Nogal wat "professionals" doen vergeetverzoeken aan Google in de hoop dat hun misstappen zo minder pregnant naar voren komen op het internet. Opvallend veel geestelijken overigens. Maar ook mediaprofessionals en politici. We geven 12 voorbeelden uit Europa met het commentaar van Google erbij.

Frankrijk

"Een priester die is veroordeeld wegens het bezit van kinderporno, heeft ons gevraagd artikelen te verwijderen waarin verslag wordt gedaan van zijn straf en verbanning uit de kerk. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Nederland

"We hebben een verzoek van iemand ontvangen om meer dan 50 links te verwijderen naar artikelen en blogberichten waarin melding werd gemaakt van de publieke verontwaardiging met betrekking tot beschuldigingen dat hij misbruik maakt van sociale dienstverlening. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Hongarije

"Een hooggeplaatste overheidsfunctionaris heeft ons gevraagd recente artikelen over een decennia-oude strafrechtelijke veroordeling te verwijderen. We hebben de artikelen niet uit zoekresultaten verwijderd."

Verenigd Koninkrijk

"Een dokter heeft ons gevraagd meer dan 50 links te verwijderen naar krantenartikelen over een mislukte ingreep. We hebben drie pagina's die persoonlijke gegevens over de dokter bevatten, maar waarop de procedure niet werd vermeld, verwijderd uit zoekresultaten met betrekking tot zijn naam. De overige links naar meldingen over het incident blijven in de zoekresultaten staan."

Polen

"Een vooraanstaand zakenman heeft ons gevraagd artikelen te verwijderen over zijn rechtszaak tegen een krant. We hebben de artikelen niet uit zoekresultaten verwijderd."

Italië

"We hebben meerdere verzoeken ontvangen van iemand die ons heeft gevraagd twintig links te verwijderen naar recente artikelen over zijn arrestatie wegens financiële misdrijven die hij in een professionele hoedanigheid heeft gepleegd. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Verenigd Koninkrijk

"Een mediaprofessional heeft ons gevraagd vier links te verwijderen naar artikelen over beschamende inhoud die hij op internet heeft geplaatst. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Oostenrijk

"Een stel dat is beschuldigd van zakenfraude, heeft ons gevraagd artikelen over dit strafbare feit te verwijderen. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Verenigd Koninkrijk

"Iemand heeft ons gevraagd links te verwijderen naar artikelen op internet waarin wordt verwezen naar zijn ontslag wegens seksuele misdrijven die hij in zijn professionele hoedanigheid pleegde. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."

Italië

"Iemand heeft ons gevraagd een link te verwijderen naar een kopie van een officieel overheidsdocument dat is gepubliceerd door een overheidsinstantie en waarin de fraude wordt gerapporteerd die door deze persoon is gepleegd. We hebben de pagina niet verwijderd uit zoekresultaten."

Verenigd Koninkrijk

"Een overheidsfunctionaris heeft ons gevraagd een link te verwijderen naar de petitie van een studentenorganisatie waarin om zijn afzetting wordt gevraagd. We hebben de pagina niet verwijderd uit zoekresultaten."

Verenigd Koninkrijk

"We hebben een verzoek van een voormalig geestelijke ontvangen om twee links te verwijderen naar artikelen over een onderzoek naar beschuldigingen van seksueel misbruik ten tijde van zijn professionele hoedanigheid. We hebben de pagina's niet verwijderd uit zoekresultaten."