
Ubuntu mikt op bedrijfsleven met smartphone-OS
Ubuntu-maker Canonical heeft zijn 'Ubuntu for Phone' officieel aangekondigd. Canonical zegt bedrijven te kunnen bedienen met een veilig OS dat te beheren is via managementtools.
Ubuntu-maker Canonical heeft zijn 'Ubuntu for Phone' officieel aangekondigd. Canonical zegt bedrijven te kunnen bedienen met een veilig OS dat te beheren is via managementtools.

Ubuntu mikt op bedrijfsleven met smartphone-OS
Ubuntu-maker Canonical heeft zijn 'Ubuntu for Phone' officieel aangekondigd. Canonical zegt bedrijven te kunnen bedienen met een veilig OS dat te beheren is via managementtools.
Met een presentatie onthult Ubuntu-maker Canonical zijn nieuwe mobiele OS. 'Ubuntu for Phone' stapt af van het concept dat alles op homescreens moet draaien, maar komt met een integraal 'welkomstscherm' waarvan alles gedaan kan worden.
Canonical zegt zich in de eerste plaats te richten op het bedrijfsleven met de beveiliging van Unix en managementtools zodat een groep toestellen beheerd kan worden door de IT-afdeling. De beheerder van het Ubuntu Phone-OS heeft controle op kernelniveau van elke geïnstalleerde applicatie. “Voor het eerst heb je alle beveiliging van Unix in je broekzak", stelt voormalig ceo van Canonical en nu Ubuntu-goeroe Mark Shuttleworth in zijn presentatie (zie filmpje onderaan).
Unity-paneel op smartphone
Het mobiele OS heeft een zijpaneel met applicaties dat doet denken aan de Unity-interface van de Linux-distro. Het paneel doet tevens dienst als een multitaskbalk waarmee gebruikers snel schakelen tussen apps die openstaan.
Overschakelend naar het homescreen, geeft Ubuntu OS recente activiteiten weer, zoals contacten die onlangs zijn gesproken, apps die net zijn gebruikt of mediabestanden die recent zijn geopend. Shuttleworth is enthousiast over de universele zoekbalk, iets waar Canonical juist in de desktopversie voor is bekritiseerd.
HTML5 en native; ARM en x86
Webapplicaties zijn geen derdeklas apps meer, stelt Shuttleworth en HTML5-apps moeten een belangrijke rol gaan spelen op het OS. Maar voor veeleisende apps worden native applicaties gemaakt, belooft de ceo. Ook gaat Ubuntu voor een beheersbare, nette interface waarbij knoppen naar wens verborgen kunnen worden.
Daarnaast moet het besturingssysteem zelfs volledig knoppenvrij kunnen functioneren door een steminterface. Het OS is stevig geïntegreerd met clouddienst Ubuntu One voor opslag. Het besturingssysteem moet met zowel ARM-hardware als x86-processoren werken.
Nog geen toestellen
Shuttleworth zegt nog niets over praktische zaken, zoals specifieke smartphones en tablets. Vooralsnog heeft Canonical dan ook nog geen hardwarepartners aangekondigd, maar op het Canonical-blog stelt ceo Jane Silber dat er nu al wordt samengewerkt met diverse fabrikanten. Shuttleworth roept providers, ontwikkelaars en hardwarefabrikanten op zich bij het nieuwe besturingssysteem aan te sluiten.
Een paar ontwikkelaars hebben al toegang tot het mobiele platform en de ontwikkeling ervan moet zo open mogelijk zijn met forumondersteuning, zoals Ubuntu voor de desktop. Daarnaast heeft Ubuntu een presentatie in petto op elektronicabeurs CES en is er een demonstratie tijdens de Mobile World Congress in Barcelona volgende maand.
De presentatie van Mark Shuttleworth
Ubuntu moet met twee dingen lukken om hier een succes van te maken:
- Een (aantal) grote toestelmaker(s) mee krijgen.
- App-ontwikkelaars mee krijgen.
Ik zie dat niet gebeuren, Ubuntu heeft daar gewoon niet de power (=geld) voor.
als je die keynote bekijkt.. veel bijeengejatte ideen van MS en Apple in een slechte verpakking: unity.
Vooral veel kreten als "magical". Ik vrees dat ze ook een tovenaar nodig hebben om hier een succes van te maken. Voorlopig is de klant de beste graadmeter en zie je het aantal Ubuntu gebruikers razendsnel afnemen. Klanten, zelfs ( of juist) van gratis systemen stemmen met hun voeten en die lopen allen weg van Ubuntu.
Jammer trouwens, want in een tijd dat Ubuntu in de linuxcommunity afgekraakt werd als onzinnig heb ik velen daarnaar toe geholpen. Daar krijg ik nu van te horen dat ze een andere distro installeren.(veel Mint) Ook weer een gebrek aan Linux, men weet dus niet gemakkelijk een ander schilletje er op te zetten en pakt dus maar een nieuwe distro met alle tijdrovende gevolgen van dien.
openmoko, gta04 zijn al langer pure linux-phones...
De kernel is Linux. Als er een JVM op draait, zouden er ook Android-apps op kunnen draaien. Dat opent wel perspectieven.
Zie jij jezelf al de hele dag in een terminal venster zitten tikken? LOL
De tijd is ook veranderd. Met de BYOD trend wordt het lastig om mensen weer te verplichten om een specifiek toestel te gebruiken. Wij kunnen op het werk ieder jaar een nieuwe Android toestel krijgen (keuze uit Samsung en Sony) en toch zijn er genoeg mensen die liever hun eigen toestel gebruiken. Ik denk dat bedrijven die zich richten op management van alle toestellen (en dat kan) succesvoller zullen zijn dan bedrijven die een totaaloplossing willen bieden.
Maar Android kwam aan het begin van die markt. De mobile os markt is nu redelijk gevormd en is het dus veel moeilijker om er tussen te komen. Zelfs Microsoft lukt het vrijwel niet.
Ze proberen denk ik in het gat te stappen dat RIM/ Blackberry na dreigt te laten. Ben benieuwd of ze het lukt.
Ben benieuwd of het een succes gaat worden, wij als Ubuntu gebruikers zijn natuurlijk enthousiast maar of de rest van de wereld dat ook is of wordt is een tweede. Wij zijn in ieder geval vast begonnen met de ontwikkeling van App's voor dit platform.
Waarom?
Als ze ergens de markt kunnen opentrekken is het wel daar. Kijk maar naar Android.
0,0 kans
Linux is ook geen UNIX maar UNIX-like. Maakt in de praktijk allemaal niet zoveel uit, maar al met al is Windows zo'n beetje het enige niet-UNIX-achtige OS voor hedendaagse smartphones.
Cool!
Maar het is toch niet de eerste Unix phone? De iPhone draait met iOS ook onder Unix.
Volgens Wikipedia:
iOS is derived from OS X, with which it shares the Darwin foundation, and is therefore a Unix operating system.
Reageer
Preview