Op elektronicabeurs CES zie je wat de plannen zijn voor de toekomst van technologie met veel demo's en prototypes, maar op pc-beurs Computex zie je hoe die toekomst nu al vorm krijgt. Het is een van de grootste hardwarebeurzen waar leveranciers laten zien welke apparaten uitkomen, eestal nog voor sinterkerst.

Wat hebben we dit jaar geleerd? Vooral dat gaming momenteel helemaal je van het is, wat fabrikanten betreft. De chips die het hart vormen van pc's zijn krachtiger dan ooit en integreren stevige graphics. Kasten springen ook meer in het oog, met RGB-ledjes op bijna alle apparaten. Nieuwe monitoren, game-smartphones en andere hardware benadrukken dat gaming hot is.

We verzamelen in dit artikel de interessantste dingen die we tegenkwamen op de beurs.

1. Intels hardwareslag

Intel had hardware om van de watertanden. Een enorme 28-core processor. De Core i7-8086K waarmee Intel zijn vijftigste verjaardag viert en de 5 GHz-grens passeert. Een radicaal maar boeiend e-paper plus lcd uitklapbaar apparaat met de codenaam Tiger Rapids die eruit ziet als een schetsboek maar stiekem een dualscreen-pc is. Grotere Optane-SSD's. Nieuwe CPU's (Whiskey Lake en Amber Lake) die ons zoet moeten houden tot de chipfabrikant leert om te gaan met EUV en krimpt naar 10 nanometer.

2. Nieuwe Threadripper

Intels aankondiging van de 28-core CPU werd een dag later gepareerd door AMD die de Threadripper 2 aankondigde, een monster-CPU met 32 cores en 64 threads. Jemig. Ook komt er een nieuwe 24-core CPU aan en worden de nieuwe chips gebouwd op dezelfde technologie (en dezelfde socket) als de 2e generatie Ryzen. Ook heeft AMD samen met Cooler Master de Wraith Ripper gebouwd, een enorme koeler om de temperatuur van 32 ratelende cores te bedwingen.

3. Dualscreen-pc's

Op Computex verschenen diverse pc's met twee schermen die je dichtklapt als een boek, vooral dankzij Intels conceptversie. Eerder schreef Mark Hachman hiernaast op Computerworld uitgebreid over deze nieuwe dualscreens en het idee erachter.

Dat komt er in feite op neer dat Intel gelooft dat deze formfactor eindelijk volwassen kan worden en Mike Elgan legt hier op Webwereld uit waarom dat wel eens waar zou kunnen zijn.

4. Convertible behuizing

Wat moet het formaat van je pc zijn? Dat is de vraag waar veel mensen die zelf een pc in elkaar zetten mee beginnen, maar met Riotoro's interessante case Project Morpheus, hoef je geen beslissing te nemen. Dit is 's werelds eerste convertible pc-behuizing: Morpheus breidt uit van mini-ATX naar volledige tower als je andere hardware toevoegt.

Het project druist ook in tegen de heersende mode met metalen platen of veiligheidsglas en kiest ervoor het hele oppervlak te perforeren om de luchtstroom ten goede te komen. Het hele concept is ontzettende goed doordacht. Riotoro is nog niet zeker of (deze versie van) Project Morpheus daadwerkelijk op de markt wordt gebracht, maar we hopen in de nabije toekomst een iteratie van deze case in de winkel te zien liggen.

5. Thermo-elektrische koeler

Dit is apart. Cooler Master komt met een nieuwe hybride koeler die een thermo-elektrische koeler in een voorgefabriceerd design verwerkt. TEC-koelers zijn meestal units die je aantreft in mini-koelkasten, niet in een pc. Dus waarom is dit gebouwd? Simpel: een traditionele koeler koelt niet verder dan de omgevingstemperatuur, maar het Peltier-koelelement doorbreekt deze barrière en brengt de temperatuur nog verder omlaag. Eerdere versies worstelden nog mer enkele issues, dus we zijn erg benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt. Dat gaan we ondervinden in het derde kwartaal, als de koeler (hopelijk) op de markt verschijnt.

6. Asus ROG Phone

Razer begon met het concept van een smartphone voor gamers, maar Asus geeft het idee een flinke duw in de rug met inspiratie van krachtige game-pc's. Deze handset bevat CPU's die zijn gemaakt om te overklokken, een gigantische opslagruimte van 512 GB, vapor chamber-koeling en een AMOLED met een refreshrate van 90 Hz en 1 ms responstijd.

Er zijn zelfs aanpasbare RGB-lichtjes. Maar Asus denkt verder dan de pc-inspiratie en de handset heeft gekeken naar wat een mobiele gamer nodig heeft. Zo zijn er gevoelige schouderknoppen en docks die het een Switch-achtig game-platform of ad hoc pc maken. Op papier ga je van deze hardware kwijlen, maar er is geen releasedatum, noch is bekend hoeveel het toestel mag gaan kosten.

7. Nvidia's BFGD's (maar geen nieuwe GPU's)

Een van de opvallendste zaken van Computex was wat er [i]niet[/i[ werd aangekondigd. Nvidia CEO Jensen Hang vertelde de groep verzamelde journalisten dat het nog heel lang zou duren voordat er nieuwe GeFore grafische kaarten zouden worden uitgebracht. Maar dat betekende niet dat het bedrijf met lege handen op het podium stond.

het bedrijf liet zijn enorme G-Sync BFGD-scherm zien in een versie die veel meer productieklaar was dan ht prototype op CES eerder dit jaar. De vier letters zijn een verwijzing naar Doom's legendarisch Big Fucking Gun (BFG), om gamers nog eens extra aan te spreken. Het display is 4K met HDR, 120 Hz, en 65 inch groot en we worden er heel enthousiast van.

8. AMD-versie Acer Helios

AMD-technologie dook op onverwachte plekken op. Bijvoorbeeld in een game-laptop van Acer, de Helios 500 die oorspronkelijk alleen uitkwam met Intel Inside. Het AMD-model heeft een Ryzen 7 2700-CPU (6 cores, 12 threads) en Radeon Vega 56-graphics - de eerste keer dat we een laptop hebben gezien met een ingebouwde Vega GPU. De notebooks hebben een 144 Hz FreeSync-display om de grafische pracht recht aan te doen.

9. Energiezuinige Intel-schermen

Bijna verloren geraakt in de vloedgolf van Intel-aankondigingen op Computex was eentje die van veel fundamentelere aard is dan een nieuwe chip met nog meer cores. En dat was de Low Power Display Technology, waarvoor de fabrikant samen werkt met schermproducenten als Sharp en Innolux.

Met de technologie wordt elk element van het beeldscherm aangepakt - inclusief de backlight en de printplaat - om het energieverbruik omlaag te brengen naar een enkele watt. Ze zouden met 350 nits nog steeds fel genoeg moeten zijn, maar vier tot acht uur langer mee moeten gaan dan notebooks met schermen die niet zijn uitgerust met LPDT.

Volgens Intel is LPDT geoptimaliseerd voor zijn eigen energiezuinige U- en Y-serie processoren. Op Computex werden prototypes gedemonstreerd van HP en Dell. De eerste systemen met de beeldschermtechnologie zouden nog op tijd voor de feestmaand in de winkel moeten verschijnen.

10. OLED op Asus ROG-componenten

Asus deed iets anders met zijn ROG Thor Platinum 1200 W-voeding en zijn ROG Ryuo en ROG Ryujin waterkoelers. Ja, ze hebben allemaal bling in de vorm van RGB, maar ze hebben ook interactieve OLED-schermpjes. Op de Thor PSU zie je daar realtime hoeveel energie de voeding trekt. Op Ryuo en Ryujin kun je ze programmeren om gifjes, logo's of iets anders weer te geven.

Het is simpel, maar verrassend indrukwekkend als je ze in actie ziet. In de video hieronder nemen we een kijkje naar die met OLED uitgeruste componenten.

11. Cooler Masters game-toetsenbord

De MK851 is een innovatief toetsenbord dat de game-toetsen (wasd en omringende knoppen) uitrust met Aimpad-technologie. Dat integreert een IR-sensor in de toets, zodat drukgevoeligheid wordt gedetecteerd. Daarmee kunnen de toetsen fijnmazig trapsgewijs gefaseerd worden gebruikt, net als bij een joystick. Daardoor kun je bijvoorbeeld vliegen in een game met het toetsenbord met de nauwkeurigheid van een joystick.

12. Aorus RGB Memory

Dit is een stijlvolle kit van Gigabyte die net als veel andere RGB RAM-opties die een beetje visuele flair toevoegen aan het werkgeheugen net een interessante twist: de dual-channel geheugenkit heeft twee 'RGB-Infused Demo Modules' die functioneel onbruikbaar zijn, maar ervoor zorgen dat je alle vier de sloten kunt gebruiken zodat je geen onbenutte onverlichte ruimte hebt. De kit van 16 GB gaat zo rond 235 euro kosten als hij eind deze maand uitkomt.

13. Laptops voor elk budget van MSI

MSI houdt rekening met verschillende budgetten. In de high-end heb je de Prestige PS42, een slanke ultramobiele laptop met Nvidia GTC 1050-graphics aan boord (hoewel deze niet per se wordt gepositioneerd als game-laptop). Aan het betaalbare uiteinde is er de MSI GF63, een budgetmachine voor mensen die geen duizenden euro's kunnen besteden aan een krachtpatser. Deze heeft een sixcore 8ste generatie Intel Core-CPU en een GTX 1050, waarmee console-achtige prestaties worden gehaald voor een 1080p-game-ervaring. Met daarbij alle voordelen van een mobiele pc.

MSI demonstreerde ook App Player, software waarmee je Android-apps kunt virtualiseren op je computer. Waarom je dat zou willen? Om een toetsenbord en muis te gebruiken zodat je mobiele gamers helemaal in kunt maken natuurlijk.

14. Qualcomm Snapdragon 850

De eerste serie van de 'Always Connected PC's' op ARM was niet bepaald briljant te noemen. Laptops als de NovaGo van Asus en de HP Envy x2 leverden een enorme accuduur - tot aan twintig (20!) uur - maar prestatie-issues doken op vanwege de emulatie om Windows te draaien. Maar Qualcomm werkt aan iets beters.

Die eerste generatie was gebouwd met de Snapdragon 835, een chip die bedoeld is voor mobiele telefoons. De Snapdragon 850 is specifiek ontworpen voor Windows-pc's. Qualcomm belooft dertig procent vooruitgang qua prestaties en een nóg betere accuduur met nog eens twintig procent om de laptop enkele dagen op een accu actief te laten zijn. Dat klinkt uniek en ongekend, we zijn benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt.

15. Unieke laptops van Asus

Project Precog waar we het net al over hadden (de dualscreen-pc) was niet de enige innovatieve hardware die Asus met zich meebracht dit jaar. Er was ook een nieuwe ZenBook Pro 15 met de nieuwen ScreenPad-technologie van het bedrijf, wat in feite je trackpad transformeert tot een tweede scherm (zie video hieronder). De ROG Strix Scar II en Strix Hero II zijn niet zo opvallend als dat andere apparaat, maar het zijn game-laptops die zijn geoptimaliseerd voor respectievelijk FPS's en MOBA's.

16. Accessoires van Alienware

Alienware zette dit jaar nog eens extra in op zijn vorig jaar ontdekte affiniteit voor accessoires met nieuwe randapparatuur. De opvallendste was volgens ons de draadloze headset AW988, de eerste koptelefoon van Alienware in negen jaar tijd. Het heeft allemaal luxueuze snufjes zoals een sleuf om een USB-dongel te koppelen, maar met een richtprijs van 229 dollar is hij een stuk duurder dan de meeste moderne koptelefoons voor gamers.

Ook brengt Alienware een nieuwe versie van zijn Elite Gaming Mouse uit met een soepelere en ergonomischer ontwerp, en andere verbeteringen die zijn gebaseerd op feedback van klanten.