Google bewijst met de zelfrijdende auto's en de Google Glass dat het allang niet alleen actief is als online zoekmachine. Het heeft talloze projecten, maar sommige daarvan hebben echt helemaal niets te maken met de corebusiness. We hebben hiervan tien projecten van de internetgigant op een rijtje gezet.

1. Slimme contactlens

Begin 2014 werd bekend gemaakt dat Google werkt aan een contactlens die helpt bij diabetes.

De lens moet het dagelijkse bloedprikken doen verdwijnen. Met prikken is het moeilijk bij te houden of de bloedsuikerwaarde te laag of te hoog is, omdat het niveau door allerlei factoren snel kan veranderen. De lens waar Google aan werkt meet continu de suikerspiegel door het traanvocht. En geeft met led-lichtjes aan als er moet worden ingegrepen.

De contactlens van Google:

Klik voor groot:

2. Space elevator & de hoverboard

Hoe meer het lijkt op sciencefiction, hoe beter, lijkt het motto van Google X te zijn. Zo is er recentelijk nog gewerkt aan hoverboards en het bouwen van een lift richting de ruimte. Helaas moesten beide projecten stop worden gezet. De ontwikkelaars wisten wel een muntje te laten zweven, maar wilde niet verder gaan op het skateboardformaat omdat het te veel geld zou kosten. Dat was nog voor de onlangs verschenen Hendo Hoverboard.

De Hendo hoverboard: Lees verder voor de Express en Makani Power.

3. Vliegende windmolens

Groene energie is een belangrijk punt op de agenda van Google. Natuurlijk konden ze het niet laten zelf ook een dergelijk bedrijf in handen te nemen, dus kochten Larry Page en zijn kornuiten in 2013 Makani Power, een bedrijf waar windturbines in de lucht grote cirkels vliegen om energie op te wekken.

De turbine heeft de uitstraling van een vliegtuig, zit vast aan een kabel en draait supersnel in de lucht om groene-energie te genereren. Als de wind te matig is, wordt het vliegtuigje binnengehaald.

Kijk de video om het concept echt te begrijpen:

4. Google Express

Wat Amazon kan, kunnen wij ook, zal Google gedacht hebben. In de VS hebben ze een dienst opgezet die online bestellingen bij de verkoper ophaalt en op dezelfde of volgende dag bezorgt bij de klant. Op dit moment is de Express alleen actief de grootste steden van de VS, maar Google schijnt 500 miljoen te hebben gereserveerd om de dienst uit te breiden naar alle steden in het land. Voor de bezorgdienst betalen klanten 100 dollar per jaar.

De Google Express:

Kijk op de volgende pagina voor de (militaire) robots van Google en de wedstrijd van de ruimte.

5. Militaire robots

Eind 2013 kocht Google Boston Dynamics, een bedrijf gespecialiseerd in het bouwen van zelfstandige robots.

De robots worden ontwikkeld om actief te zijn op het slagveld. Met als prominente suikeroom: het Pentagon. Gruwelijke robots, maar ook eng. Robots blijken belangrijk voor Google. Het laatste half jaar van 2013 kocht de internetgigant maar liefst acht roboticabedrijven.

Google-robot:

De robot-cheeta van Google sneller dan Usain Bolt

6. Google Lunar X Prize

Een van de meest mysterieuze projecten van Google: Lunar X Prize, ook wel Moon 2.0 genoemd. Waarin particulieren worden uitgedaagd een onbemand voertuig op de maan te laten landen en vervolgens 500 meter rond te laten rijden om kwaliteitsfoto's en -video's terug te sturen naar de aarde.

Degene die de uitdaging als eerste weet te volbrengen krijgt van Google een prijs van 20 miljoen dollar. De tweede plaats krijgt vijf miljoen dollar en nóg eens vijf miljoen wordt verdeeld onder de ontwikkelaars die meer dan vijf kilometer op de maan kunnen afleggen, water ontdekken, 's nachts opereren, en als eerste foto's en videobeelden van een landingsplaats van een Apollo-maanlander kan terugsturen naar de aarde.

Er doen 29 deelnemers mee, waaronder White Label Space een internationaal team dat opereert vanuit het hoofdkantoor van het Nederlandse lucht- en ruimtevaartbedrijf AOES Group BV in Noordwijk. De wedstrijd loopt al vanaf 2007 en de deadline is in 2015.

Eerste beelden vanaf de maan:

Volgende pagina: 23andMe en een bijzondere patentaanvraag.

7. 23andMe

Bij 23andMe kun je DNA laten testen en vervolgens vergelijken met andere klanten van 23andMe. De website schat de familierelatie tussen de verwante personen in.

Google nam het bedrijf voor 3.9 miljoen dollar over. Weer een bedrijf buiten hun corebusiness. Waarom? Nou waarschijnlijk omdat de vrouw van Sergey Brin het bedrijf is gestart en hij uit eigen zak 2.6 miljoen dollar heeft uitgeleend. Na de overname werd het geld direct teruggestort op de rekening van Brin.

23andMe:

8. Hart-gebaar

Google heeft in 2011 patent aangevraagd voor het gebaren van een hart met beide handen. Als iemand een hartje vormt voor de Google Glass, herkent de bril het als like op social media.

Als laatste: misschien wel het meest bijzondere investeringen van Google en Google Fiber.

9. Shweeb

In 2010 investeerde Google 1 miljoen dollar in een van de meest bijzondere projecten tot nu toe, Shweeb. Een bedrijf uit Nieuw-Zeeland dat fietsmonorails met een omhulsel bouwt om mensen in stedelijke omgevingen te kunnen verplaatsen.

Shweeb:

10. Google Fiber

In 2012 rolde Google zijn eigen glasvezeldiensten uit in Kansas City. Inmiddels heeft de dienst zich al uitgebreid tot meerdere staten in Amerika en duurt het vast niet lang voordat het gigasnelle internet buiten het land beschikbaar is.

Google Fiber: