naar Privacy
 • Selecteer Locatievoorzieningen
 • Je kunt hier van specifieke apps na het aantikken kiezen voor 'Nooit', 'Bij gebruik van app' of 'Altijd'. De app geeft hier zelf als het hier gebruik van maakt een toelichting van waarom deze optie nodig is.

Ik vind 'Bij gebruik van app' zelf het handigts, omdat je dan gebruik kunt maken van handige lokale features, zonder dat de app constant je locatie vergaart. Ik selecteer maar zelden 'Altijd'. Maar als je je bedenkt en niet wil dat de app toegang krijgt tot je locatie vanaf nu, kies dan voor 'Nooit'.

Locatiediensten van de iPhone zelf uitzetten

Maar niet alleen apps houden je locatie bij, ook de iPhone zelf doet dat voor 'belangrijke locaties' die je het vaakst bezoek, om locatiespecifieke suggesties te gebruiken als je bijvoorbeeld Siri of andere features wilt gebruiken. Deze gegevens zijn gelukkig versleuteld en blijven op je toestel. Maar zelfs dan wil je dit misschien uitschakelen, vooral als iemand anders toegang heeft tot je telefoon.

Op de laatste pagina: Welke opties je allemaal hebt.
 • Open Instellingen
 • Scrol naar Privacy
 • Selecteer Locatievoorzieningen
 • Tik op Systeem
 • Scrol naar Belangrijke locaties en tik hierop
 • Toets je pincode in of geef je vingerafdruk
 • Zet het schuifje op uit

Als je deze optie ingeschakeld had (en standaard is dat het geval) zie je hier ook welke locaties Apple heeft bijgehouden, bijvoorbeeld je kantoor of de plek waar je elke dag lunch haalt.

Je kunt ook opties die je problematisch vindt met de hand uitzetten door ze individueel uit te schakelen. Klik dan op de individuele schuifjes om ze aan te passen.