Het verplichte alarmsysteem voor auto's komt steeds dichterbij. Dinsdag stemde een ruime meerderheid van de commissie Interne Markt van het Europees Parlement voor de verplichte invoering van eCall. Daarbij stelt de commissie wel enkele strengere eisen. Zo worden de data die het 112-systeem doorgeeft beperkt en moet eCall voor iedereen gratis beschikbaar komen.

De commissieleden willen niet dat auto's met eCall voortdurend gevolgd worden. Alleen na een ongeval mag het 112-systeem data doorgeven. Die moet beperkt worden tot het activeringstype, de klasse van het voertuig, het soort brandstof, het tijdstip en exacte locatie van het ongeval, de rijrichting en het aantal gordels dat gebruikt is.

Beslissing valt eind deze maand

De plenaire stemming over eCall is gepland op 26 februari 2014. Dat moet het voltallige Europese Parlement beslissen of de geautomatiseerde service ook daadwerkelijk in heel Europa verplicht wordt. Wanneer dat precies gebeurt is ook nog onzeker, de deadline van oktober 2015 kan nog verschoven worden wanneer de auto-industrie vraag om meer tijd voor het ontwikkelen en testen van het systeem, schrijft het Europees Parlement op zijn website.

Een uitleg over de werking van eCall: