De eerste echt grote hittegolf van dit jaar is een feit. Maar ook al vallen de mussen van het dak, er moet gewoon gewerkt worden. Wat kun je doen om het zo draaglijk mogelijk te maken?

De temperatuur bereikt vandaag en morgen recordhoogten met waarden van meer dan dertig graden. Hoewel een groot deel van de kenniswerkers in deze periode vakantie viert, moet een groep diehards de kar gewoon blijven trekken. Hoe leid je dat als IT-manager in goede banen? 15 adviezen om enigszins te kunnen werken in een hittegolf.

1. Gebruik een Cool vest

Is de airco kapot? Kan je niet naar buiten? Is het buiten nog warmer dan binnen waardoor binnen zitten met een kapotte airco aantrekkelijker is maar nog steeds onbehagelijk? Ga voor een Cool Vest. Dit vest houdt je koel met zogenoemde GlacierPacks. Deze pakketten houden je pak lekker koel met een constante temperatuur van 15 graden. Dit kunnen ze tot zo'n twee en een half uur volhouden in een omgevingstemperatuur van 38 graden. De packs kunnen binnen 20 minuten worden "opgeladen" in een bak ijswater.

De Cool Vest kan je hier halen

2. Gebruik een airco zoals het hoort

Laat de airconditioning al in de nacht maximaal koelen, zodat het overdag zo koel mogelijk blijft op de werkvloer. Het is niet verboden om ramen en deuren open te zetten bij gebruik van een airco, maar de airconditioning koelt beter bij een zoveel mogelijk gelijke temperatuur. Een raampje openzetten zorgt er in de praktijk voor dat de airco harder moet werken en mogelijk ook minder goed koelt. Sla niet te ver door. Niet iedereen werkt harder in een omgevingstemperatuur van 15 graden.

3. Zet zoveel mogelijk pc's uit

Het klinkt misschien gek, maar ieder apparaat dat aan staat is er bij fikse warmte één te veel. Zet daarom zoveel mogelijk computers en servers uit, want deze dragen allemaal bij aan de warme temperatuur op de vloer. Hetzelfde geldt voor lampen.

(Maak bij voorkeur gebruik van het energiebeheer in Windows om computers zichzelf in standby-modus te zetten als ze niet worden gebruikt, dit scheelt energie en warmte.)

4. Maak gebruik van zonwering

Rol 's ochtends vroeg de zonwering uit en onthoud: buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering. Houd lamellen zoveel mogelijk gesloten.

5. Stel fysieke klusjes uit

Probeer niet te veel te bewegen met dit warme weer. Bekijk of je klussen die lichamelijke inspanning vereisen kunt uitstellen tot een moment dat de temperatuur weer draaglijke waarden heeft bereikt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vergaderingen.

6. Stel een tropenrooster in

Pas de werktijden aan op het warme weer. Laat je medewerkers, als ze dat willen, vroeger beginnen en stel ze in staat om 's avonds thuis, als de temperatuur weer onder de dertig graden zakt, klussen af te maken.

7. Ga soepeler om met kledingvoorschriften

Meestal zijn er in deze perioden toch minder zakelijke afspraken en mensen op de vloer, dus kan het ook geen kwaad de teugels te laten vieren wat betreft kledingvoorschriften. Laat de lange broek, nette schoenen en stropdas maar even in de kast liggen.

8. Zorg voor voldoende luchtstroming

Geen airco op de werkvloer? Ventilatoren kunnen helpen de lucht te verplaatsen, waarmee het wat relaxter wordt om te werken. Worden je collega's niet blij van die grote bakbeesten op je bureau en het tekort aan stopcontacten? Kijk dan eens naar een USB-ventilator.

9. Zorg dat er genoeg gedronken wordt

Voorkom dat mensen zich flauw gaan voelen en uitdrogen door te zorgen voor voldoende water op de vloer. Als je er nog geen had, is dit misschien het moment om een waterkoeler aan te schaffen. Blijf ook gewoon eten ook al heb je minder honger, het blijft belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

10. Trakteer op ijs

Houd de moraal binnen je team noeste werkers hoog door 's middags op ijs te trakteren. Je mensen komen toch maar mooi naar werk toe, terwijl ook zij liever op het strand zouden zitten. Een ijsje werkt niet alleen verkoelend, maar last in deze pufhitte ook een sociale pauze in.

11. Wees coulant in het omgaan met toekennen van vrije dagen

Aangezien vrijwel niemand met deze temperaturen op z'n best zal presteren en personeelsleden niet van tevoren hadden kunnen bedenken dat het deze week zulk mooi weer zou worden, kan het wellicht geen kwaad een paar mensen extra een paar dagen vrij te gunnen, mits de business daardoor niet in gevaar komt natuurlijk.

12. Plaats meer planten

Planten hebben een gunstig effect op de luchtvochtigheid en het klimaat op kantoor en helpen de warmte draaglijker te houden. Rijd daarom misschien vanmiddag even langs het tuincentrum.

13. Werk meer met laptops en tablets

Niet alleen maakt een laptop of tablet het eenvoudiger een koelere plek op te zoeken, ook zorgt een dergelijk apparaat voor aanzienlijk minder stroomverbruik en dus gegenereerde warmte. Als jullie bedrijf beschikt over Wi-Fi en een terras met schaduw, is het misschien een idee om met z'n allen daar te gaan zitten.

14. Plaats een schermfilter

Mocht je met een laptop of tablet werken en lekker op een terrasje buiten werken, kan het zijn dat je flink wat last hebt van de zon en je scherm niet meer goed kan zien. Dat kan gelukkig makkelijk en snel worden opgelost met een anti-schittering schermfilter. Met dit folie voor je scherm heb je geen last van vervelende spiegelingen en schitteringen en kan je dus buiten net zo productief zijn als binnen.

15. Schakel je cryptominers uit

Het minen van cryptovaluta vraagt zeer veel van je computer of ASIC en genereert een hoop warmte. We weten dat de belofte van gouden bergen je er misschien van zal weerhouden deze systemen uit te schakelen, maar je hebt natuurlijk niks aan dat geld als jij of je systemen door oververhitting onderuit gaan. Schakel ze daarom even uit tot de temperaturen weer wat dalen.