De eerste modellen van de computer rollen de komende weken van de band. De Raspberry Pi-foundation wacht tot de hele bestelling van 10.000 modellen geproduceerd is voor de verkoop voor het publiek begint.

De verwachting is dat de verkoop eind januari van start kan gaan. Dat is in overeenstemming met een mededeling van eind december. Toen kondigde de Foundation aan dat de computer in januari beschikbaar zou komen.

Formaat van een creditcard

De Pi heeft het formaat van een creditcard en bestaat uit een HDMI-poort en een USB-poort. Via HDMI moet de computer rechtstreeks in te pluggen zijn in een televisie of monitor. Het aantal USB-poorten kan worden uitgebreid door middel van een USB-hub.

Er komen twee versies van de computer beschikbaar. Beide versies hebben een 700 MHz-processor en draaien op Linux. De versie van 35 dollar (ongeveer 27 euro) beschikt over 256 MB RAM, de 25 dollar-versie (17 euro) moet het doen met 128MB aan geheugen.

De duurdere versie beschikt ook nog over een ethernet-poort. De Raspberry Pi-foundation meldt op het blog nog dat de eerste serie van 10.000 modellen alleen zal bestaan uit computers van de 27 euro-versie.

Productie in verre oosten

Op het blog geeft de Engelse non-profit aan dat de computer geproduceerd zal worden in 'het verre oosten'. “We wilden het liefst produceren in het Verenigd Koninkrijk, we zijn per slot van rekening een Britse non-profit en we wilden de Britse economie helpen", schrijft Liz van het Raspberry Pi-team op het blog.

Maar het bleek onmogelijk om de computer snel genoeg te produceren in Engeland. Er zou dan volgens de organisatie 12 tot 14 weken gewacht moeten worden tot de productie klaar is. Door in het buitenland te produceren liep dat terug tot drie of vier weken.

Vijf euro goedkoper

Een ander argument om de productie niet in Engeland te laten plaatsvinden is de prijs. Als de Raspberry Pi-foundation al een Engelse fabriek met voldoende capaciteit kon vinden, bleek de prijs te hoog.

“Het scheelde ons vijf dollar per stuk als we het in het buitenland lieten doen. We laten tienduizenden computers tegelijk bouwen, dan is vijf euro per stuk een hoop geld voor een non-profit", staat te lezen in de blogpost. Er waren wel fabrieken die een lagere prijs konden bieden, maar die waren niet in staat voldoende computers te maken.

Veilingstuk naar het museum

De Raspberry Pi-foundation zette vorige week een aantal beta-boards van de computer op eBay, op dit moment zijn er nog twee proefmodellen van de Pi te koop voor respectievelijk 2100 en 3500 pond.

Eén van de beta-boards is gekocht door een anonieme weldoener, die doneerde het stuk aan het Computer Museum van The Centre for Computing History. De anonieme weldoener betaalde volgens de Raspberry Pi-foundation 989 pond (1198 euro) voor de computer.