Star Wars: Imperial March: diskdrive

Jaren geleden (nog voor het Youtube-tijdperk) ging er op school een filmpje rond van een door een onbekende persoon "gemodde" diskdrive. De motor van de drive werd zo aangestuurd dat het irritante gebrom en getik kon worden gemanipuleerd om er een muzikaal deuntje uit te laten komen. De video werd een groot succes en door de jaren heen zijn er steeds meer mensen aan de slag gegaan met het muzikaal uitbuiten van oude hardware.

De gebruikte diskdrive is overigens niet de eerste drive waarmee dit mogelijk was. De 1541 floppy diskdrive van Commodore scheen het ook al te kunnen. In theorie kan natuurlijk elk apparaat met een stappenmotor verschillende geluiden produceren als je die maar op de "juiste" manier aanstuurt, maar dan moet er natuurlijk wel iemand zijn die daar tijd, geld en moeite insteekt. De persoon die de onderstaande video verspreidde was een van de eersten en z'n video was immens populair. Inmiddels is deze ook gewoon te vinden op Youtube en is alweer ruim twee miljoen keer bekeken.

Star Wars: Imperial March: 12 diskdrives

En zoals het altijd gaat op het internet moet er altijd iemand zijn die het groter, beter moderner en/of grappiger aanpakt. Youtuber Carmine De Rosa besloot 12 diskdrives aan elkaar te knopen en aan te sturen met twee Arduino Uno's. Alle diskdrives spelen de Imperial march waarbij de onderste zes zich bezig houden met de lage tonen en de bovenste zes met de melodie en de hogere tonen.

De actie begint vanaf de 55e seconde

Billie Jean: 6 diskdrives en twee harde schijven

Maar het kan nog gekker. Diskdrives zijn natuurlijk leuk voor de melodie maar het zou fijn zijn als je ook wat percussie in de mix kan gooien. Iron LongJohn ging nog een stapje verder en voegde twee kapotte harde schijven toe voor de drumgeluiden. Daarnaast wordt een van de schijven ook gebruikt voor de ondersteunende melodie. Ook deze set wordt aangestuurd door een Arduino

Pirates of the Carribean: 40 diskdrives

Bytecode77 vond 12 diskdrives nog steeds te weinig en verhoogde het aantal naar 40. Bytecode geeft op z'n eigen website toe dat het wat lastiger wordt om alles aan te sturen met een Arduino aangezien deze geen multithreading ondersteunt, maar met de nodige trucjes weet hij daar toch nog omheen te werken. In de onderstaande video kan je zien (en horen) hoe hij de 40 drives weet aan te sturen en zo het Pirates of the Carribean-thema afspeelt.

Veel drives doen hetzelfde waardoor het geheel misschien niet zo dynamisch klinkt als je in eerste instantie zou verwachten, maar het is nog steeds leuk.

Ode an die Freude: Scanner

Niet alleen diskdrives kunnen gebruikt worden om muziek te maken. Ook andere apparaten kunnen een aardig melodietje uit de motor toveren. HP wist dat maar al te goed en verstopte een easteregg in de Scanjet 5p. Door de SCSI ID op 0 te zetten en de groene knop samen met de powerknop tegelijk ingedrukt te houden begint de scankop op verschillende snelheden heen en weer te bewegen om zo Beethovens' Ode an die Freude te spelen.

Uiteraard zijn er ook mensen die de scanner zelf SCSI-opdrachten voeren om zo zelf muziekjes te maken en Tibor Foldesi laat op youtube zien hoe hij dezelfde scanner de Imperial March laat spelen (Ja, Star Wars is blijkbaar erg populair onder de modders). Foldesi legt hier uit hoe hij het voor elkaar heeft gekregen

Eye of the Tiger: Dot Matrix Printer

Als er één stuk randapparatuur is dat veel herrie produceert is het wel de dot matrix printer. De vele naalden die gebruikt worden om inkt op het papier te drukken maken een snerpend geluid. Het is dan ook niet heel gek dat een Youtuber genaamd Midi Desaster aan de slag ging met z'n oude printer en deze Eye of the Tiger laat spelen.

Diskdrive orgel

We komen toch weer even terug bij de diskdrives. Deze keer geen voorgeprogrammeerd muziekje dat met een arduino wordt afgespeeld, maar een keyboard. De mensen van CreativePianoChannel hebben 49 verschillende diskdrives aan elkaar geknoopt die je kan "bespelen" met een echt muziekkeyboard. De vertaling van toetsaanslagen naar diskdrives wordt verzorgd door een arduino en dankzij deze oplossing hoef je dus geen muziek meer voor te programmeren maar kan je in realtime zelf de leuke floppy-melodietjes uit je vingers toveren.

In de onderstaande video kan je zien hoe iemand een demonstratie geeft en verschillende muziekthema's speelt. Voor meer informatie kan je terecht op de Toolbox Bodensee website

The Final countdown: All of the above

En wat nou als je alle eerder genoemde apparaten combineert? Dan krijg je een prachtig orkest van oude hardware die elkaar mooi aanvult en een kakofonie van gepiep, gekraak, gezang en gesneer voortbrengt.

De mensen van silent.org.pl knoopten twee scanners, acht harde schijven en 48 diskdrives aan elkaar en stuurden het geheel aan met een Arduino en noemden hun kunstwerk de Floppotron. Zij hebben al aardig wat hits gescoord op Youtube en nemen verzoekjes aan. Onze favoriet is toch wel "The Final countdown" en die willen wij dan ook met je delen.


Ook James Houston kwam op het idee meedere apparaten aan elkaar te knopen en speelt in de onderstaande video het nummer "Nude" van Radiohead af op een Sinclair ZX-spectrum, Epson LX-81 dot matrix printer, HP Scanjet 3c en een stapeltje oude harde schijven. Het lied begint te spelen op 01:11

© Big Ideas (dont get any) van James Houston op Vimeo.

Wil je zelf ook muziek maken met je diskdrives? Kijk dan eens op deze website Hier leggen ze uit hoe het allemaal werkt en wat je allemaal nodig hebt om dit aan de praat te krijgen.