
Ubuntu belooft mobiele revolutie
De huidige versie van Ubuntu Remix is nog maar een eerste versie van de mobiele interface. Er wordt gewerkt aan een 'revolutionaire' en vooral geheime user interface.
De huidige versie van Ubuntu Remix is nog maar een eerste versie van de mobiele interface. Er wordt gewerkt aan een 'revolutionaire' en vooral geheime user interface.

Ubuntu belooft mobiele revolutie
De huidige versie van Ubuntu Remix is nog maar een eerste versie van de mobiele interface. Er wordt gewerkt aan een 'revolutionaire' en vooral geheime user interface.
Ubuntu maakte vorig jaar al bekend dat het een speciale versie van zijn software ontwikkelt voor mobile internet devices (mid's) en netbooks, goedkope laptops. De software werd vorige week officieel onthuld. Mark Shuttleworth, ceo van Canonical en oprichter van het Ubuntu-project licht in een blog posting een tipje van de technische sluier op.
Hardwarefabrikanten "vroegen bijna allemaal om standaard distributiepakketen en updates van Ubuntu. Het opstarten van applicaties moest aansluiten bij nieuwe gebruikers en meer een ervaring van een 'apparaat' dan van een PC geven," schrijft Shuttleworth.
Aparte launcher
De vraag om de gebruikersinterface af te stemmen op mobiel gebruik, leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe 'launcher', voegt Shuttleworth toe. Deze put ondermeer uit de Gnome grafische vormgeving van Linux besturingssystemen, maar is geoptimaliseerd voor de kleine schermen van netbooks. De software wordt gepubliceerd onder de GPLv3-licentie.
"Ik ben vooral tevreden over de manier waarop de software extra ruimte creëert om over het web te surfen. Dat is waarschijnlijk de meest populaire toepassing bij deze apparaten," schrijft Shuttleworth. Bij de browser verdwijnen de menu- en navigatiebalken, waardoor de volledige breedte en hoogte van het scherm gebruikt kan worden.
De software wordt niet aan het publiek beschikbaar gesteld zoals de gebruikelijk is bij Ubuntu versies voor de desktop en server, maar is bedoeld voor hardwarefabrikanten. De definitieve versie van Ubuntu Remix zal naar verwachting in oktober klaar zijn.
Nieuwe user interface
Daarnaast werkt Canonical nog met twee bedrijven aan "een radicale user interface innovatie". In één geval ontwikkelt de firma zelf een user interface, bij de tweede integreert het een extern ontwikkelde interface. De twee projecten zijn echter streng geheim. Zo geheim dat zelfs Shuttleworth zelf de prototypes nog niet heeft gezien.
"Het is spannend om te zien hoe netbooks innovaties in de gebruikersinterface van Linux stimuleren. Want er zijn diverse bedrijven die zich met de interface bovenop een standarard Linux-fundament willen onderscheiden. Canonical zal direct of indirect helpen om die innovaties naar KDE en GNOME te brengen, en daarmee naar het hele Linux-ecosysteem."
Nee hoor. Zolang het nog niet vrijgegeven is door de programmeur of het team kan Open Source hartstikke geheim zijn. Lijkt me logisch.
Ubuntu Remix is niet voor mobiele telefoons, maar voor zgn. netbook devices.
In grote lijnen heb je gelijk. Bij KDE 3.0 en KDE 2.0 waren er ook wat probleempjes in het begin. Het moet gewoon nog wat gepolished worden. Maar op zich is het de _bedoeling_ dat de 4.0 goed werkt. Zo niet, dan fixed een 4.0.x dat.
Ach, offtopic.. het is iig interessant IMO, en het is op zich ook enigzins gerelateerd.
Hoe dan ook bedankt voor de links! Er worden daar een aantal punten gemaakt waar ik het zeer mee eens ben. Misschien is de Iphone2 iets voor je. Ik overweeg op dit moment er ook een goede mobiel naast te nemen, maar welke het wordt weet ik nog niet.
Ik hoop dat de nieuwe OS versie een PIM heeft, en IIRC staat dat op de planning. Een verbeterde e-mail client is in ieder geval wel in de planning. Ik heb mijn N810 pas 2 maanden. Voorheen had ik een Zaurus. Vergeleken met de Zaurus was de N810 voor mij een _enorme_ verbetering vandaar dat ik er tamelijk enthusiast over ben. Gebrek aan PIM echter, is een minpunt. Zelfs de Zaurus had dat. Bij de Zaurus had je op een gegeven moment allerlei 3rd party OSen. Misschien dat Ubuntu Mobile/Embedded zoiets kan worden voor de NIT. Anyway, bij een afspraak zet ik dat gewoon even gauw in een note met text editor (altijd een terminal open) en dan importeer ik dat later handmatig, maar prettig is het niet.
De GPS is brak. Ik heb inmiddels wel voor elkaar gekregen om een nieuwe licentie voor Navicore te krijgen indien nodig. Maar gebrek aan A-GPS is triest. Heb je dus een goede mobiel bij nodig.
Wat ik ook jammer vind is gebrek aan UMTS/HSDPA. WiFi is gewoon niet betrouwbaar genoeg vooral ivm reikwijdte. Vervolgens kun je ook geen gebruik maken van packet injection voor WEP. Tja, het houdt dan al gauw op.
Ik gebruik 'm overigens met name om mee te SSHen...
PS: Doe je je N800 weg? Ik wil best een N8x0 hebben om mee te spelen en een voor serieus gebruik. ;)
Hoezo geheim? Ik dacht dat een van de kwaliteiten van open source is, dat het open (en niet geheim/gesloten) is...
KDE 4.0 is eigenlijk niet bedoeld voor dag-dagelijks gebruik. Het is een developersrelease. KDE 4.1 is de eerste versie voor dagelijks gebruik, maar het is dan wel voor de early adapter. Kubuntu 8.10 zal naar verwachting een vrij ruwe versie worden. Voor sommigen nog te experimenteel en ook nog met vrij veel KDE 3 apps. Gelukkig staat er nog voldoende support op Hardy, dus die kan je rustig een jaartje of anderhalf jaar op je machine laten staan.
KDE 4.2 of KDE 4.3 is uiteindelijk echt klaar voor de gebruiker. Ik hoop dat canonial Kubuntu 8.04 / 3.59 zolang in de lucht houdt totday KDE 4 echt klaar is voor gebruik.
Jeej @ tasksel
Een hele discussie over Nokia wordt wat off-topic, maar ik zal mijzelf wat verduidelijken. Ik heb het gekocht voor ebooks lezen/surfen/voor de lol en op zich lukt dat best, maar het had zoveel beter gekund. Dit en dit is een aardige opsomming van usability problemen met de standaard Tablet Software en GUI vanuit de optiek van een voormalige Apple Newton ontwikkelaar. Op internettablettalk.com zijn is ook genoeg kritiek te lezen. Hoewel mij het geslotenheid model van Apple niet aanspreekt hebben ze naar mijn mening wel begrepen hoe je een GUI voor een klein scherm maakt. Dat zit 'm soms in kleine dingen zoals een knop om een urlbar leeg te maken tot integratie tussen verschillende applicaties en consistentie. Ik heb mijn hoop voor Nokia een beetje opgegeven en wacht op een alternatief.
Je hebt inderdaag gelijk dat je went aan software. Ik werk al heel lang met linux (ooit met Slackware 3.1 gestart in 1997) en ben daar heel sterk aan gewend. De meeste zaken waar beginnende gebruikers op vastlopen weet ik wel op te lossen.
Het mooie van Linux is en blijft dat je onder de motorkap kunt kijken en makkelijk zaken kunt aanpassen. Iets wat bij windows maar zeer beperkt mogelijk is (binnen de grenzen die MS je gunt). En ook de door velen verguisde command prompt is voor mij soms wel een heel makkelijke weg om bijvoorbeeld iets te installeren.
Dat de betreffende apparaten gebruiksklaar worden afgeleverd is een prima zaak. Dat is ook net de richting die we op moeten gaan met de kleine computers zoals de eeepc die nu verschijnen, tenminste als je zoveel mogelijk mensen wilt bereiken.
Ook goed dat het gebruik en de gebruiker weer eens voorop staan.
Bij mijn (K)ubuntu hardy verdwijnt altijd de calculator op mysterieuze wijze uit mijn KDE menu.Ik heb van alle ellende maar een link op mijn desktop gezet - die blijft gelukkig wel onaangetast.
Er komen inderdaad met enige regelmaat updates binnen, op zich vind ik dat niet erg. KDE4 ook geprobeerd en dat is een ware ramp. Het ziet er best leuk uit, maar het is absoluut nog niet bruikbaar voor dagelijks gebruik.
Compiz gaat redelijk goed op mijn machine (Nvidia kaart), maar ik het laat het meestal toch uit staan: ik heb geen behoefte aan, ik werk doorgaans in 1 of 2 applicaties en kan me dan prima redden twee (2D)desktops.
Ubuntu Mobile & Embedded gaat iig tot nu toe wel voor Hildon, maar dan zonder dat een keyboard of stylus is vereist. Een netboot heeft vziw niet altijd een touchscreen. Misschien komt er een soort van crossover dat tussen Hildon en GNOME in ligt? Als ik hier zo de screenshots bekijk lijkt het daar wel op [Link]
Waarom heb je de NIT aangeschaft? Wat wilde je er mee bereiken? Welke usability problemen bedoel je?
Raar.
Zelf gebruik ik Kubuntu (dezelfde opstart als Ubuntu) en bij mij is die echt zeer snel, Daarbij nog de snelheidswinst omdat ik een voor het eerst een 64bits versie gebruik.
Compiz kan mij ook niet bekoren. Staat bij Kubuntu standaard uit en hij blijft bij mij ook uit. Ik heb er wel ff mee geëxperimenteerd, maar mijn desktopswitcher baalt ervan. Onder Gnome zou die het goed moeten doen. Misschien werkt ie niet ivm grafische kaart problemen. Misschien eens Envy proberen.
Ik heb een N800 met os2008. Mij boeit het niet zo wat voor bedoeling Nokia met de gebruikersinterface heeft. Ik kijk liever naar het resultaat en dan zie ik een GUI en standaard applicaties waarbij meerdere jaren(!) en versies verder er nauwelijks usability problemen opgelost worden. Ook van de, overigens fantastische, OSS ontwikkelaar-community rond de Tablets hen lees ik frustraties over de top-down benadering van- en halfslachtige ondersteuning door Nokia.
Welk OS draai je en wat voor NIT model heb je? De Hildon GUI is zegmaar de complete DE die speciaal voor maemo (en hoofdzakelijk de NIT) is ontwikkelt doch is open source. Het is de bedoeling dat deze DE op de NIT gebruikersvriendelijk is. Als jij dat niet vindt dan raad ik je aan feedback aan Nokia te geven middels een survey die op dit moment loopt. Diablo (opvolger van huidige Chinook) zal ook e.e.a. verbeteren maar Nokia doet nogal vaag over de toekomst... hoewel dat typisch Nokia is...
Dat open source gratis is, is nooit het belangrijkste geweest. Het draait om interoperabiliteit en keuze. Dat jij XP simpel en makkelijk vind komt omdat je al jaren bekend bent met dat systeem. Hou oud is het ook alweer? Op dit moment zo'n 6 jaar, dus je hebt daar al heel wat ervaring mee kunnen opdoen zodat het geen geheimen meer voor je heeft.
Ubuntu daarentegen is hardstikke nieuw en modern, is ontzettend stabiel (wat je van Windows mobile bijvoorbeeld niet echt kunt zeggen)en draait op de mobiele hardware flitsend.
Het is logisch dat als je na jaren ervaring met dezelfde Windowsversie gaat rommelen in een vreemde omgeving je wat beginnersproblemen hebt.
Deze apparaten worden dus gebruiksgereed geleverd. De gebruiker heeft niets te maken met wat voor installatieproblemen dan ook.ati driver, compiz (lastig geval) traagheid bij opstarten, veel zoekwerk naar opties die op rare plaatsen zitten enz.
En inderdaad veel updates , iedere keer de hoofdprijs. Ik denk dus dat ik beter kan wachten op een stabiele update.
Wat gaat er bij jou dan niet goed met Hardy? Of is de hoeveelheid updates het probleem?
Ik heb ook zo'n Nokia Internet Tablet met Maemo, maar de GUI vind ik dramatisch houterig en niet geoptimaliseerd voor een klein scherm. Nu ligt dat misschien aan hoe Nokia de Hildon toolkit gebruikt, maar ik hoop meer op een hardware versnelde interface zoals Clutter of Android.
En het leuke is, je kunt op Ubuntu alle mogelijkheden installeren zonder dat er een factuur komt.
Dat komt ongetwijfeld. Ik ben zelf gnomist, maar respect voor KDE!
Maar dat ligt niet aan Linux en ook niet aan Ubuntu.
Klopt, maar dat helpt bij SED niet.
kwijt mijn eee pctje.. ne hoor.
Die eee Ubuntu ga ik eens probeen want het herstellen van dit ding is zo gepiept, dus je kunt lekker rommelen met alle mogelijke smaken en toch snel weer terug in originele staat.
Ik heb alleen met de veelgeroemde Ubuntu 8.04 GEEN goede ervaringen. Blijft maar updates leveren, ik lees daarnet ergens dat er een grotere update aan komt die de meest storende problemen aanpakt. Even wachten dus nog...
Er zijn nog wel wat verschillen, zoals een realtime-kernel bij Ubuntu-Studio voor lage latency bij multimediatoepassingen. Maar je kunt als je dat zou willen elke Ubuntu variant ombouwen naar elke andere Ubuntu variant (en met wat meer moeite naar in principe elke andere Linux distro), soms door hooguit een paar packages te installeren en de-installeren. Dat lukt je met de Windows versies niet. Een Linux distro of een variant daarbinnen is een verzameling voorgeïnstalleerde softwarecomponenten/applicaties die onderling inwisselbaar zijn.
Dat er 'onderwater' meer zit dan je in eerste instantie ziet, dat is toch toch niet slecht? Dat is toch ook met andere appliances zo, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Je hoeft daar ook normaliter geen instellingen aan te veranderen en zo. En dat is ook de de eeepc zo. Als je gewoon je email wilt schrijven en wat andere normale dingen wilt doen, dan hoef je niet naar de advanced desktop mode. Als het goed is heb je ook je netwerkadapter e.d. niet hoeven te installeren, maar liep dit out of the box.
Dat XP simpel en makkelijk is, ligt er waarschijnlijk meer aan dat je daar al jaren lang mee bent aan het klooien.
Het is ook zeker niet uit met gratis software zoals je aangeeft. Dat is nog vollop te krijgen en zal ook zo blijven. Waar je echter voor zult moeten betalen is service die wordt geboden. En die service kan ook bestaan uit het pre-installen en configureren van software. Hoe dan ook het zal nooit zoveel kosten als een volledige windows versie: dat is gebaseerd op een volledig ander business model, nl. meteen cashen en service? oh dat zien we nog wel.
Wat Bartek overigens aangeeft is een hele goeie tip, probeer eeebuntu.
Oh ja, als je je eeepc graag kwijt wilt ;)
Waarom probeer je er niet eeebuntu op te plaatsen? (jaja nog een Ubuntu derivaat maar deze wordt niet officieel ondersteund.)
[Link]
Deze versie is speciaal bedoelt voor de eeepc en je kan op hopen steun rekenen op het Ubuntu forum. Xandros is zeer slecht in het leveren van steun, er is geen community, bijna geen nederlandstalige vertalingen of documentatie, etc ...
ik krijg bij mijn eee pc heel wat meer technische ongevragde info dan bij de xp install die ik ook aan het testen ben .
XP is juist simple en makkelijk, terwijl de Linux versie ( Xandros) allerlei vaak ongedocumenteerde spullen onder water heeft. Vaak dubbel of driedubbel. Het verschil tussen de easy desktop en de advanced desktop toont dat verschil goed aan.
een experiment met Ubuntu heb ik maak snel gestopt dat liep voor gene meter zo. Daar dus maar even wachten op de betaalde mobile variant. De xandros die ik nu gebruik kost trouwens ook geld ( licentie door Asus gekocht) Het is dus langzaam uit met gratis software.
Het is in elk geval een mooie ontwikkeling. Bij Ubuntu zullen ze ook wel zien wat voor een succes je kunt halen bij de kleine laptops e.d. (zie eeepc). Goed idee, dat je als gebruiker niet het hebt dat het een pc is, maar een ding om te gebruiken. Dat is toch ook waar het om gaat: dat je ermee kunt doen wat je wilt, op een makkelijke manier.
In dat opzicht heeft Windows XP een probleem: je kunt dit wel op die kleine laptops gooien, maar het blijft XP, het blijft zichtbaar dat het een computer is. Met allerlei moeilijke instellingsmogelijkheden en raar computerjargon: want wat weet de doorsnee burger over TCP/IP? Je hoeft bij een telefoon immers ook niet te weten hoe je technisch gezien verbinding maakt.
De eeepc doet het eigenlijk ook al een beetje voor: de userinterface is heel simpel en intuitief gehouden en het ding doet gewoon de dingen die het moet doen, zonder installaties van drivers, additionele software etc (je zou dit wel kunnen, maar het hoeft niet).
Ik hoop dat hardwarefabrikanten dit ook inzien en dat we een hele range met nieuwe innovatieve en vooral eenvoudig te bedienen producten kunnen verwachten.
Dan moet KDE4 maar eerst eens stabiel genoeg worden..
Ik hoop dat ze ook nog een Kubuntu (dus KDE) netbook remix maken. Geheel gestoeld op de nieuwe KDE 4. Dat zou ik graag op een toekomstige kleine laptop willen zien.
Hoe was het ook al weer?
Het voordeel van Linux: je hebt keuze.
Het nadeel van Linux: je hebt keuze.
:-)
vista heeft een hoop uitvoeringen die alleen maar verschillen in mogelijkheden / beperkingen, en 1 desktop.
de Ubuntu familie is technisch hetzelfde, alleen de standaard desktop verschilt, bv Gnome , KDE of XFCE
En ik dacht dat Microsoft met alle Vista versies een boel verwarring zaaide ;)
Netbook remix is ook niet geheim, het gaat om de volgende stap:
En er zijn er al die Netbook-Remix aan het testen zijn:
[Link]
Netbook-Remix moet ook een eigen versie gaan worden, naast Ubuntu, Kubuntu, Gobuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu Mobile en Xubuntu. Het wordt lekker druk met al deze versies. Voor elk wat wils
:D
Gaaf, ik bid voor een samenwerking met Nokia's maemo (Hildon, misschien later Qtopia).
Ja, mijn excuses, hier is de juiste link met de benodigde info:
Klik
Konden er bij jou toen ook nog drie penlight-batterijen in waar je vervolgens een halve dag mee kon bellen (KPN Pocketline Swing)? Dat waren nog eens tijden! Philips was zijn tijd ook ver vooruit toen met een telefoon waar je al voor de introductie van WAP op kon surfen. De Diga was dat, en die deed zeker niet onder voor een beetje fatsoenlijk wakeboard. Het ding had zelfs druktoetsen!
Bedankt Bolle, wat dat betreft ben ik dus slecht geïnformeerd. Maar dan wacht ik liever nog een maand. Ik gok dat bij 8.04.1 de kleine irritaties (waarvoor ik terug ben gevallen op Gutsy) er wel uit zijn.
Ik kan mij de tijd nog herinneren dat je kon bellen met een mobieltje.
Bron is er misschien wel maar Synaptic vond niks op 'remix'.
als je wilt upgraden naar Hardy zou ik nog even wachten. in juli komt 8.04.1 uit, dan hoef je niet gelijk een hoop updates te downloaden na de installatie.
Ik heb begrepen dat het geheel toch niet zo heel erg geheim is, omdat je het aan Hardy kan toevoegen, door de volgende regel in Systeem > Beheer > Softwarebronnen toe te voegen:
deb [Link] hardy main
(gewoon de bovenstaande regel selecteren, kopiëren en plakken). De bronnen herladen en vervolgens is de boel beschikbaar via apt/synaptic.
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, omdat ik nog met Gutsy werk. Misschien toch maar eens upgraden naar Hardy dan dadelijk?
Reageer
Preview