De Google Web Server (GWS) draait 11 miljoen actieve sites, dat wil zeggen sites die recent zijn ververst. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Netcraft. Het gaat niet alleen om sites van Google zelf, maar ook om sites die het bedrijf voor derden in de lucht houdt. Dat omvat diensten als Blogger en Google Apps, waar ook groepssites zijn aan te maken.

Vlak na Microsoft IIS

Het aandeel van de Google-webserver is in de loop van 2009 gegroeid, maar de laatste maand weer iets afgenomen, blijkt uit de Netcraft-cijfers. Apache is nog steeds de meestgebruikte webserver met 44 miljoen actieve sites. Microsofts webserver IIS (Internet Information Server) volgt met 14 miljoen actieve sites. Daar zit Google slechts drie miljoen sites onder, ondanks het feit dat GWS niet beschikbaar is buiten het Google-netwerk.

Tellen alle websites mee, ook de inactieve, dan haalt Google in de Netcraft-cijfers een marktaandeel van 7 procent. Apache en Microsoft komen dan uit op respectievelijk 54 en 24 procent. Webserver Nginx, onder meer gebruikt door blogsoftware Wordpress, staat in dat overzicht op de derde plaats met 8 procent. Nginx' aandeel groeit bij de actieve sites recent overigens sneller dan dat van GWS.

Geheimzinnig

Google brengt weinig naar buiten over GWS, schrijft The Register, behalve dan dat het gaat om "een op maat gemaakte server met Linux". Volgens een recent onderzoek van Arbor Networks loopt al 6 procent van het totale internetverkeer over het netwerk van Google, dat bestaat uit diens zelfontworpen datacenters met veel meer eigen technologie.