
Rechter wijst Unix-rechten Novell af
Een rechtbank in de VS bepaalt dat Novell toch niet het copyright bezit op Unix. Dat herroept gedeeltelijk een uitspraak uit 2007, waarin is bepaald dat SCO geen recht had op de Unix-code.
Een rechtbank in de VS bepaalt dat Novell toch niet het copyright bezit op Unix. Dat herroept gedeeltelijk een uitspraak uit 2007, waarin is bepaald dat SCO geen recht had op de Unix-code.

Rechter wijst Unix-rechten Novell af
Een rechtbank in de VS bepaalt dat Novell toch niet het copyright bezit op Unix. Dat herroept gedeeltelijk een uitspraak uit 2007, waarin is bepaald dat SCO geen recht had op de Unix-code.
Ceo Darl McBride van SCO kraait nu weer victorie in de Salt Lake Tribune. Daarin viert McBride de jongste uitspraak van de federale rechter als een grote overwinning. Alweer zes jaar geleden claimde SCO dat Unix intellectueel eigendom is en dat Linux inbreuk maakte op dat intellectuele eigendom.
Het bedrijf spande vervolgens een rechtszaak aan tegen IBM en veroorzaakte opschudding in de open source wereld door een groot aantal bedrijven dat Linux gebruikte aan te schrijven met de mededeling dat licentiegeld aan SCO verschuldigd was. In augustus 2007 bepaalde een rechter in Utah dat de code van Unix toebehoorde aan Novell, waardoor alle poten leken te zijn weggezaagd onder de stoel van SCO.
'SCO herleeft'
Volgens McBride betekent de nieuwe uitspraak van de federale rechtbank nu dat zijn zaak weer valide is. SCO zal opnieuw proberen licentiegelden te innen bij de duizenden bedrijven die Linux gebruiken. Bovendien gaat SCO IBM weer te lijf, aldus McBride.
Maar volgens Groklaw juicht McBride iets te vroeg. Dat de uitspraak is teruggedraaid dat de rechten op Unix bij Novell liggen, wil nog niet zeggen dat SCO die rechten heeft. Daar zal eerst een nieuwe rechtszaak over moeten worden gevoerd. Bovendien is de uitspraak uit 2007 voor een deel wel degelijk bevestigd. Er moeten nog steeds royalties worden betaald aan Novell, terwijl SCO helemaal geen geld heeft, zo merkt Groklaw fijntjes op.
Nooit aangetoond
IBM zal helemaal niet wakker liggen van deze nieuwe ontwikkeling. Dat bedrijf heeft altijd op het standpunt gestaan dat er helemaal geen overtreding van het copyright was, van wie de code ook is. SCO heeft ook nooit code kunnen laten zien waarin die overtredingen werden aangetoond.
Bron: Techworld.nl.
Doet me denken aan Tim Kuik
Nee, Linux (wat toen geen linux heette) is geschreven als betere terminal software dan alle andere terminal software. Dat het nu gewoon UNIX voorbij heeft gestreeft is eigenlijk omdat het gewoon goed in elkaar zat.
Als het een tegenhanger is, dan is het omdat het een "grote" monolithisch kernel is, en minix bestaat juist alleen uit losse processen die met elkaar communiceren. Daarom vond Andrew Tanenbaum ook een gedrocht van jewelste, want het druiste in tegen zijn Minix- en Amoeba-leer.
Minix is alleen een academisch project geweest om studenten wat te laten ontwikkelen. In tegenstelling tot linux moest je bij Minix iets maken (repareren of verbeteren), terwijl het bij linux juist al moest werken.
Kwa programmeren is linux ook een hele verademing tov de minix die ik ken (1.5)
Natuurlijk heeft het zijdelings te maken met de zaak SCO vs IBM, maar ik vind het een beetje vreemd dat bij een artikel, waarbij het dus duidelijk gaat over UNIX en niet over Linux, er een plaatje gebruikt wordt van Tux (de Linux mascotte).
Toch niet!
MS zit vuist diep in SCO:
BayStar claimed the deal was suggested by Microsoft, but that no money for it came directly from them.In addition to the Baystar involvement, Microsoft paid SCO $6M in May 2003 for a license to "Unix and Unix-related patents", despite the lack of Unix-related patents owned by SCO.
This deal was widely seen in the press as a boost to SCO's finances which would help SCO with its lawsuit against IBM.
bron (wikipedia via Groklaw)
SCO bestaat volgens mij zo ongeveer alleen nog uit advocaten. En je moet niet vergeten dat je vriend Darl er ook bij krijgt. :)
Ik had goede hoop dat Novell het pleit beslecht had en dat SCO belly up zou gaan, maar het is een koppig tentje. Alleen jammer dat ze die koppigheid niet op de goede dingen richten.
(Hmm, de juiste reactie knop gemist denk ik. Het was eigenlijk op CAPSLOCK2000 gericht)
McBride staat er om bekend dat hij graag zijn victory kraait. Zelfs bij verlies kraait hij zijn victory, dus bij deze voorlopige uitspraak gaat hij waarschijnlijk dampen. ;)
Ik persoonlijk denk dat Microsoft wel uitkijkt. Die connectie wordt goed in de gaten gehouden. Andere trucs? Misschien. Maar niet meer via Baystar.
Wie is hier nu naief? Als één site beweert dat Jobs zo goed als dood is dan slik je dat voor zoete koek, maar het 'Baystar nieuws', wat toch duidelijk meer substantie heeft, geloof je weer niet? Je Microsoft 'positief kritische' blik slaat een klein beetje door naar positief denk ik. :)
Ware gelovigen zijn zo grappig. :D
Pardon, ik meen dat ze die al een tijdje geleden de zak hadden gegeven!? SCO had, wat mij betreft, voor de zet van Novell al geen zaak. Daar veranderd deze uitspraak weinig aan.
Nu kan SCO weer mysterieuze claims deponeren en indianendansjes doen met stapels vage printjes onder de arm. Dus business as usual.
Maar voor mijn gemoedsrust zou het goed zijn als dit Darl "Heintje Davids" McBrides laatste comeback was. Laat ze nu maar eens de kaarten op tafel leggen, dan zijn we er vanaf. Alles beter dan dit onzinnige geëtter.
flinterdunne verhalen waarvan, als je ze leest, helemaal niets overblijft. Maar perfect om vuil te spuien en stemming te maken, dat geef ik toe!
[Link] Mostly wel.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar... (of het voor Unix geldt weet ik eigenlijk niet, eerlijk gezegd.)
Daar hoef je niet bepaald paranoĂŻde voor te zijn. Veel nieuwssites hebben geschreven over die mogelijkheid.
Did Microsoft guarantee BayStar's investment in SCO?
BayStar Confirms Microsoft Connection to SCO Investment
Die code is van mij!!! stelletje dieven van tegenwoordig :(
Paranoide trekjes?
Pas op SCO wordt gesponsort door MS als die er brood in zien.
Tja, SCO kopen lijkt me niet slim. McBride inhuren om verplicht dertig jaar lang de binnenkant van olietankers te schrobben lijkt me nuttiger. Het zijn vooral figuren als hij die de wereld zo'n rotte geur geven.
Helaas zegt dit helemaal niets. Zowel Minix als Linux zijn POSIX compliant en daardoor vanaf een bepaalde laag bovenop de core van het OS compatibel. Zowel Minix (microkernel) als Linux volgen een andere architectuur, maar bovenop de core zou er best uit Unix geput kunnen zijn. Of dat zo is weet ik niet, maar de technische mogelijkheid bestaat in ieder geval.
Je redenering klopt ook niet helemaal:
1) Minix heeft niets overgenomen uit Unix.
2) Tanenbaum zegt dat Linux niets heeft overgenomen uit Minix.
Over of Linus/x iets uit Unix heeft overgenomen valt op basis van die twee statements niet op te maken.
Geslagde vergelijking, jammer van de minnen, kennelijk hebben sommige geen gevoel voor humor 8-)
Dat zullen de meesten wel met je eens zijn.
Helaas sleept de zaak zich nu zeker nog jaren voort. Toch maar goed dat ik de cd set met SCO / Caldera Linux heb bewaard, gewoon een keer gratis meegenomen op de HCC dagen.
Die MacBribe kraait nu wel victorie, maar het heeft de rechten op Unix nog lang niet. Toch wel jammer dat die FUD machine blijft loeien.
Als Ubuntu of een andere kapitaalkrachtige Linux distro nu eens SCO zou opkopen, dan zijn we in een keer van het gezeur af. Het bedrijfspand kunnen ze vervolgens exploiteren als spookhuis, of als openbaar toilet.
Hmmmm, dacht het slapende was en SCO zoals Mathfox al meldde inmiddels failliet was.
Zou het de laatste stuiptrekking zijn....
(of willen sommige investeerders nog hun inleg terug krijgen voordat de stekker eruit getrokken is)
als ik me goed herinner was de 'strategie' van SCO toendertijd: zoveel mogelijk onrust en onduidelijkheid scheppen rond Linux/OpenSource in de hoop dat bedrijven en-masse SCO-licenties zouden gaan aanschaffen. daar is toen bij mijn weten bijna niemand ingetrapt...
en dat gaat die McFly nu weer proberen ??
*lol* succes d'r mee :)
SCO heeft bijna twee jaar geleden uitstel van betaling gekregen en op 5 augustus heeft de faillissementsrechter bepaald dat er een bewindvoerder aangesteld dient te worden. SCO (geboren Caldera) is zo goed als bankroet; een andere groep programmeurs van de "Santa Cruz Operation" is als Tarantella overgenomen door Sun.
En dan stel ik me ook nog de vraag hoeveel UNIX-code er tegenwoordig nog in Linux zit, als die er al ooit ingezeten heeft?
Linux is door Linus geschreven als niet-commerciele tegenhanger van MINIX dat op zijn beurt een miniversie was van UNIX. Zelfs de proffesor die MINIX schreef (Tannenbaum) verklaarde dat Linus geen code van de MINIX kernel gestolen had.
De claim dat Linuxgebruikers inbreuk plegen op de Unix-kernel is in Duitsland al verworpen: [Link]
Huhuh, zie mijn eigendom eens intellectueel zijn ;-)
Nnnnneeeeeeeeeeeeeeee
Is die vent een broer van jason ofzo? Niet stuk te krijgen.
Darl McBride is echt mentaal verdwaald.
Dat SCO is op sterven na dood... al jaaaaaren.
Inderdaad, er was "summary judgement" en nu is aangegeven dat dit verhaal toch in een volledige zitting moet worden behandelt.
Dit is dus onjuist, de rechtbank heeft niets bepaalt over het eigendom van de Unix copyrights, men heeft enkel aangegeven dat er een vervolg procedure moet komen in deze zaak. Verder is er inderdaad aangegeven dat de summary judgement over de betalingen van licentiegelden wel toegestaan is en dus moet SCO dat aan Novell gaan betalen.
Is SCO nu nog niet dood en begraven?
Wie koopt er in vredesnaam nog iets van die club.
Ooit was sco een gerespecteerde club, maar op een gegeven moment hebben ze de prijs van hun Unix drastisch verhoogt en het voor privé gebruik onbetaalbaar gemaakt.
Daarna is het steeds bergafwaarts gegaan. Sco moet dood.
Vaag allemaal: iedereen klaagt iedereen maar aan tegenwoordig.
Laat ze toch eens aan het werk gaan!
Reageer
Preview