De iPad zorgde ervoor dat Apple grote stappen kon zetten in het bedrijfsleven naast de komst van iPhones bij bestuursleden. Langzaamaan is iOS zo een serieuze speler geworden in de sector. De interface is anders dan de Mac, maar met de iPad Pro maakte Apple vorig jaar stappen om de Mac meer naar de tablet te brengen.

In mijn ervaring is de grootste beperking voor zakelijk gebruik het ontbreken van bepaalde oude zakelijke interne apps die zijn gebouwd door een ontwikkelteam dat niet beseft dat we niet in een homogene Windows-only wereld leven. Met de komst van de nieuwe iPad Pro leek me dit een goed moment om eens te kijken naar hoe je de belofte van Apple waarmaakt en hem inzet als laptopvervanger.

Voor de tegenovergestelde visie ten behoeve van een beter beeld, lees ook: 5 redenen waarom de iPad Pro geen laptopvervanger is

In dit eerste artikel kijkt ik naar de spullen die je nodig hebt en in een tweede artikel sta ik stil bij specifieke instellingen en configuratie die je nodig hebt om de laptop aan de kant te schuiven ten faveure van een iPad.

Voeding

Ik heb meestal weinig problemen op reis om stroom te vinden onderweg, maar ik ben liever voorbereid op iets dat wellicht niet nodig blijkt, dan dat ik iets tekort kom. Ik heb daarom altijd een stevige powerbank bij me. Ik gebruik er eentje van Tylt, maar er zijn genoeg andere opties voor reizigers die een stevige oplader nodig hebben.

Toetsenbord

Je kunt virtueel typen op iOS, maar als je veel schrijft is een toetsenbord veel fijner. Zelf gebruik ik Apple's Folio-hoes omdat deze klein genoeg is om mee te nemen op het vliegtuig en tegelijkertijd mijn Apple-tablet beschermt tegen beschadigingen. Hij is alleen een beetje klein voor langdurig typen. Ik heb RSI, dus een comfortabel toetsenbord is een vereiste voor me. Ik heb er verschillende geprobeerd door de jaren heen, maar de Magic Keyboards die ik heb vind ik het meest effectief. Die koppel je via Bluetooth.

Hoes ter bescherming

Er zijn letterlijk honderden cases en hoezen om je iPad pro tegen beschadigingen te beschermen. Ik zoek altijd een juiste balans van stijl, prijs, gewicht en de optie om hem als standaard te gebruiken zodat ik een comfortabele kijkhoek heb. Ook voor mij vereist zijn bescherming tegen vallen en stoten en bescherming tegen regen (kijk naar cases van bijvoorbeeld Otterbox en Lifeproof) is altijd een goede keuze in Nederland.

VPN

Je maakt waarschijnlijk gebruik van openbaar wifi onderweg en zult wellicht e-mail, berichten en zakelijke app-verkeer over dat netwerk sturen. Iedereen weet dat dat onverstandig is, maar de meeste mensen doen het toch. Een virtual private network (VPN) biedt je een extra laag bescherming zodat je verkeer wordt versleuteld.

Lees meer over VPN-opties voor zakelijk gebruik: De 7 beste VPN's voor op kantoor

Zelf gebruik ik NordVPN, wat een uitstekende reputatie heeft, maar er zijn meer opties met goede recensies (wat heel belangrijk is, er zijn ook schimmige gratis aanbieders) zoals ExpressVPN, CyberGhost, en meer. Prijzen, features en compatibiliteit verschillen per aanbieder, dus zoek hier even goed naar iets dat voldoet aan jouw wensen.

Connectiviteit

Als je een model hebt met 4G in plaats van alleen wifi, heb je een simkaart en mobiele dataverbinding, net als bij je iPhone. Houd rekening met de beperkingen van je bundel als je buiten Europa reist. Je kunt net als bij de smartphone kiezen voor een abonnement of prepaid. Met alleen het wifimodel kun je natuurlijk ook tetheren via je smartphone.

De basics

Verder heb je de voor de hand liggende dingen nodig, zoals de Apple Pencil die essentieel is voor notities, tekenwerk, schrijven of het tablet of ander werk waar je een stylus voor nodig hebt. Verder gebruik ik een verlengsnoer van een paar meter, zodat ik niet over de vloer hoef te kruipen als ik ergens ben waar een stopcontact op de grond is gebouwd net te ver van mijn werkplek.

Ook heb je wellicht enkele dongels nodig, afhankelijk van je wensen. Denk aan video-output van je tablet, het gebruik van een sd-kaart of werken met camera-apparatuur. Ik wil geen open deuren intrappen, maar denk uiteraard ook aan een reisstekker en adapter voor in het buitenland.

Vergeet apps niet

De apps die je nodig hebt hangen natuurlijk helemaal af van het werk dat je wilt doen of welke dingen je zelf graag gebruikt. Om je een beeld te geven hier een overzicht van mijn uitrusting:

Microsoft Office: Apple's iWork is effectief, maar zakelijke gebruikers blijven in de regel liever bij het veelgebruikte pakket.

NordVPN: Zoals ik net zei: een VPN is een vereiste onderweg.

Pixelmator: Ik gebruik iCloud voor mijn eigen werk, maar als je met collega's werkt is het essentieel om met een ander platform, Dropbox of Box te gebruiken.

Netflix: Want, films.

Shortcuts: Apple's app voor snelkoppelingen met Siri wordt steeds behulpzamer om je werk snel te doen.

things: Dit is een projectmanagementtool die ik steeds meer ben gaan waarderen.

Zoom: Een van de best beoordeelde app om samen te werken bevat veel features en zorgt er ook voor dat je je iPad-scherm kunt delen in een videogesprek.

Parallels Acces: Een nuttige tool om toegang te krijgen tot je Mac of pc. Het is niet bepaald een computer in je tablet, maar het maakt het handiger om je vaste computer ook te gebruiken.