1. BIOSwimmer

Drones worden niet alleen ingezet hoog in de lucht, maar zijn ook actief in het water. In 2010 ontwikkelde Boston Engineering's Advanced Systems Group de BIOSwimmer UUV (Unmanned Underwater Vehicles), die speciaal is gebouwd voor onderwatermissies en moet dienen als waakhond van havens.

Celebrating our 5th edition


Op 28 september organiseren wij de 5de editie van IT Innovation Day. Onze sprekers gaan het gesprek aan over onderwerpen die niet alledaags en zelfs een tikkie controversieel zijn. Experts op het gebied van medisch zelfexperiment, cyber war, big data, de maakbare maatschappij, commerciële doeleinden van satellieten en de BotNet of Things.


Verwacht korte en krachtige sessies van gamechangers, die het experiment zijn aangegaan en zich uitspreken over de comfort- en gevarenzones die we binnenkort tegemoet treden.


Schrijf uzelf nu kosteloos in!


De BIOSwimmer heeft een bijzondere uitstraling, het lijkt namelijk een tonijnvis en heeft ongeveer dezelfde lichaamsbewegingen.

De BIOSwimmer:

2. MQ-9 Reaper

Een waar gevechtsmachine van het leger, de MQ-9 Reaper. Het onbemande vliegtuig kan ongeveer 1700 kilo aan bommen en rakketten meedragen. Dit indrukwekkende verkennings- en aanvalsvliegtuig is actief gebruikt door de Amerikaanse en Britse luchtmacht bij aanvallen op Irak en Afghanistan.

Het besturen van de Reaper is geen standaard klus. Alleen de allerbeste piloten komen in aanmerking om de opleiding te mogen volgen. De US Air Force wil dan ook niets van de term drone weten. "De Reaper zelf is weliswaar onbemand, maar het vliegen moet wel degelijk in handen zijn van een ervaren piloot. Daarom spreken we van een Remotely Piloted Aircraft of RPA."

De MQ-9 Reaper:

Lees verder voor een bijzonder insect en de QF-16.

3. Dragonfly

De ultieme spionage drone is toch wel de Dragonfly. Een super kleine UAV die lijkt op een libelle. De Dragonfly is exceptioneel omdat het in vergelijking met andere drones erg wendbaar is, zowel binnen als buiten gebruikt kan worden, het kan hoveren (stilhangen in de lucht), extreem klein is en meegedragen kan worden in de broekzak.

Ondanks de kleine afmetingen draagt de drone 20 sensoren met zich mee en kan het aansluiten op WiFi en GPS. Kleine afmetingen zijn natuurlijk niet alles: de Dragonfly is gevoelig voor harde wind en heeft een batterijduur waarmee het slechts 10 minuten kan hoveren en 30 minuten kan rondvliegen.

De Dragonfly in actie:

4. F16 = QF-16

Oude Amerikaanse F16-toestellen zijn in 2013 door Boeing omgebouwd tot drones, met als nieuwe naam QF-16. De omgebouwde straaljagers worden vanaf de grond bestuurd en kunnen gigantische snelheden bereiken en manoeuvres uithalen die met een piloot aan boord niet mogelijk zijn.

Bij de eerste testvlucht vloog de QF-16 1800 kilometer per uur en behaalde 9 G-kracht. In eerste instantie zouden de vliegtuigen gebruikt worden als schietschijven voor piloten in opleiding. Maar in 2014 zei Paul Cejas, Boeings hoofdingenieur dat dergelijke toestellen ook uitstekend ingezet kunnen worden bij missies waarbij het leven van een piloot in gevaar kan komen.

De eerste onbemande vlucht van de QF-16: Op de volgende pagina: drone die levens redt en de Nixie.

5. Ambulance-drone

Levens redden met drones, eindelijk. Een student van de TU Delft heeft voor zijn afstudeeropdracht een ambulance-drone gebouwd die een defibrillator kan meedragen naar de locatie waar iemand een hartstilstand heeft gekregen.

Het onbemande vliegtuigje achterhaalt de locatie via het telefoonsignaal van degene die de hulpdiensten heeft gebeld. Dankzij het GPS-systeem weet de drone autonoom de locatie te vinden, en snel ook want de drone kan een snelheid van 100 kilometer per uur halen.

Als de drone is aangekomen wordt de omstander via speakers geïnstrueerd, waardoor er snel gehandeld kan worden en de overlevingskans van 8 procent naar 80 procent gaat. De drone moet wel 15.000 euro per stuk kosten.

De Ambulance Drone redt levens:

6. Nixie de selfie-drone

Nixie is een kleine flexibele drone die je om je pols kunt vouwen. De drager kan de drone met een simpele armbeweging in de lucht lanceren. Deze detecteert waar de eigenaar is en maakt daar meerdere foto's van (selfies dus), voordat hij terugkeert. Wat echt geweldige plaatjes oplevert, kijk daarvoor naar de video hieronder.

Wearable Nixie:

Fan van opgezette dieren en partymuziek? Klik dan verder.

7. De Ratcopter

In 2014 werd de Nederlandse veertienjarige Pepijn Bruins uit Ede wereldnieuws. Zijn lievelingsrat overleed aan kanker en Pepijn had als wens dat zijn rat kon vliegen, dus schakelde hij de hulp in van het duo Arjen Beltman en Bart Jansen. Zij hadden eerder een kat, struisvogel en een haai omgetoverd tot een vliegmachine, en wisten wel raad met de overleden rat.

De Ratcopter:

Beltman en Jansen lieten deze struisvogel vliegen:

8. The PartyDrone

Spotify en de Belgische provider BASE sloegen de handen ineen om festivalgangers hun favoriete muziek te laten horen. Met drie speakers en een lichtshow aan ledlampen aan boord was de PartyDrone geboren.

Het werkt als volgt: als mensen online een festivalkaartje kopen, wordt er aan hen gevraagd in te vullen wat hun favoriete muziekplaat is. Op het moment dat hun kaartje op het terrein wordt gescand, kan de drone personen aan hun favoriete nummer koppelen en onderweg naar het terrein de bezoeker volgen en hun eerder aangegeven plaat afspelen.

The PartyDrone van Spotify: Op de volgende pagina: de varende oorlogsdrone, de Coffee Copter en geweldige beelden dankzij drones.

9. De varende oorlogsdrone

Spionage, luchtaanvallen, verkenningsvliegtuigen en nu ook bestuurbare boten. Oorlogsvoering wordt tegenwoordig steeds meer verstuurd vanaf computers op de grond. De 'drone'-boten kunnen verkenningsmissies uitvoeren en de eigen marineboot beschermen.

De drone op het water van de James River in de Amerikaanse staat Virginia:

10. Coffee Copter

De Coffee Copter is een drone die met behulp van 3D-algoritme, objectherkenning en bewegingsdetectie de koffie naar je bureau brengt. Het gebruik is simpel, je installeert een applicatie en geeft aan of je een cappuccino, espresso, americano of een koffie verkeerd wilt. De koffiebar krijgt vervolgens het bericht en zorgt dat de gewenste koffie meegenomen wordt door de drone. De quadcopter vindt zelf de weg naar de besteller en plaatst de koffie op een landpaal

De drone die je koffie bezorgt:

We willen jullie natuurlijk niet de geweldige beelden ontnemen die de drones vanuit de lucht maken. Hieronder staan twee video's met geweldige beelden van een groep dolfijnen, walvissen en de natuur.

Drone brengt oceaan in beeld: Onze natuur nog mooier dankzij drones.
Op de volgende pagina: Blije boeren en klauwen

11. Aerovironment Quantix

Aerovironment's Quantix drone is de eerste drone van het bedrijf die niet gebouwd is voor het leger, maar voor de landbouw. De Quantix kan in korte tijd grote stukken land scannen en de informatie doorsturen naar de meegeleverde tablet en uploaden naar de cloud.

Boeren kunnen op deze manier makkelijk en snel zien hoe hun gewassen en land ervoor staan.

12. Prodrone PD6b-AW-ARM

Vliegende drones met grijpklauwen die sterk genoeg zijn om je tuinmeubilair op te pakken en mee te nemen: ze bestaan.

Prodrone heeft een filmpje online gezet van zijn nieuwe dronemodel, de PD6B-AW-ARM. Het model is uitgerust met twee robotische armen die eruit zien en werken als grote adelaarsklauwen. De drone is te zien tijdens het dragen van spullen en het afleveren ervan, maar ook terwijl het op de balustrade zit van een balkon, haast als een levende roofvogel.

Elke arm kan ongeveer 10 kilo dragen, wat het totaal op 20 kilo brengt dat de drone op zijn langst 30 minuten kan meetorsen met een snelheid van maximaal 60 kilometer per uur.

Op de volgende pagina: vliegen en neushoorns

13. Muggenvangers

Muggen vangen voor onderzoek naar ziektes is behoorlijk tijdintensief als je het handmatig doet. Microsoft Research werkt met een aantal universiteiten samen aan drones die het proces automatiseren. Ze worden uitgezet in het Caraïbisch gebied en de droom is om een wereldwijd systeem te implementeren. Microsofts bijdragen waren onder meer beveiligingsmaatregelen om hackers buiten te houden en de navigatiesoftware van de drone.

14. Neushoornbeschermers

Cisco werkt samen met Dimension Data aan drones om neushoorns te beschermen tegen stropers in Zuid-Afrikaanse reservaten. De drones zijn uitgerust met infrarode camera's om verdachte activiteiten in de gaten te houden. De twee bedrijven werken ook aan een beveiligd netwerk, compleet met hotspots, om verkenningsvluchten uit te voeren en data te analyseren.