Je hebt vast wel eens een auto zien rijden met de Google-camera op het dak. Maar de internetgrootmacht gaat verder. Wat dacht je van visboten, sneeuwscooters, hondensleeën of kamelen? Door deze diversiteit zijn veel mooie plekken in beeld gebracht en kunnen wij die online bekijken.

Hier een bloemlezing van bijzondere plekken die je kunt bekijken op Google Street View.

1. NASA Kennedy Space Center

Ruimtefreak en altijd al een kijkje willen nemen bij NASA? Google Street View laat je meekijken in de keuken van het Kennedy Space Center in Florida. De lanceerplek, coördinatiekamers en de legendarische spaceshuttles Endeavour en Atlantis staan op je te wachten.

De Endeavour:

Klik voor groot

2. Falkland Islands

Een van de meest recente toevoegingen aan Google Street View zijn de Falklandeilanden, beter bekend als Islas Malvinas, ten oosten van Argentinië. De eilanden bestaan voor 90 procent uit weiland en bewoners zijn er schaars. Maar de flora en fauna is wel indrukwekkend. Met schattige pinguïns die lachen naar de camera.

Pinguïns op Google Street View:

Klik voor groot Lees verder voor een spookeiland en de prachtige oceaan.

3. Leven in de oceaan

Het leven in de grote oceaan is prachtig. Zonder het water in te duiken kun je zwemmen met gevaarlijke haaien, een kijkje nemen bij de adembenemende koraalriffen of spelen met een groep zeehonden.

Prachtige beelden van de Great Barrier Reef:

4. Hashima

Hashima is een klein Japans eiland dat in 1974 werd verlaten en inmiddels de status heeft van een 'Spookstad'. In 1890 werd het eiland gekocht door Mitsubishi, om daar steenkool uit de zee te winnen. Door de lucratieve gaswinning steeg het aantal werknemers en groeide het eiland uit tot, op dat moment, een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde.

In 1974 besloot Mitsubishi de mijn te sluiten en haalde alle arbeidskrachten van het eiland af. De stad raakte in verval en is sinds 2009 pas weer deels beschikbaar voor toeristen. Maar Google heeft het in 2013 voor elkaar gekregen het hele eiland vast te leggen voor Street View.

'The Making Of':

Op de volgende pagina: Ooit een piramide gezien, of het sportterrein van Google?

5. Piramiden Egypte

Als je ooit nog het laatst overgebleven klassieke wereldwonder (Cheops) wilt bekijken, zonder in het zand te stikken, hoef je niet verder dan je computer te kijken. Met behulp van kamelen heeft Google de drie piramiden van Gizeh in Egypte in beeld gebracht. Vooral de grootste piramide, Cheops, is indrukwekkend. Het grafmonument uit de klassieke oudheid is ongeveer 230 meter breed, 147 meter hoog en gebouwd uit 2,3 miljoen stenen. Het enige minpuntje: Google heeft geen foto's van binnenuit gemaakt.

Impressie van de piramiden van Gizeh:

6. Sportterrein Google

Kijk je liever naar de tennis-, basketbal- of voetbalvelden van Google op het machtige Silicon Valley? Sta voor het hoofdkantoor van Google, of loop een blokje om naar de panden van Instagram of Apple Inc.

Sportvelden van Google:

Klik voor groot Hierna: Koop hier je toverspullen en spiek bij Obama.

7. Harry Potter

Sinds vorig jaar kun je rondneuzen in Diagon Alley, de winkelstraat waar de tovenaars van Harry Potter hun bezemstelen en toverstokken kopen. Natuurlijk niet echt, maar in de studio van Warner Bros in Londen. Dankzij Street View kun je 360 graden draaien en bij alle winkeltjes een blik naar binnen werpen.

Koop hier je toverspullen en bezemstelen:

Klik voor groot

8. Spieken bij Obama

Google heeft het zelfs voor elkaar gekregen foto's te maken in het Witte Huis. Het gigantische gebouw in Washington wordt gebruikt als huis, kantoor en is net een doolhof. Weet jij de weg te vinden? Probeer het hier.

Een glimp van het Witte Huis:

Klik voor groot

Fan van het regenwoud en bergen beklimmen? Klik dan verder.

9. Amazoneregenwoud

Het tropische Amazoneregenwoud is maar liefst 7 miljoen vierkante kilometer groot. Een deel van het gebied is in beeld gebracht en kun je met Street View kiezen voor een boottocht over de Amazone of een wandeling in de wildernis.

Making of Google Street View in de Amazone:

10. Grand Canyon

Zin om de Grand Canyon te beklimmen zonder maar één druppel zweet uit te breken? De gigantische kloof in de staat Arizona is een van de grootste trekpleisters van Amerika en heeft meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Het gebied trekt ook veel Nederlanders aan, we staan namelijk in de top 5 van bezoekers buiten de Verenigde Staten.

Prachtig uitzicht op de Grand Canyon:

Klik voor groot Twee geweldige locaties in Tanzania en Slowakije als afsluiter.

11. Gombe National Park

Als je natuurliefhebber bent moet je dit gezien hebben. Sinds kort heeft Google in samenwerking met het Jane Goodall Instituut het Gombe National Park in Tanzania in beeld gebracht.

Apen in het park:

Klik voor groot

12. Jasovská jaskyňa

De laatste van dit lijsje is: Jasovská jaskyňa. Wat? Ja, Jasovská jaskyňa. Een indrukwekkende grot in Slowakije die op werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De eerste delen van de grot werden in 1846 geopend en in 1922 tot 1924 zijn nog grotere onderdelen ontdekt.

De grot in Slowakije:

Klik voor groot

Naast alle mooie en bijzondere plekjes komt Google Street View ook veel bijzondere mensen tegen wanneer zij de foto's schieten voor de online functie. Van personen gekleed in humoristische kostuums tot ontsnapte gevangenen.