
KPN-glasplan wacht op Europese lening
De Europese Investeringsbank (EIB) wil KPN onder gunstige voorwaarden 130 miljoen euro lenen voor de uitrol van glazvezel. Andere leningen hangen daar weer van af.
De Europese Investeringsbank (EIB) wil KPN onder gunstige voorwaarden 130 miljoen euro lenen voor de uitrol van glazvezel. Andere leningen hangen daar weer van af.

KPN-glasplan wacht op Europese lening
De Europese Investeringsbank (EIB) wil KPN onder gunstige voorwaarden 130 miljoen euro lenen voor de uitrol van glazvezel. Andere leningen hangen daar weer van af.
EIB verschaft het geld nu KPN voor de financiering van zijn glasvezelproject samen met Reggefiber een principeovereenkomst heeft gesloten met vier banken, schrijft het Financieele Dagblad. De invoering van glasvezel door KPN in 33 Nederlandse steden komt hierdoor dichterbij.
'Nog puntjes op de i'
De vier banken komen alleen met financiering als de EIB ook meedoet, aldus het FD. Het lijkt bijna zeker dat de EIB dat doet. Vice-president Simon Brooks van de EIB zegt in de krant dat delen van het project al zijn goedgekeurd. "Ik ben er zeker van dat het gehele project onze goedkeuring krijgt. We moeten alleen nog de puntjes op de i zetten met KPN."
De voormalige staatsbedrijf is al jaren bezig met de voorzichtige uitrol van glasvezel. Zo heeft KPN in de zomer van 2008 al in stilte een glaspromotiesite opgezet. Ondertussen is er toenemende druk van de kabelbedrijven, die met de upgrade naar Docsis 3 een flinke snelheidsvoorsprong hebben genomen. KPN hoopt met dsl-technieken het gat te dichten totdat het de glasvezel-upgrade van zijn netwerk rond heeft. De prijzen voor glasvezel, voor zover dat beschikbaar is, zijn begin dit jaar bekend gemaakt.
Reggefiber
KPN brengt glasvezel via de joint venture Reggefiber, die is opgezet met investeringsmaatschappij Reggeborgh van ondernemer Dik Wessels. Reggefiber meldt het FD-bericht over de Europese lening ook op zijn eigen site. KPN heeft in 2008 41 procent van de aandelen van Reggefiber overgenomen. Eind 2008 kreeg de joint-venture goedkeuring van telecomwaakhond OPTA en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Een (samengesteld) woord: aandeelhouderswaarde. Geld in kas houden en winst maken door kosten te reduceren (o.a. door investeringen uit te stellen) levert normaliter een stijging van het aandeel op, en de mogelijkheid tot uitkering van dividend. Echter, door de terugkoopacties van KPN erodeert de waarde van het aandeel juist, ook juist omdat de aandeelhouders zien dat investeringen uitgesteld worden, waarmee het toekomstbeeld voor KPN er niet direct rooskleurig uit ziet. Wat heb je nou aan een gefragmentariseerd VDSL-netwerk met marginaal hogere snelheden waar je misschien net wel of net niet hoogwaardige televisie op aan kan bieden, terwijl de kabel voor hetzelfde geld wel een voorspelbaar, betrouwbaar en compleet pakket kan bieden?
Nee, KPN pakt het niet heel slim aan. Maar ja, Ad wil graag weggaan met een ingeloste belofte over kostenreductie, en toekomstbeloften heeft hij niets aan - dan is hij er toch niet meer.
Maaaarrr als je het dan ook allemaal hebt dan is het SUPER! (NIJKERK)
Gun ik heel Nederland en dan met name de levering via TWEAK.NL
Voor €47,- (dig.tv / radio, telefoon (2cpm) en 30/30 Internet)
Helemaal gelukkig mee!!
Er is echt iets dat ik niet bedrijp 130 miljoen lenen terwijl je als bedrijf weet ik hoeveel honderden miljoenen in kas hebt. Je als bedrijf een veelvoud per jaar daarvan winst maakt.
Je laat je investeringen dan afhangen en vertragen om gunstig geld te lenen.
Het lijkt me dat kpn koste wat kost heel snel glasvezel moet gaan aanleggen om de achterstand met de kabel in te halen. Het lijkt me een simpele rekensom. 1 jaar vertraging kost ze klanten en een veelvoud van de kosten die ze besparen met een goedkope lening.
Dit zie ik steeds in alle berichtgeving hierover. Maar over welke 33 steden gaat het nu concreet?
Reageer
Preview