
9 redenen om géén smart-tv te kopen
Argumenten waarom een beetje luddisme wellicht op z'n plek is.
We staan opnieuw stil bij de minpunten van de smart-tv. We hebben na enkele jaren aanmodderen op de redactie besloten dat het veel beter is om de intelligentie extern te houden en onze lijst met argumenten is hier verder uitgebreid en toegelicht.

9 redenen om géén smart-tv te kopen
We staan opnieuw stil bij de minpunten van de smart-tv. We hebben na enkele jaren aanmodderen op de redactie besloten dat het veel beter is om de intelligentie extern te houden en onze lijst met argumenten is hier verder uitgebreid en toegelicht.
Vorig jaar bespraken we hier een aantal redenen om geen smart-tv te kopen en voor de volledigheid hebben we deze hieronder ook toegevoegd. Een paar incidenten van de afgelopen maanden drukten ons namelijk met de neus op het feit dat er potentiële ellende is met deze IoT-apparaten die we in eerste instantie zelfs over het hoofd zagen.
We hebben het dan onder meer over de beperkte levensduur, beveiligingsissues, interfaces die voor verbetering vatbaar zijn en onverwachte updates. In het kader van "maar wacht, er is meer" vandaag een nóg uitgebreider overzicht van redenen om voor een domme tv te gaan of op z'n minst de smart-tv niet aan een internetverbinding te hangen (waardoor je eigenlijk net zo goed een domme televisie kunt kopen).
1. Beperkte ondersteuning van apps
Aan het begin van de zomer van 2017 kondigde de NPO aan de ondersteuning in te trekken van smart-tv's van voor 2014. De publieke omroep noemt de software van die televisies te verouderd om nieuwe ontwikkelingen aan te kunnen. Je ziet vaker dat apps opeens verdwijnen. We kennen het persoonlijk op de redactie onder meer van Uitzending Gemist en natuurlijk Skype.
Dit jaar trekt de consumentenbond aan de bel. De organisatie heeft het afgelopen jaar honderden klachten binnen gekregen van gebruikers over apps die verdwijnen of niet langer meer werken. Het gaat om tv's die nog geen vijf jaar oud zijn.
"Bij apparaten die verbonden zijn met het internet is het essentieel dat de veiligheid en de functionaliteit voor een redelijke termijn gewaarborgd zijn. Consumenten kopen bewust een tv waarop ze apps kunnen gebruiken en betalen daar ook voor. Het kan toch niet zo zijn dat dan na 3 jaar het smart-tv-gedeelte van de tv niet meer naar behoren werkt. Wij zullen dit probleem aankaarten bij fabrikanten en aandringen op oplossingen," aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.
De organisatie heeft in maart al een meldpunt in het leven geroepen waar gebruiken kunnen melden of zij last hebben van apps die niet langer worden ondersteund. De Consumentenbond wil dat fabrikanten maatregelen nemen om smart tv's tenminste zes jaar lang te ondersteunen.
Een nobel streven, maar aangezien het ze al niet lukt om fabrikanten zo ver te krijgen om smartphones langer te ondersteunen, hebben wij er een hard hoofd in dat zij dit voor elkaar gaan krijgen voor smart tv's. Een van de populairste fabrikanten, Samsung (63 procent van alle smart tv-klachten) werd eerder al niet warm of koud van de "eis" van de consumentenbond om de updateprocedure van smartphones te verbeteren.
Het punt is dat dit een nooit eindigend proces is. Software en hardware trekken elkaar mee naar nieuwe features, waardoor het onvermijdelijk is dat je na een aantal jaar nieuwe hardware nodig hebt om alle nieuwe software te draaien. Apps worden niet meer ondersteund of verdwijnen helemaal, patches komen niet meer uit voor jouw televisie van drie jaar oud en het hele systeem wordt traag en brak.
Je luxueuze smart-tv wordt met andere woorden niet zo gedistingeerd oud als de domme televisie van vroeger. Positieve noot: het is vast goed voor de economie dat we elke drie á vier jaar naar de winkel rennen omdat het apparaat 'te oud' is geworden.
tja, wat de vrije radicaal zegt, gewoon de netwerk stekker eruit laten.
nu is het afwachten op de slimme ijskast, die je gaat vertellen wanneer, en erger, WAAR je je voedsel moet gaan halen.
Tip: sluit de smart tv niet aan op internet. Daar kun je bij het opstarten voor kiezen. Tenminste bij mijn Sony Bravia KD43XD Ultra HD. Dat was 'n jaar geleden 'n uitgaand want verouderdmodel met scart aansluiting, die ik per se wilde hebben voor m'n dvd-recorder. Voor de apps, vooral Youtube, kocht een eenvoudige Sony Blue Ray speler, die wel inetverbidng heeft. Nog geen enkel probleem met mijn smart tv ondervonden.
artikel is nauwelijks te lezen door die k.t reclames dier er constant tussen de teksten verschijnen!
Echt, mensen. Is het zo ingewikkeld om een AppleTV aan te schaffen (desnoods een 3e generatie voor een paar tientjes op MP) en de 'smart TV' voor de rest van zijn leven gewoon een domme TV te laten zijn?
Mijn LG OLED heeft 1x een update van het net mogen halen toen hij uit de doos kwam, daarna alle netwerk instellingen verwijderd. Mijn 4e gen AppleTV doet alles 100x beter dan een 'smart TV' het ooit zou kunnen doen.
Voor een aantal lieden hier is dat bijzonder ingewikkeld, want: Apple.
Je hebt hier wel een punt. SmartTV impliceert regelmatige updates. Dat is niet de core-business van schermfabrikanten. Het zijn van oudsher pure hardware boeren. Ze begrijpen die business niet en missen de infrastructuur, zoals een Apple of Google die hebben.
Dat kán niet goed gaan..
Dus om de smartTV te omzeilen moet ik een AppleTV kopen en gelijk maar het hele Apple-ecosysteem om dat te bedienen? En ieder jaar de nieuwste iPhone gaan kopen? Ik zie het voordeel niet...
Voor een aantal lieden hier is dat de enige mogelijkheid, want: Apple.
Je kan ook een Google Chromecast Ultra aanschaffen. Het is een stuk goedkoper dan een Apple TV.
Het geflopte Apple tv avontuur moet kost wat kost gepushed worden immers ;)
Inderdaad, problematisch, want: Apple.
De Apple TV werkt prima zonder iPhone, i.t.t. de Chromecast, waarbij je een mobieltje nodig hebt om de stream te starten.
Maar ik snap het al, men koopt liever 5x een ander apparaat dat nét niet alles goed doet, maar wel keuzevrijheid biedt, dan één apparaat dat perfect werkt.
Misschien moet je je appelbrilletje even afzetten... I.t.t. AppleTV werkt een chromecast samen met PC, Android, iOS en zelfs Linux.
Dat een Chromecast 'samenwerkt' met al deze platforms weet ik, heb er een thuis (ongebruikt) in de lade liggen. De AppleTV is een zelfstandig platform dat juist geen van de andere apparaten nodig heeft. Want i.t.t. Chromecast, waarbij je eerst content moet opzoeken op je device voordat het gestreamd wordt naar je TV, heeft Apple de moeite genomen om een OS te maken dat geheel bestuurd kan worden d.m.v. een afstandsbediening met 5 knoppen.
Maar goed, zoals al eerder werd opgemerkt; problematisch, want Apple. Dan slaan bij sommigen van ons de stoppen door en wordt er niet verder gelezen.
Die sommigen vormen wel de overgrote meerderheid die het product links laat liggen. De verkoop daalt stevig door..
[Link]
Zegt dat iets over het gebruikersgemak en de kwaliteit van de oplossing dan? Het zal een beetje cherrypicking zijn; soms wordt het marktaandeel van Apple gebruikt om aan te tonen dat ze juist erg succesvol zijn (de hoeveelheid geld die ze bijvoorbeeld ophalen uit de markt), soms wordt het gebruikt om aan te tonen dat ze juist helemaal niet succesvol zijn. (~12/15% marktaandeel voor smartphones).
Waar het mij om gaat; mijn vrouw en mijn moeder kunnen beide prima omgaan met de AppleTV. Ding zet de TV aan en uit en NPO, NOS en Netflix hebben mooie, goedwerkende apps (met nog honderden andere partijen).
Waarbij de LG interface zeker niet slecht is en misschien zelfs wel bruikbaar, maar je weet gewoon dat het ding over 3 jaar niet meer ondersteund wordt en derde partijen apps gewoon zullen verdwijnen van je TV.
De AppleTV is een prima combinatie van krachtige hardware die eenvoudig in gebruik is. Het is geen koopje, maar dat is een BMW, Mercedes of Porsche ook niet.
De 4K tv van Salora is volgens bol.com een tv met een resolutie van 1366×768 !!!
Reageer
Preview