NSA

We beginnen met de absolute topper: de NSA. De Amerikaanse geheime dienst heeft een datacenter gebouwd dat maar liefst 2 exabytes aan data kan opslaan. Dat is dus 2000 petabytes. Alle data die door digitale spionage wordt verzameld, wordt opgeslagen in Bluffdale, Utah. Overigens gaat dat niet zonder problemen, meldt de Wall Street Journal: in het laatste jaar zijn er 10 'meltdowns' geweest, vooral door stroomproblemen.

Beatle

Een goede tweede in de wereld van de massaopslag is Project Beatle. Uh, wat? Ja, Project Beatle. Een onderneming van dataopslaggigant EMC. In 14 datacenters over de gehele wereld heeft EMC zo 6 miljard bestanden van allerlei soort opgeslagen met een totaal gewicht van 880 petabytes. Het bijzondere hieraan is dat het zodanig is ingericht dat het één opslagsysteem is.

Youtube

Derde op de lijst staat YouTube. Vanzelfsprekend een hoge notering voor de videodienst van Google, waar dagelijks miljarden views binnenkomen en miljoenen nieuwe filmpjes worden geupload. De verwachting is dat YouTube nog dit jaar over de 400 petabytes aan opslag komt, nu is dat nog iets minder dan 360 petabytes.

Facebook

Facebook staat vierde en vijfde op de lijst van grootste dataverzamelaars. Alleen al voor foto's en video's heeft het sociale netwerk 282 petabytes aan opslagruimte nodig. In een aparte datawarehouse wordt vervolgens nog zo'n 250 petabytes aan andere data van gebruikers als jij en ik opgeslagen. Of er ook een lijntje is vanuit die datacenters naar de nummer 1 op deze lijst, wordt vermoed maar ook stelselmatig ontkend.

CERN

We houden van CERN, met zijn mooie zoektocht naar alle nog onontdekte deeltjes als antimatie. Een reis naar de oorsprong van ons universum. Maar al die experimenten en onderzoeken leveren enorm veel data op. Die data is inmiddels gegroeid naar 200 petabytes. Twee jaar geleden was dat nog de helft.

Microsoft en Amazon

De clouddiensten van Microsoft Azure en Amazon Web Services verzamelen enorm veel petabytes aan informatie, vermoedt wordt tussen de 100 en 200 petabytes ieder. Het totale volume is vooralsnog onbekend. Meer weten we van Backblaze. Onbekend voor je? Het is een online backupdienst in vooral de Verenigde Staten en bepaald geen kleintje. Het totale volume aan data wordt geschat op 100 petabytes. Op onderstaande foto claimt het bedrijf al 14,4 petabytes aan data te kunnen opslaan.

Mozy en Shutterfly

Daarna komen Mozy en Shutterfly, met 90 en 80 petabytes aan dataopslag. Logisch, de eerste is alweer een online backupdienst, de tweede is een dienst voor consumenten waar je fotoboeken en allerlei digitale felicitatiekaarten kan maken en opslaan. De dienst is erg fotogericht en heeft dus miljoenen foto's opgeslagen. Met 40 petabytes aan data komt de eerste supercomputer in beeld: Titan.

Instagram

Instagram volgt Titan in de lijst, met naar schatting tussen de 10 en 40 petabytes aan foto-opslag. De laatste in de rij is het internetarchief, The Internet Archives. Dat heeft inmiddels 15 petabytes aan data opgeslagen.

Alle gegevens zijn ontleend aan Tech Expectations' project How Much Data Does X Store.

Internet Archive from Deepspeed media on Vimeo.