
Migratie naar Rijksoverheid.nl dumpt deeplinks
Bij de samensmelting van websites tot één nieuwe rijksbrede site gaat het nodige mis. Bestaande deeplinks missen geregeld een redirect naar de nieuwe site.
Bij de samensmelting van websites tot één nieuwe rijksbrede site gaat het nodige mis. Bestaande deeplinks missen geregeld een redirect naar de nieuwe site.

Migratie naar Rijksoverheid.nl dumpt deeplinks
Bij de samensmelting van websites tot één nieuwe rijksbrede site gaat het nodige mis. Bestaande deeplinks missen geregeld een redirect naar de nieuwe site.
De overheid zet een nieuwe stap in het samenvoegen van alle ministeriële sites op Rijksoverheid.nl. De oude sites van de ministeries voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor Justitie en voor Verkeer en Waterstaat zijn sinds vrijdag over naar Rijksoverheid. Daar zijn eerder al vier sites naartoe gemigreerd.
"Op 12 juli 2010 zijn de websites Minbzk.nl, Justitie.nl en Minvenw.nl uit de lucht gegaan", schrijft het ministerie van Algemene Zaken. In het geval van Justitie.nl en alle onderliggende links is dat letterlijk zo. Het gehele domein is offline, terwijl justitie.nl nog steeds nummer 1 scoort in Google en de nieuwe subpagina op Rijksoverheid.nl pas 10de is in de veelgebruikte zoekmachine. Ook de rss-feed van justitie.nl levert geen nieuwe artikelen meer op.
Koppeling ontbreekt
Minbzk.nl en Minvenw.nl linken op die url's wel naar Rijksoverheid.nl, maar ook deze migratie verloopt niet vlekkeloos. Een aantal via Google te vinden subpagina's (zoals 'Organisatie' bij Verkeer en Waterstaat) linkt wel door naar Rijksoverheid.nl, maar is niet gekoppeld aan de juiste nieuwe pagina.
Ministeriële persberichten op de oude sites deeplinken ook niet meer door. 'Minister Eurlings verscherpt en versnelt wetgeving verlening en intrekking nationaliteit van zeeschepen' van 25 mei bijvoorbeeld linkt door naar de algemene nieuwspagina van het ministerie op Rijksoverheid.nl, terwijl dit artikel wel gewoon aanwezig is op de nieuwe site. Dat betekent dat links in oudere Webwereld-artikelen niet meer verwijzen naar de juiste url.
Volgens Eduard Blacquière, specialist in SEO (Search Engine Optimization) bij Orange Valley, is het vervallen van deeplinks niet gebruikersvriendelijk. "Als een bezoeker die oude link wil lezen, maar vervolgens zelf opnieuw moet zoeken naar het bericht op Rijksoverheid. Dat is niet handig."
Rabobank-misser
Het schoolvoorbeeld van mislukte sitemigraties is volgens Blacquière die van de Rabobank, een aantal jaar geleden. De bank was in één klap de toppositie in Google kwijt op woorden als 'lenen' en 'doorlopend krediet'. Het heeft Rabo een jaar gekost om de vindbaarheid op oude niveau terug te krijgen. Ook het Algemeen Dagblad (AD.nl) ging onlangs in de fout met de migratie, zegt Blacquière.
De overheid heeft het niet zo bont gemaakt als die twee migratiemissers, aldus Blacquière. Mede omdat er bij Rijksoverheid.nl zogeheten '301 redirects' worden gebruikt, wat goed is voor zoekmachine-optimalistatie. "Het is belangrijk dat er wordt gekozen voor een 301 redirect en niet voor een 302 redirect. Een 302 redirect is tijdelijk en een 301 redirect is permanent. Zoekmachines weten bij een 301 redirect dat de oude url permanent is verhuisd naar de nieuwe url. De opgebouwde waarde wordt in dat geval dus netjes meeverhuisd naar de nieuwe url. Alle zorgvuldig opgebouwde SEO-waarde blijft dan dus behouden."
Ook bij al eerder gemigreerde ministeries zijn de oude deeplinks naar nieuws, brieven aan de Tweede Kamer en dergelijke ook allemaal verdwenen. Sommige sites zijn nog niet overgestapt (Defensie, Buitenlandse Zaken). Die volgen later dit jaar.
Content niet synchroon
Het ministerie van Defensie bijvoorbeeld leidt nu een dubbelleven; het is aanwezig op zowel Defensie.nl als op Rijksoverheid.nl/ministeries/def. Een automatische contentkoppeling is er niet. Op de Rijksoverheid-subpagina stamt het meest recente bericht van 25 juni ('Behoefte politietrainers Afghanistan in kaart gebracht'), terwijl op Defensie.nl al wel aandacht besteed is aan het recente bezoek van minister Van Middelkoop aan Srebrenica.
Eind 2010 moeten alle sites toegevoegd zijn aan het platform. De websites van de andere ministeries worden in de loop van het jaar ook onderdeel van Rijksoverheid.nl. Op de nieuwe rijkssite zal de informatie niet alleen meer op ministerie, maar ook op thema gerangschikt worden.
6 miljoen euro
De gezamenlijke website is onderdeel van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). De site is gemaakt met het open source cms Hippo, en gebruikt de zoekmachine Lucene, een in Java geschreven search engine voor webserver Apache. Centric verzorgt de hosting. De geschatte kosten van de overgang zijn 6 miljoen euro.
Dit alles is begrijpelijk, wat ik alleen niet snap is dat waarom linkt [Link] niet door naar [Link] ? En dat dan bij alle ministeriesites?
En jullie hadden ook zoiets kunnen doen dat een deeplink doorlinkt naar de zoekmachine van rijksoverheid.nl met de woorden in de link als trefwoorden, soms pakt dat goed uit, soms ook niet maar is te testen...
Rijksoverheid.nl is inderdaad een nieuwe website die in de plaats komt van de bestaande websites. Er is gekozen voor een website van de rijksoverheid om overheidsinformatie als één geheel en op een toegankelijke manier te presenteren.
Consequentie van deze overgang is dat de sites van de ministeries offline gaan en dat, zoals in het artikel terecht wordt opgemerkt, de URL's van deze oude websites niet langer beschikbaar zijn of foutmeldingen geven. Doordat www.rijksoverheid.nl een geheel nieuwe website is en geen voortzetting van de bestaande websites, is het ook niet mogelijk om de URL-structuur van deze sites over te nemen. Derhalve is de redenatie dat www.rijksoverheid.nl hiermee niet voldoet aan de webrichtlijnen niet correct.
Ik zal kort toelichten op welke wijze wij de website hebben ingericht en hoe wij bezoekers zo goed mogelijk helpen de weg te vinden in het woud van overheidsinformatie.
De content van de websites van de departementen wordt gemigreerd naar www.rijksoverheid.nl. En in veel gevallen wordt de informatie in een andere context gepresenteerd, onder een andere naam of in combinatie met onderwerpen van andere departementen . Het is daarom niet mogelijk om alle content 1-op-1 te deeplinken. Wij hebben de keuze gemaakt om te focussen op de juiste inhoud in de juiste context.
Om de bezoekers van de opgeheven websites wel van dienst te zijn bij het vinden van de gezochte informatie op www.rijksoverheid.nl, is een url-redirect-traject opgestart dat zich richt op het zoekgedrag van de bezoekers. Met dit programma hebben wij op dit moment al 350.000 in Google aanwezige webadressen naar www.rijksoverheid.nl geredirect.
Wij hebben hierbij wel degelijk rekening gehouden met de vindbaarheid van deze content, door gebruik te maken van 301 re-directs. Voor bepaalde pagina's, die inhoudelijk niet zijn meegenomen naar www.rijksoverheid.nl en dus vervallen, verwijzen we door naar een 410-error-code pagina. Ook hierdoor verbeteren de zoekresultaten.
Tot slot: in het artikel wordt genoemd dat er 6 miljoen euro wordt uitgegeven aan de ontwikkeling voor deze site. Ik wil hier graag bij opmerken dat dit een budget is voor drie jaar (2008 - 2010). Dit budget was onder andere voor de externe inhuur van de bouw en ontwikkeling van de site en ook is een deel van de redactie van de website uit dit budget betaald. Eind 2010 volgt een verantwoording van het uitgegeven budget.
Jeroen Sprenger
Projectdirecteur Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl
En ook niet onbelangrijk: Rijksoverheid.nl is bereikbaar via IPv6.
Ze geven het goede voorbeeld.
Gemiste kans: door gebruik te maken van CMIS, de Content Management Interoperability Standard, hadden de CMS'en van de verschillende ministeries eerst hun content kunnen aanbieden, en had men op Rijksoverheid.nl de migratie van deeplinks in artikelen geautomatiseerd uit kunnen voeren. Een gefaseerde overgang was dan probleemloos verlopen.
Tis meer dat de overheid zwalkt en zonder enige visie allemaal websitejes optrekt op evenzoveel domeinnamen en dat al jaren doet.
Verder zouden ze zich beter druk maken over de inhoud en de bruikbaarheid dan over SOE. 1. Ze hoeven er geen winst op te maken 2. Als je zorgt voor goede en net ingedeelde content (en je een beetje houdt aan webstandaarden) komt die zoekmachine vanzelf wel.
Je bezighouden met SOE is alleen maar zand in je eigen ogen strooien en technisch ongeveer zo verantwoord als het bezoeken van een waarzegster. Het is riskant, ook, want het kan net zo goed averechts werken.
Last not least. Links zijn er niet om te veranderen. Als je dan zo onzeker bent over je technische backend (en/of van plan bent dat regelmatig te wijzigen), bestudeer dan eens het concept "permalinks". De bezoeker help je meer met een belangrijke link die over 2 of 3 jaar liefst over 5 nog steeds werkt, dan een fancy stylesheet, een hoop borstgeklop, een #1 zoekmachine positie die totaal irrelevant is, of een vette statisch redirect naar de volgende 404.
Reageer
Preview