Vorig jaar heeft Nokia de andere eigenaren van Symbian uitgekocht en heeft het aangekondigd dat Symbian open source zal worden. In 2010 wordt de eerste open source versie van het mobiele besturingssysteem verwacht. Dat zich nu weer 14 nieuwe leden hebben aangemeld voor de Foundation, geeft aan dat het besturingssysteem op stoom begint te komen. In totaal bestaat de groep bedrijven achter Symbian nu uit 78 leden.

In de pers werd Symbian de laatste tijd een beetje ondergesneeuwd door de andere mobiele besturingssystemen, zoals Android, Limo en het nieuwe WebOS van Palm. Ook daarvan worden in 2010 nieuwe versies verwacht. Nokia gebruikt Symbian op de meeste van zijn apparaten en moet dus mee in de vaart der mobiele besturingssystemen. In groep achter Symbian zit nu behoorlijk wat relevante know-how. Deze week is bijvoorbeeld Qualcomm aangeschoven, een producent van chipsets voor mobiele apparaten. Verder zit in de groep onder andere een GPS vendor, geheugenkaart fabrikant Sandisk, een mobiele WiFi vendor en een ontwikkelaar van embedded software.

Dat bedrijven lid zijn van de Symbian Foundation wil trouwens niet zeggen dat ze zich tot Symbian zullen beperken. Bijvoorbeeld Qualcomm wedt ook nog op de Open Handset Alliance achter het Android platform. Al met al blijft het een fascinerende strijd, waar de consument alleen maar beter van kan worden.

Bron: Techworld