Voor het eerst sinds de Apple Watch verscheen in 2014 heeft het slimme horloge een nieuw ontwerp gekregen en dat is een stuk substantiëler dan een rode stip op de Digital Crown zetten. Voor de vierde generatie heeft Apple de gadget uitgerust met een groter scherm en grotere behuizing, terwijl de klassieke stijl die de Apple Watch een succes heeft gemaakt wel wordt behouden.

Het mooie van de nieuwe versie is niet alleen cosmetisch: Apple heeft vrijwel alles van het apparaat bijgewerkt. Dit is een echt nieuwe generatie: vertrouwd, maar helemaal gereviseerd.

1. Hoe ziet ie eruit?

Net als met vorige releases verschijnt de Series 4 in twee maten, die wel elk groter zijn dan de vorige. Eerder had je een versie van 38 millimeter en eentje van 42 (verticaal gemeten), maar de nieuwe zijn 40 en 44 mm. De randen van de behuizing zijn iets meer afgerond, waardoor het horloge zachter oogt. De schermruimte is veel groter en de afgeronde hoeken volgen de rand van de behuizing met dunnere bezels. Hij is ook dunner, in plaats van 11,4 mm van Series 2 en 3 is hij nu 10,7 mm, nét iets dikker dan de originele Watch die 10,5 mm dik was.

2. Wat zijn de specificaties?

De series 4 heeft de volgende specificaties:

  • Processor: Apple S4 system-in-package (SIP) met 64-bit dualcore CPU
  • Locatie: GPS, GLONASS, Galileo en QZSS
  • Hartslagmeter: Nieuwe optische hartslagsensor, elektrische hartslagsensor
  • Andere sensoren: Verbeterde versnellingsmeter en gyroscoop, omgevingslichtsensor
  • Waterdichtheid: Tot op 50 meter diep
  • Scherm: LPTO OLED, 324 x 394 of 368 x 488 pixels (40 en 44 mm-versies respectievelijk.)
  • Radiochips: Apple W3 draadloze chip, 802.11b/g/n 2,4GHz, Bluetooth 5.0, LTE en UMTS (in LTE modellen)
  • Knoppen: Nieuwe Digitale Crown heeft haptische feedback, knop aan de zijkant

3. Hoeveel kost ie?

De nieuwe Apple Watch kost meer dan vorige edities. De versie van 40 mm kost 429 euro en de versie van 44 mm 459 euro. Dat zijn de standaardprijzen, maar sommige bandjes of speciale edities duwen de prijs verder omhoog.

4. Wat is die SIP S4?

Apple's nieuwe system-in-package, die de CPU, GPU, opslag, RAM en eigenlijk de hele rest in één chipset verwerkt, heet de S4. Het is een dualcore die volgens Apple twee keer zo snel is als de S3 uit de vorige generatie. Ook nieuw is dat het een 64-bit chip is. Dat maakt nu nog niet eens zo gek veel uit, maar verlengt de levensduur van het apparaat behoorlijk.

We weten niet specifiek hoeveel werkgeheugen het apparaat heeft. Generatie 0 t/m 2 had 512 MB aan boord en in Series 3 werd dat 768 MB. Je kunt ervan uitgaan dat deze minstens 768 MB heeft, misschien zelfs meer. Alle versies hebben 16 GB aan opslaggeheugen. In de vorige generatie had je ook zoveel in de 4G-versie, maar had de wifivariant 8 GB aan boord.

5. Kun je een ECG maken?

Nou ja, in Europa (nog) niet. Je kunt in theorie je eigen elektrocardiogram maken door de Digital Crown dertig seconden vast te houden. Het horloge verwerkt deze meting in de Health-app, alwaar je een pdf'je kunt maken om mee te nemen naar de huisarts. Het slechte nieuws is dat de feature officieel niet wordt ondersteund in Europa.

De feature is vrijgegeven door de Amerikaanse warenautoriteit FDA, maar niet goedgekeurd voor de markt, want dan zou het moeten voldoen aan een hoop medische eisen. Ook in Europa moet de feature een behoorlijk uitgebreide bureaucratische molen door voor goedkeuring als medisch apparaat volgt. Kortom, de feature kan nuttig zijn, maar verre van een vervanger van een ECG zoals een cardioloog maakt.

6. Hoe zit het met andere gezondheidsfeatures?

Valdetectie: De nieuwe versnellingsmeter is gevoeliger dan voorheen, heeft een dynamischer bereik en verwerkt gegevens sneller. Dit betekent allemaal dat het apparaat nu kan detecteren wanneer een gebruiker omvalt. Er wordt op dat moment een bericht weergegeven voor hulpdiensten en als je 60 seconden niet reageert, wordt 112 gebeld als je dat hebt ingesteld in de iPhone (voor mensen onder de 65, voor ouderen staat deze feature automatisch aan).

Melding bij onregelmatige hartslag: Net als met de ECG-ondersteuning is dit een waarschuwingsfeature en geen harde medische. Ook wordt deze toegevoegd met de nieuwe versie van watchOS die later dit jaar verschijnt. De nieuwe optische hartslagsensor kan beter onregelmatige hartslag detecteren en is energiezuiniger, zodat de accu niet te snel wordt geleegd bij gebruik.

7. Kan ik m'n oude bandje gebruiken?

Ja. Een bandje voor het 38 mm-model past op de nieuwere 40 mm van de Apple Watch en de 42 mm-bandjes passen op de grotere versie van 44 millimeter.

8. Hoe zit het met de accuduur?

Volgens Apple is die vergelijkbaar met de Series 3, wat betekent dat je ongeveer 18 uur mag verwachten. Wel nieuw is dat als je hem met GPS gebruikt, muziekstreamen of 4G (bij de release nog niet verkrijgbaar in Nederland), gaat ie door energiebesparingen een uur langer mee dan voorheen het geval was.

9. Zijn er nieuwe digitale wijzerplaten?

Je krijgt vier nieuwe wijzerplaten in de aankomende update watchOS 5 die de namen Breathe, Fire & Water, Vapor en Liquid Metal hebben gekregen. Op vorige generaties zijn deze cirkelvormig met ruimte in de hoeken voor aanvullingen, maar op de Series 4 vult hij de wijzerplaat hele scherm.

Omdat ze grotere schermen hebben, kan er meer informatie op worden verwerkt en Apple heeft daarom enkele nieuwe wijzerplaten die veel gegevens weergeven. Er is Infograph, die een analoog uurwerk weergeeft met ruimte voor acht aanvullingen en Infograph Modular, een aangepaste versie met meer ruimte in het centrale aanvullingspunt om meer informatie weer te geven.

Er is ook een nieuwe plek voor aanvullingen in de hoeken van ronde wijzerplaten, waar een curve kan worden afgebeeld om data weer te geven, bijvoorbeeld de temperatuur die dag of de overgebleven tijd op een stopwatch.

10. Zijn er wijzigingen van het materiaal en de kleur?

Net als de nieuwe iPhone Xs is de Series 4 ook beschikbaar niet goud, naast zilver en spacegrijs. Dit is natuurlijk alleen de kleur op het roestvrij stalen of aluminium van de standaardbehuizing, niet het daadwerkelijke goud van die Apple Watch van 15.000 euro.