Justboom DAC HAT

De Raspberry Pi kan (bijvoorbeeld met OpenElec) als mediacenter worden ingezet. De teleurstelling is echter meestal groot wanneer de luidsprekers die via HDMI of 3.5 jack zijn aangesloten niet overtuigend klinken. Dit kan gelukkig worden opgelost door een DAC aan te sluiten op het bordje. Het Justboom bord wordt direct op de Pi geprikt. Deze converter heeft de speciale eigenschap dat alle GPIO pinnen van het bord nog steeds toegankelijk zijn. Een externe voeding is niet nodig, maar wel aan te raden. De audioapparatuur wordt via cinchstekkers aangesloten.

Er is ook een versie beschikbaar voor de Raspberry Pi Zero.


De Raspberry Pi kan je hier het goedkoopst scoren op dit moment en de Odroid hier Meer info over de Odroid en andere kloons vind je hier.

E-ink-scherm

Om de functies van de Pi onder Linux aan te sturen is een extern display niet absoluut noodzakelijk, aangezien een Raspberry Pi meestal via SSH via de tekstconsole wordt bediend. In het kader van meet- of automatiseringsprojecten kan de output van resultaten of statusmeldingen echter nuttig zijn.

Als alternatief voor klassieke LCD-schermen, die afhankelijk van de lichtinval niet altijd gemakkelijk af te lezen zijn, zijn e-Ink schermen ideaal. Hier wordt dezelfde technologie gebruikt als bij e-readers. Een goede leesbaarheid is gegarandeerd, zelfs bij zeer helder licht. En het ziet er ook nog eens goed uit. Papirus heeft dergelijke displays ontwikkeld als een HAT-oplossing (Hardware Attached on Top).

Er zijn verschillende maten beschikbaar, afhankelijk van de toepassing en je budget.

Toetsenbord en touchpad

Deze toetsenbord en touchpad-combo wordt al sinds jaar en dag aangeraden bij mediacenter-fans, en terecht. Het Rii mini draadloze toetsenbord is extreem klein, heeft een eigen touchpad en is draadloos verbonden met de computer. Met een gewicht van net geen 100 gram en een afmeting van 151 x 59 x 13 millimeter past hij in elke zak en kan hij ook met andere besturingssystemen worden gebruikt. Het toetsenbord wordt gevoed door de ingebouwde lithiumbatterijen.


Smart Home Board

Gelukkig laat de open-sourcegemeenschap het onderwerp Smart Home niet alleen over aan commerciële leveranciers, maar werkt het aan Open HAB en FHEM, waarmee hobbyisten hun eigen controlecentra en apps kunnen ontwikkelen. Momenteel is er een aantal benaderingen voor draadloze communicatie van slimme thuiscomponenten die met elkaar concurreren.

Z-Wave werkt op 868 MHz en stoort niet met andere apparaten op de overvolle 2,4 GHz frequentieband. Om een vlotte communicatie tussen de apparaten te garanderen, bijvoorbeeld wanneer een bewakingscamera naar een andere ruimte wordt verplaatst, werken de netwerken volgens het meshprincipe. Het kleine Z-Wave Me Razberry board kan op de GPIO pinnen van de Pi worden aangesloten. De HAT wordt geleverd met een kleine handleiding die de ontwikkeling en het gebruik van de JSON-interface introduceert en uitlegt.

UPS voor de Raspberry Pi

Een van de zwakke punten van elke Raspberry is de stroomvoorziening. Zodra aan de kabel wordt getrokken, gaan de huidige meetresultaten verloren. Het UPS Pico bord biedt een ononderbroken stroomvoorziening voor alle Pi-modellen vanaf B+. Het bord wordt geleverd met een batterij met een capaciteit van 450 mAh. Dit moet voldoende zijn voor een paar minuten spanningsvrije werking. Als de externe voeding weer beschikbaar is, kan het systeem ook opnieuw worden opgestart.

In het pakket zijn diverse LED's en drukknoppen opgenomen waarmee zelfs complexe projecten kunnen worden uitgevoerd. Een extra uitgang, die onafhankelijk van de Pi werkt, levert op verzoek ook externe componenten van stroom.

Raspberry Pi Sense Hat

Milieumonitoringprojecten zijn zeer leerzaam als het gaat om het verzamelen en analyseren van gegevens. Om dit te kunnen doen, heeft de Raspberry Pi echter eerst sensoren nodig voor de benodigde gegevens. De Sense Hat is daar de perfecte uitbreiding voor. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Sense Hat bevestigd aan de GPIO strip van het moederbord. Het kleine opzetstuk is verrassend veelzijdig. Een 8 x 8 matrix van LED's zit in het midden en kan voor veel verschillende doelen worden gebruikt, zoals veel projecten op het internet laten zien.

Maar de Sense Hat heeft nog veel meer functies, zoals een sensor voor vochtigheid, temperatuur en luchtdruk. Dit maakt de Raspberry Pi de perfecte metgezel voor alle weerobservatieprojecten. Bovendien is een versnellingssensor voor alle drie de assen geïntegreerd als de Pi de basis moet vormen voor een voertuig of een robot. Ook een gyroscoop, een magneetveldmeter en de functionaliteit van een joystick zijn inbegrepen. De uitbreiding wordt direct ondersteund door het Max2Play-besturingssysteem voor bijvoorbeeld weerobservatie. Zo is de weersregistratie zelfs voor absolute amateurs een fluitje van een cent, zonder kennis te hoeven hebben van de programmeertaal Python.

TFT-scherm voor Odroid

Deze zeven inch multitouch display is beschikbaar voor de Odroid boards C2 en C1+. Het heeft een schakelbare LED-achtergrondverlichting en werkt met een resolutie van 1024 x 600 pixels Het scherm wordt aangesloten via de meegeleverde HDMI-kabel. Het bord en de display kunnen ook aan elkaar geschroefd worden voor een veilige pasvorm. Er worden speciale spacers voor de ventilatie van de printplaat en het voorkomen van kortsluiting meegeleverd.

De 1024 x 600-versie is op dit moment uitverkocht, maar de goedkopere 480 x 320 is nog wel beschikbaar.


Odroid Weather Board 2

Een kleine printplaat voor Odroid voor Odroid-computers vol sensoren: je meet er lichtintensiteit, temperatuur, vochtigheid en luchtdruk mee. De uitbreiding kan zo de basis vormen voor een weerstation. Soldeerkennis is niet nodig. Als je de kleine computer voorziet van een externe voeding met een batterij of oplaadbare batterij, wordt dit in combinatie met een klein display (zoals Odroid Show, zie volgende pagina) een onafhankelijk weerstation. Uiteraard is het bord ook geschikt voor gebruik binnenshuis.

Odroid Show

Deze kleine 2,2 inch display kan veilig worden gemonteerd met behulp van spacers. De drie knoppen en LED's zijn vrij programmeerbaar, bijvoorbeeld om verschillende meetresultaten weer te geven. Het display, met een resolutie van 240 x 320 pixels, wordt gevoed via de USB-interface en er wordt een kabel meegeleverd.


Odroid-camera

Ook voor de Odroid is er een dedicated camera beschikbaar en het is ideaal voor allerlei soorten bewakingsprojecten. De fabrikant specificeert echter de laagste bedrijfstemperatuur als nul graden. Hierdoor kan deze camera helaas niet buiten de deur gebruikt worden. De resolutie van de camera is vijf megapixels. Het ontvangt de benodigde 300 mA via de USB-interface. JPEG en PNG zijn beschikbaar als beeldformaten, terwijl RAW en MJPEG worden ondersteund voor bewegende beelden. Bij een beeldsnelheid van 30 fps kunnen resoluties van 1920 x 1080 en 640 x 480 en 1280 x 720 bij 45 fps worden bereikt.