Wordpress-oprichter Matt Mullenweg geeft in een blogpost uitleg over de oorzaak. "Het lijkt erop dat een ongeplande wijziging bij een core-router door één van onze datacenter-providers ons netwerk heeft verstoord. En dat heeft de site platgelegd, maar ook de voorzieningen voor failover tussen onze lokaties in San Antonio en Chicago. Al jullie data was wel veilig, maar we konden het simpelweg niet via de website tonen."

Door de storing, die in Nederland iets voor middernacht begon, gingen grote technologiesites als TechCrunch en GigaOM offline. Ook talloze Nederlandse blogs gingen ten onder, zo valt op te maken aan een waslijst aan klachten op Twitter. In totaal werden ruim 10 miljoen blogs getroffen.

'Focking irri'

"Wil je een artikel plaatsen op je blog, doet ie het niet. hebben meer mensen met wordpress daar last van? focking irri", schrijft een Twitteraar.

"GODMILJAAR op de belangrijkste dag in de carriere van mijn blog doet f***ing wordpress nog steeds moeilijk. *hate hate* #writingonwheels", Twittert een andere.

Ergste uitval in jaren

Volgens Mullenweg heeft de storing de blogs gezamenlijk circa 5,5 miljoen pageviews gekost. Mullenweg noemt het de ergste uitval die ze in 4 jaar hebben gehad. Wordpress bestaat sinds 2003.

Sites die Wordpress zelf zelf als cms hosten, en de software hebben gedownload bij Wordpress.org, hadden geen last van de storing.