Heb je geen zin in wéér een hartslagmetende, stappentellende, slaapmonitorende wearable om je pols? Ik recenseer regelmatig activiteitentrackers en voel je pijn. Ik zie maar weinig dappere nieuwe features in mainstream-gadgets. Maar met goed zoeken vind je startups die coole, heel andere dingen doen dan de apparaten die we gewend zijn.

Sommige van deze claims doen je waarschijnlijk de ogen net als bij mij rollen, maar er zitten ook interessante en grappige dingen tussen. Hier volgen tien opvallende wearables.

1. Stralingsdosismeter

De volgende keer dat je naar de tandarts gaat voor een röntgenfoto, kun je de Dosime op je riem klikken. Dit apparaatje meet ioniserende straling in realtime. Dit komt van zowel natuurlijke bronnen (grond, water, lucht) als van door de mens gemaakte objecten (kernenergie, röngenapparaten).

De gadget communiceert via Bluetooth met een smartphone. De maker raadt zijn eigen apparaat aan voor mensen die in een straal van tachtig kilometer om een kerncentrale wonen, mensen die regelmatig vliegen, medische professionals en meer gebruikers die geregeld aan straling worden blootgesteld.

2. Stressverlagend trilapparaat

Voel je je gestrest? Vermoeid? Daar moet een wearable tegen werken. De Doppel werd onlangs geïntroduceerd op consumentenelektronicabeurs CES en zorgt dat je een ritmische beweging op je pols voelt. Volgens de Britse ontwikkelaar is dat net een soort hartslag. Een sneller ritme maakt je alerter en een langzamer ritme kalmeert je, beweert de maker.

Je past het ritme aan door het apparaat te strelen (wat de frequentie verlaagt) of door er tegen te tikken (wat de frequentie verhoogt). Via een mobiele app beheer je je persoonlijke ritmes, die zijn gekoppeld aan jouw hartslag in rust. De gadget voor om de pols komt in maart uit voor 125 pond, zo'n 144 euro.

3. Geluidsblokkerende oordopjes

Je hoort veel over draadloze koptelefoons de laatste tijd, maar wat als je van het geluid van stilte houdt? Kijk eens naar QuietOn, oordopjes die ruisonderdrukken en "akoestische demping" hebben. De dopjes gebruiken dezelfde dempingstechnologieën die je aantreft in populaire koptelefoons die lage en hoge frequenties onderdrukken. Het doel is om daarmee geluid beter te blokkeren dan met herrieblokkers of andere analoge oordopjes. Ze zouden 50 uur op een acculading moeten werken en kosten 199 dollar.

4. Luchtfilterende sjaal

Is het een modeaccessoire of een luchtfiltermasker? Volgens de makers is de WAIR Active allebei. De sjalen (voor mannen en vrouwen) zijn een masker tegen luchtvervuiling met een ingebouwd luchtfilter. Die verbindt met een app via Bluetooth en waarschuwt je wanneer de luchtkwaliteit zodanig is dat je de sjaal beter kunt dragen.

Er zijn waarschuwingen in te stellen die je bijvoorbeeld op de hoogte stellen als het tijd is om het luchtfilter te vervangen. De sjaals zijn dit voorjaar beschikbaar en kosten variërend per model € 54 tot € 87.

5. Hersengolvenmetende zonnebril

Deze bril meet hersengolven om de mentale focus van de drager te vergroten, zo beweert de Italiaanse producent Safilo Group die voor de gadget samenwerkt met de Canadese techspecialist Interaxon die hersengolfmeter Muse produceert. De SafiloX is een zonnebril met sensoren in het montuur waarmee hersengolven worden gemeten.

Het doel is om atleten te helpen om zich beter te concentreren, met behulp van de feedback over de focus die wordt opgeslagen in een app. De bril komt later dit jaar uit, maar op het moment van schrijven is een prijs nog niet bekend. Als het een succes blijkt, kan het worden geïntegreerd in monturen van andere brillen.

6. Nekmassagewearable

Eerder gaf Thync een driehoekje uit die op je voorhoofd gaat en elektrische pulsen stuurt naar beide kanten van je hoofd. Het doel is om stress te verlagen. Het nieuwe product gaat niet op je voorhoofd, maar op de nek. De Relax, zoals het apparaatje heeft, is ook bedoeld om stress te verminderen.

Volgens techsite Wareable is het een soort minimassage die lijkt op het gevoel dat je krijgt als iemand op je nek blaast. Je kunt de intensiteit ervan aanpassen via een mobiele app. De gadget moet dit voorjaar uitkomen, maar er is nog geen prijs of officieel persmateriaal van beschikbaar. Hieronder een stukje over de eerdere generatie van Thync.

7. Alcoholpromillagemeter

Ik heb al eens de eerste blaastester van BACtrack voor mobiele apparaten getest en vond het toen geen aanrader om in het openbaar te gebruiken, omdat het er erg raar uitziet. Hetzelfde bedrijf brengt nu de BACtrack Skyn uit die je op de pols kunt dragen of gekoppeld aan een bandje voor de Apple Watch.

Het is een stuk subtieler dan het eerdere blaasapparaat. Skyn meet het alcoholpercentage aan de hand van de huid en geeft het door als het de hoogste tijd is om dat biertje terug te zetten op de tafel. Het apparaat komt dit jaar uit, maar er is nog geen prijs bekend.

8. Schoktherapie

Bijt je nagels? Rook je? Heb je een andere gewoonte die je wilt afleren? Pavlok belooft het te kunnen met een polsband die een elektrische schok van 50 tot 500 volt aflevert om slechte gewoontes af te leren. Volgens de ontwikkelaar van de app en het apparaat, associëren je hersenen het gedrag met de onplezierige schok.

De gadget meet of je bijvoorbeeld op je nagels bijt, een trekje neemt van een sigaret, aan je haren trekt, enzovoorts, aan de hand van de bewegingen die hij detecteert. Ben je sceptisch? Ik ook. Misschien trekt de site je over de streep.

9. Horloge loopt op je lichaam

Pak aann, Apple Watch: deze smartwatch hoef je niet op te laden omdat hij loopt op je lichaamswarmte. Matrix PowerWatch is tevens een activiteitentracker en meet hoeveel je beweegt, hoeveel calorieën je verbrandt, et cetera, en je kunt ermee zwemmen. Er is zelfs een energiemeter die weergeeft hoeveel elektrische energie je lichaam genereert. De smartwatch zit momenteel nog in de prototypefase en staat op Indiegogo (je kunt investeren vanaf 139 dollar). Het horloge moet in oktober verschijnen.

10. Alleskunner

Sandfox noemt zichzelf het Zwitsers legerzakmes onder de smartwatches omdat het zoveel verschillende dingen doet. Het apparaat is gebaseerd op Android en heeft een zelflerende virtuele assistent, ingebouwde gps en twee camera's: eentje om te videobellen en eentje voor foto's. De behuizing is van titanium, de plaat is Gorilla Glass. Het model van 8 GB kost 650 dollar en een 16 GB-versie volgt. Als dat duur klinkt, je krijgt ook een pico-projecter, Bluetooth-speaker en Bluetooth-oortjes.