
'Apple heeft 50 procent marge op Iphone'
Voor elke Iphone die Apple verkoopt, is de helft van de verkoopprijs pure winst. Wel zal Apple op korte termijn de prijs van de Iphone verlagen.
Voor elke Iphone die Apple verkoopt, is de helft van de verkoopprijs pure winst. Wel zal Apple op korte termijn de prijs van de Iphone verlagen.

'Apple heeft 50 procent marge op Iphone'
Voor elke Iphone die Apple verkoopt, is de helft van de verkoopprijs pure winst. Wel zal Apple op korte termijn de prijs van de Iphone verlagen.
Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Isuppli. Volgens de analisten kost een 4 gigabyte Iphone ongeveer 230 dollar om te produceren, terwijl de verkoopprijs 499 dollar wordt. De 8 GB-versie wordt verkocht voor 599 dollar, terwijl de totale productiekosten rond de 265 dollar liggen.
Gebruikers hoeven zich echter geen zorgen te maken, zo denkt Isuppli. Apple zal volgens de analisten de prijs van de Iphone moeten verlagen, wil het de concurrentie aan kunnen gaan met andere spelers op de markt van mobiele telefonie. Door de productie in de toekomst op te voeren, zal Apple nog steeds een goede winst maken. Zelfs wanneer het bedrijf de prijs van de Iphone verlaagt, zo weet Isuppli.
Onzin, we praten over 40% in prijs omlaag binnen 3 maanden. Het gaat niet om een paar honderd euro zoals het in de windows pc wereld gaat. Tot nu toe heb ik dat in ieder geval nog nooit meegemaakt.
Ik wordt altijd een beetje kriegelig als ik mensen zo over hun apple hoor praten.
Het eerste wat ik hoor is hoe mooi ze eruit zien. Wat kan mij dat nou schelen. Dat ding koop je toch niet voor de mooiegheid?? Dan praten ze over de betrouwbaarheid van hun OS10 (persoonlijk vind ik OS9 overzichtelijker). Ik heb meer problemen met macs gehad dan met windows/pc's.
En dan denken ze ook nog dat apple naar hun luistert en hun ondersteunt.
Moet je eens aan grafisch vormgevers vragen toen ze overstapten naar os10.
Het is dat bepaalde software programma's alleen op apple draaien anders was een groot gedeelte van de apple gebruikers allang overgestapt naar het windowsplatform. Ik in ieder geval.
Overigens ook nog eens een 9600 gekocht voor Fl. 10.000 en 3 maanden later ging die met Fl. 4000,- omlaag.
Is Apple dan onbeschoft? Early adapters betalen doorgaans meer dan mensen die een tijdje afwachten. IBM computers waren in het begin net zo 'schandalig duur' en daalden later ook.
Mensen die de eerste serie cd-recorders of surround versterkers kochten, zagen de prijzen daarna ook zakken. Dat is algemeen bekend lijkt me.
Trouwens wasmachines van 20 jaar geleden gingen ook veel langer mee dan de huidige wasmachines. Welkom in de vervang-cultuur, alles moet kapot. Het gaat niet om het milieu of om de gebruiker, het gaat erom dat men nieuw spul aanschaft ... helaas.
@apos1: waarom is Apple volgens jou zo onbeschoft? Omdat ze 20k vragen voor een computer terwijl blijkt dat mensen bereid zijn dat te betalen, of omdat ze het wagen om hun prijzen te verlagen?
't Is allemaal leuk hoor, dat gemopper over prijzen. Voor mij is het heel simpel: als je iets te veel vindt kosten voor wat je krijgt, dan koop je het niet en dan gebruik je het niet. Verkoopt de fabrikant te weinig dan verlaagt-ie z'n prijzen wel en als-ie dat niet doet dan zijn er kennelijk genoeg mensen die bereid zijn de vraagprijs te betalen. Als er één markt is waar vraag en aanbod de prijs bepalen dan is dat de electronicamarkt wel.
Zo ook met prijsdalingen: prijzen dalen. Punt. Dus je koopt iets voor een prijs die jij het op dat moment waard vindt en daar verandert niks aan als dat product later goedkoper wordt. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het ook niet leuk als iets een week nadat ik het gekocht heb een stuk goedkoper wordt, maar ik heb voor mezelf altijd wél even die reality check dat ik het ook voor de hogere prijs het geld waard vond.
Wat nou apple gaat nooit omlaag met de prijzen.
Apple is het meest onbeschofte Compute bedrijf wat ik ken. Ik kom nog uit de tijd dat we 20.000 guldens moesten betalen voor die krengen.
Toen waren de onderdelen overigens een stuk beter van kwaliteit dan nu.
Overigens ook nog eens een 9600 gekocht voor Fl. 10.000 en 3 maanden later ging die met Fl. 4000,- omlaag.
Zoals ik al zei op nr. van onbetrouwbaarheid staat Apple en daarna mogen mensen zeuren over Bill Gates.
50% winst. Mochten ze willen. Naast de door iedereen hier genoemde ontwikkelingskosten zijn er ook nog overheadkosten (het hele Applebedrijf: personeel, vastgoed etc. etc. etc.)
En wat te denken van de ontwikkelingskosten van producten die niet (goed) verkopen. Weet zo gauw niet of Apple die heeft, maar doet niets af van het feit dat er gigantisch veel niet-iPhone-gerelateerde kosten terugverdiend moeten worden door alle producten die verkocht worden, dus ook de iPhone.
Als Apple niet gezegd heeft bij hoeveel verkochte iPhones ze de ontwikkelingskosten terugverdiend willen hebben, is elke uitspraak over de winst per iPhone per definitie ongefundeerd.
Er zijn dan ook al meerdere kapers op de kust ondertussen, zowel Google als LG hebben of komen met een toestel wat zou moeten concurreren met de iPhone.
Tis een kwestie van wie het eerste en het beste product heeft.
Dat hebt ge nu met forums hee, dat zelf de totaal onwetenden ook hun gedacht mogen zeggen over iets waar ze duidelijk niet veel van afweten... Ik zou zeggen, toch maar eens de moeite doen om de keynote van Appleworld 2007 te bekijken misschien?
Het komt uit sommige reacties en uit het originele artikel een beetje over alsof het schandalig is van Apple. Zelfs als zij een enorme marge op het product zouden nemen, dan mag dat toch?
Wat is de kostprijs van een Nike schoen (of ander bekend merk, anders krijgen we hier weer een Nike-Puma ruzie)?
Wat is de verkoopprijs van een Nike schoen?
Daarnaast zal het product na verloop van tijd in verkoopprijs dalen, dunkt me, de meeste telefoons, laptops, branders, enzovoorts dalen normaliter in prijs.
De meest zinnige reactie is van MvO. De meeste anderen springen direct op. "Wát! Mijn Appel beledigen!" En dan gelijk vingerwijzen naar MS: "en hullie dan!".
Tsk. Als Jeroen Doorn het woordje "winst" in het artikel vervangt door "marge" zoals in de titel klopt het allemaal beter denk ik.
Onderzoekskosten? Alleen de behuizing is nieuw en die is dan ook nog eens een keer gebaseerd op de rest van de i-serie, dus ZOVEEL heeft Apple er nou ook weer niet aan moeten onderzoeken. Anders hadden ze wellicht WEL 3G support meegenomen.
@ Meltdown
Bashen? Nee hoor. Ik ben echt pro Mac zelfs. Heb een Imac, Powerbook, Ipod en vanmiddag een Macbook :-)
Prijs verlagen is toch echt een lagere prijs vragen voor HETZELFDE product. Wat jij bedoelt is: meer waar voor je geld. Dat is niet hetzelfde.
Bij een prijsverlaging zul je een ander publiek aanspreken, namelijk mensen met minder geld.
Stel: je hebt 400 euro uit te geven, dan kan je nog steeds geen Iphone van 499 kopen met 348GB geheugen, 44 inch opvouwbaar scherm en 2000 Watt PMPO handsfree speaker :-)
Helaas weet ik precies waar ik over spreek... ;-)
En gelukkig hebben de Webwereld redacteurs zoveel tijd om alle berichten na te kijken dat een bericht die je 2 uur geleden hebt gepost nog steeds niet te zien is. Misschien voortaan achteraf moderaten.
Dit nodigt niet echt meer uit om te reageren, een normale discussie kun je op deze manier nooit voeren.
@pluim,
Wel even goed lezen he, Webwereld doet de bewering niet dat het pure winst is, dat doet marktonderzoeksbureau Isuppli. En uiteraard geven journalisten datgene weer wat er gezegd wordt, of het nou klopt of niet. Het zou wat zijn als bijvoorbeeld een uitspraak van Steve Jobs door elke journalist anders 'geciteerd' wordt, hoe kom je er dan nog achter wat er werkelijk gezegd is? Beetje ondoordacht commentaar van jouw kant derhalve...
Dit commentaar brengt mij weer eens op een idee: de iSlapper(tm), een platform onafhankelijk aparaat geschikt om mensen via internet een mep te verkopen.
Off-topic:
Ik wordt een beetje moe van de mening "webwereld is schuldig aan alle opmerkingen".
Webwereld heeft een artikel vertaald die door een ander is geschreven. De mensen hier zouden aan de schrijver een mail moeten sturen met hun opmerkingen.
Webwereld is niet pro/anti-MS/Apple of wie dan ook.
Gaap. Is het komkommertijd ofzo dat Webwereld met zo een slap verhaal aan komt zetten over een of ander bureautje dat in het nieuws wil komen? Het is dat bureautje wel gelukt, dat dan weer wel.
Wat een ondoordachte uitspraak zeg, 'pure winst'. Ik verwacht wel dat Webwereld enig besef van bedrijfskundige zaken heeft. Of heeft deze website geen ontwikkelingskosten, marketingkosten, enz.
Ik houd altijd een teleurgesteld gevoel over als journalisten zo klakkeloos overnemen of alleen bezig zijn met de formulering van de tekst. Het is goedkoper om gewoon een secretaresse neer te zetten voor hetzelfde resultaat. Maakt webwereld binnenkort wel 50% pure winst!
zzz...
50 procent maar? Mwuahhahahaha!
Even zonder dollen. Ik meld hier alleen wat de analisten van Isuppli melden. Omdat het nogal lastig is dit zelf na te rekenen (alleen in grote lijnen), zet ik de kop tussen quotes, volgens correct journalistiek gebruik. Immers, een partij zegt dit en het is niet een vaststaand feit.
Of komt je reactie voort uit het feit dat dit over Apple gaat?
Wat een ondoordachte uitspraak zeg, 'pure winst'. Ik verwacht wel dat Webwereld enig besef van bedrijfskundige zaken heeft. Of heeft deze website geen ontwikkelingskosten, marketingkosten, enz.
Ik houd altijd een teleurgesteld gevoel over als journalisten zo klakkeloos overnemen of alleen bezig zijn met de formulering van de tekst. Het is goedkoper om gewoon een secretaresse neer te zetten voor hetzelfde resultaat. Maakt webwereld binnenkort wel 50% pure winst!
zzz...
En niet te vergeten de proceskosten voor de rechtzaak met Linksys.
Winstmarges op hardware en software vergelijken, sterk. Bij software wordt 99% van de kosten vooraf gemaakt, bij hardware zijn er ook fabricagekosten. Als je de ontwikkelkosten meerekend zal de winstmarge op Windows Vista en de iPhone bijvoorbeeld de komende tijd zwaar negatief zijn. Wanneer de ontwikkelkosten terugverdiend zijn gaat de winstmarge pas echt spelen. Bij software is dat bijna 100%, bij hardware niet.
De hamvraag is "hoe bepaal je de prijs van iets op basis van de ontwikkelkosten?" Dan moet je een idee hebben over de hoeveelheid die je gaat verkopen. Bij hardware is dat eindig, omdat je op een bepaald moment stopt met fabricage. Software kan je (bijna) eindeloos blijven verkopen tegen weinig kosten, maar je hebt geen idee tot hoe lang dat daadwerkelijk gebeurd. Daarom wordt bij software ook uitgegaan van een eindige verkoop binnen een aantal jaar. Wat daarna verkocht wordt is bonus ten opzichte van de prognose.
Overigens zijn de prijzen van MS nog relatief laag. Maar MS verkoopt dan ook fors (vandaar dat ze uiteindelijk ook een hoge marge hebben). Kijk voor de grap eens naar prijzen van bijvoorbeeld Adobe, Autodesk, Oracle, IBM en vergelijk die eens met vergelijkbare producten van MS.
En opslag en distributie en .................
noem maar op.
Da's niet helemaal waar... In Amerika is het percentage wat een aanbieder betaald (dus in feite de korting die JIJ krijgt) veel kleiner dan in Nederland. Kun je in Nederland een telefoon los kopen voor 600 Euro, dan kun je die met een gemiddeld abonement kopen voor enkele tientjes. In Amerika kost diezelfde telefoon met een vergelijkbaar abonement dan nog zo'n 400,-.
Daarnaast kunnen ze in Europa niet via 1 aanbieder die telefoon verkopen. In Europa gelden andere regels, en omdat we in elk land een andere "grootste" aanbieder hebben (orange, kpn, telfort e.d.), is het verboden... ténzij je als aanbieder je eigen telefoon aanbiedt. Als je alleen in Nederland een telefoon zou verkopen kan 't weer wel bijvoorbeeld.
Maar die marges die Webwereld hier "verkoopt" lijken me sterk. Ze zullen er vást wel winst mee maken, maar je vergeet dat ze ook alle ontwikkelingskosten eruit moeten halen. Daarnaast weet niemand wat voor systeem en wat voor processor e.d. erin zit, dus weet je ook de produktiekosten niet.
@Michael B;
Je vergeet even dat de 5Gb iPod (de 1e generatie) ook zo'n 300-400 Euro kostte in het begin. Nu heb je een veel kleinere iPod Nano met ± net zoveel opslagruimte voor 200 Euro, en een iPod Video met véél meer opslagruimte voor 289 Euro.
iBooks (nu MacBooks) zijn van ongeveer 1600 Euro startprijs, naar 1099 Euro startprijs gegaan in de afgelopen jaren. Dus als jij dat geen prijsverschil noemt denk ik dat je even moet kijken wat de prijzen voorheen waren ;)
Die 50% marge is natuurlijk alleen op het maken van de telefoons. Voordat Apple 2,5 jaar onderzoekskosten eruit heeft gehaald moeten ze er echt een heleboel verkopen. Ik vind die prijs dan nog niet eens hoog. Er wordt tegenwoordig verwacht dat bedrijven 'slechts' de bouwkosten + een minimale marge rekenen, dat kan gewoon niet. Doordat Apple veel kosten steekt in ontwikkelingen van nieuwe technologie, moeten er soms wat hogere marges worden ingezet op producten.
Zonder link naar het onderzoek kan niemand weten waaruit die prijs is opgebouwd en waar het op is gebaseerd. Link naar de bron?
Apple zal op korte termijn met de Iphone op de markt moeten kopen want de concurrentie zit niet stil. 599 dollar voor een stijlvol maar ondertussen technisch verouderd product zal niemand willen betalen.
Zo ver ik weet was de 499 dollar alleen in combinatie met een Cingular abonnement in de VS. Volgens mij bestonden er niet eens plannen om het ding los te verkopen. Dus uiteindelijk betaal je waarschijnlijk nog veel meer dan die 499 dollar voor een iPhone.
Verder denk ik dat er weinig zinvols te zeggen is over de daadwerkelijke marge, dat kan pas worden geschat als Apple de eerste kwartaalcijfers toont na de release van de iPhone, en zelfs dan is het nog het betere duimzuigwerk.
Als marge alleen zou worden bepaald door fisieke materialen, dan maakt de gemiddelde software boer 95% marge op zijn software, iedereen weet dat dat nonsense is.
Als ik nu zie hoeveel paniekerige FUD-zever op het ogenblik in de pro-Windows-pers verschijnt over de Apple iPhone - en daar reken ik Webwereld zeker bij, laat dat duidelijk zijn - dan concludeer ik dat de Windowswereld wel HEEL erg bang is nu voor Apple, de iPhone en hun andere nog op stapel staande revolutionaire goodies (breedbeeld iPod&tablet Mac?)
Hoe kan de winstmarge van de iPhone nu realistisch bepaald worden? Het ding is nog niet op de markt. Het is enkel een platte vingeroefening vanop afstand van een analist die het horen zeggen heeft van de werkster die het scherm 2 keer heeft mogen afstoffen.
PS: en de winstmarge van MS is zomaar eventjes 85% op hun software, maar daar piept niemand over...
Voor het gemak vergeten ze er even bij te rekenen dat ontwikkeling van de software ook geld kost...
Nou en.
Kopers van MS-producten zijn 'bereid' veel hogere marges te betalen.
Lijkt een beetje op de reactie van SB van MS (zie youtube)
Toch vraag ik me af hoe je dit kunt weten zonder te weten wat voor een CPU erin zit en welke andere onderdelen er gebruikt worden.
Apple zal volgens de analisten de prijs van de Iphone moeten verlagen, wil het de concurrentie aan kunnen gaan met andere spelers op de markt
Soms vraag ik me af of deze bedrijven wel enig verstand hebben van hoe dingen werken bij Apple en zijn consumenten.
Heeft Apple ooit zijn prijzen aangepast aan de rest van de markt? Zijn producten na verloop van tijd goedkoper geworden? Nee. Apple verlaagt geen prijzen, maar geeft meer "spul" voor je geld. Neem de laatste Powerbooks: niks goedkoper maken, zelfde prijs, echter een snellere cpu/grotere disk/meer geheugen.
Mijn vermoeden is dat het net zo zal gaan bij de Iphone. Oh ja en vergeet niet dat ook dit weer een style product is en daar ligt het toch NET weer even anders.
Wat jij nu doet is dus bashen.
Apple heeft namelijk wel zijn prijzen verlaagt , namelijk zelfs meer voor minder geld en dan wel de afgelopen jaren nog.
Ga eerst eens in de materie verdiepen zodat je weet waar je overpraat ipv argumentloze kritiek te uiten.
Het gaat hier inderdaad over productiekosten. Maar vergeet niet dat er ook jarenlang aan ontwikkeld is. Waar moeten deze kosten dan mee terug gehaald worden?
Zoals Michael B ook zegt, Apple verlaagd zijn prijzen echt niet. Dat is inderdaad goed te zien met de upgrade's die ze uitvoeren. Ook oudere modellen zullen zelfs niet in prijzen dalen.
Soms vraag ik me af of deze bedrijven wel enig verstand hebben van hoe dingen werken bij Apple en zijn consumenten.
Heeft Apple ooit zijn prijzen aangepast aan de rest van de markt? Zijn producten na verloop van tijd goedkoper geworden? Nee. Apple verlaagt geen prijzen, maar geeft meer "spul" voor je geld. Neem de laatste Powerbooks: niks goedkoper maken, zelfde prijs, echter een snellere cpu/grotere disk/meer geheugen.
Mijn vermoeden is dat het net zo zal gaan bij de Iphone. Oh ja en vergeet niet dat ook dit weer een style product is en daar ligt het toch NET weer even anders.
Reageer
Preview