1. De Sims 4: Pixelbrij

Toen de Sims 4 uit kwam in 2014 gingen mensen al gauw op zoek naar gekraakte versies om de game maar zo snel mogelijk te spelen. Deze piraten kwamen er al gauw achter dat de game er wazig en pixelig uitzag. Het effect dat de game gebruikte om naakte Sims te censureren werd vergroot en vulde het volledige speelscherm.

Hoewel veel mensen dachten dat dat in eerste instantie een bug was, bleek het pure opzet te zijn. Een trucje van EA om piraten goed dwars te zitten.


Op de volgende pagina: Arrr

2. Quantum break en Alan Wake

De aanpak die game-ontwikkelaars voor de gloednieuwe game Quantum break hebben gebruikt is iets subtieler. De game is nog wel speelbaar, maar het hoofdpersonage in de game draagt nu een ooglapje met de alom bekende jolly roger (schedel en twee botjes). Mocht je de game wel braaf gekocht hebben en toch willen 'genieten' van dit effect, log je dan uit je Microsoft-account voordat je de game opstart.

Ook de hoofdrolspeler in de game: Alan Wake krijgt een gratis ooglapje als je een illegale versie van de game speelt. Sommige studio's zijn daarin toch lekker consistent.


Op de volgende pagina: De roze schorpioen

3. Serious Sam 3: De roze schorpioen des doods

Ook Serious Sam 3 is gewoon speelbaar als je de game kopieert en kraakt. Uitspelen zal alleen een probleem worden aangezien er regelmatig een gigantisch roze reuzenschorpioen-monster opduikt om je in elkaar te slaan. Verzet is zinloos. De schorpioen is onsterfelijk.


Op de volgende pagina: Opliftende ervaring?

4. The Talos Principle: Vastzittende lift.

De Indie game: The Talos Principle laat je niet ver komen als je een illegaal gekopieerde versie probeert te spelen. De liften werken namelijk niet naar behoren en blijven hangen waardoor je opgesloten zit en geen kant op kan. Het grappige is dat mensen hierover klaagden op verschillende fora en zo dus door de mand vielen.


Op de volgende pagina: Flapperdeflap

5. Batman Arkham Asylum: Flapperen als een zeemeeuw

Ook in Batman kom je niet heel ver in de game. Er zijn aardig wat momenten in deze game dat je van gebouw naar gebouw moet zweven - als je de game braaf gekocht hebt. Mocht je een illegale kopie spelen, zal je niet ver komen. In tegenstelling tot het majestueuze gezweef in de legale versie, flapper je ongecontroleerd en stort je neer waardoor je niet verder kan komen in de game.


Op de volgende pagina: Degradaties

6. De Arma-games: Degradaties op alle niveaus

Bohemia Interactive pakt piraten aan op ongeveer dezelfde manier als in The Sims 4 en Batman Arkham Asylum. De kopieerbescherming van het bedrijf heeft de naam DEGRADE en zorgt ervoor dat de algehele speelervaring degradeert. Denk hierbij aan wapens die steeds slechter gaan werken, voertuigen die stoppen met werken en op een gegeven moment begint zelfs het beeld te vertekenen.

Mocht dat je nog niet overtuigen, geen nood. Op een gegeven moment verander je in een vogel en kan je dus alleen nog maar doelloos rondvliegen. In het onderstaande YouTube-filmpje kan je zien hoe iemand zich afvraagt hoe dat toch kan om vervolgens in de reacties erop gewezen te worden dat hij de game maar netjes moet aanschaffen.


Op de volgende pagina: Faillissement, hoe zou dat toch komen?

7. Game Dev Tycoon: Faillissement

Game Dev Tycoon is een game waarin jij een gamestudio opzet en beheert. Het doel van de game is... games maken en verkopen. Als jij een illegale kopie van de game speelt, zullen alle virtuele gamers in de game dat ook doen. Hierdoor koopt niemand jouw games waardoor je bedrijf uiteindelijk failliet gaat.

Op de website van Eurogamer kan je lezen dat de makers van Game Dev Tycoon opzettelijk deze aangepaste versie verspreidde op torrent-sites om het piraten nog iets moeilijker te maken.


Op de volgende pagina: Om kippig van te worden.

8. Crysis warhead: Kippen...overal kippen!

Al je kogels zijn kippen, al je granaten zijn kippen en al je vijanden... blijven leven omdat het ze geen kip kan schelen dat je ze bekogelt met pluimvee. Het ziet er misschien grappig uit maar ver kom je er niet mee.


Op de volgende pagina: Onverslaanbaar monster

9. Dark Souls: Onverslaanbaar monster

Dark Souls is op zich al een moeilijke game. Maar als je de game te vroeg in je bezit had of aan de slag ging met een illegale kopie werd je opgewacht door een gigantisch monster. Deze was zo sterk dat het onmogelijk was hem te verslaan


Op de volgende pagina: Piratengevangenis

10. Zak McKraken: Piratengevangenis

Ook in de 90's waren er enkele studios die het leuk vonden piraten te pesten. Lucasarts deed dat in Zak McKraken door je naar de gevangenis te sturen en je ook nog eens een preek te geven. Dit gebeurt overigens niet direct in het begin van je game. Je bent al even bezig en moet op een gegeven moment een code invullen. Deze code kan je, als je de game hebt gekocht, netjes vinden in de handleiding. Als piraat heb je deze natuurlijk niet bij de hand met alle gevolgen van dien.

Als consument kon je in deze tijd niet eventjes het internet op gaan om de codes op te zoeken en ook een kopietje maken van de handleiding ging niet erg makkelijk. De pagina's en personages hadden meestal donkere bonte kleuren waardoor het gemiddelde kopieerapparaat uit die tijd je niet kon helpen. En kleurenkopietjes waren zo duur dat het de moeite niet waard was (als je er überhaupt al eentje kon vinden).


Op de volgende pagina: Het huis opblazen

11. Maniac Mansion: Atoomexplosie

We blijven nog eventjes bij Lucasarts. Ook in de voorloper van het alombekende Day of the tentacle zat een kopieerbeveiliging die ongeveer hetzelfde werkt als in Zak McKraken. Op een gegeven moment zal je een zwaar beveiligde deur moeten openen. De codes daarvoor staan in de handleiding. Zonder deze handleiding kom je niet ver en, na een paar keer proberen explodeert het hele huis.


Op de volgende pagina: Dood, verderf en een kapotte harde schijf!?

12. Sierra Games: Dood, verderf en een kapotte harde schijf!?

Ook de, destijds, grote concurrent op het gebied van adventure games: Sierra, had er een handje van om piraten in het ootje te nemen. In veel van Sierra's spellen (Space Quest, Leisure Suit Larry, Codename: Iceman, Police quest etc.) zorgde de kopieerbeveiliging ervoor dat je op een gegeven moment de handleiding erbij moest pakken. In sommige games moest je, net als bij de Lucasarts-games ergens een bepaalde code intoetsen om verder te komen. Het intoetsen van een verkeerde code had meestal de dood als gevolg, niet altijd van jou, maar soms ook van een sleutelfiguur die je verder helpt in de game.

En dan was er ook nog Leisure Suite Larry. De kopieerbeveiliging van deze game kon met een simpele toetscombinatie worden omzeild waarna je zonder problemen verder kan spelen. Het gerucht ging echter jarenlang de ronde dat op een gegeven moment de game je harde schijf zou leeghalen of zelfs slopen. Dit gerucht bleek gelukkig maar deels waar te zijn. Er bleken zoveel kopieën in omloop te zijn die besmet waren met een virus, dat mensen dachten dat het iets was dat de mensen van Sierra hadden geïmplementeerd. Het gerucht is inmiddels lang en breed ontkracht. Toch zijn er wel andere games geweest die een nogal destructieve kopieerbescherming hadden...


Op de volgende pagina: Onleesbare schijven

13. Saboteur II: Onleesbare schijf

De pc-versie van Saboteur 2 had een behoorlijk agressieve kopieerbeveiliging. Er werden geen vragen gesteld en je hoefde niks op te zoeken in de handleiding. De game checkte simpelweg of de schijf, waarop de game stond, de originele schijf was. Als dat niet het geval is, "sloopt" de game de schijf waarop deze staat en maakt deze onleesbaar.

Omdat de game redelijk klein was werd deze soms door piraten op computerclubs gebundeld met andere games op één schijf. Alle andere games was je, als de game niet goed was gekraakt, dus ook kwijt.


Op de volgende pagina: Extreem hoge moeilijkheidsgraad en crashes

14. Earthbound (Mother 2): Extreem hoge moeilijkheidsgraad en crashes

Zelfs in het 16-bit consoletijdperk werd er sporadisch een kopieerbeveiliging toegevoegd aan de game. Hoewel de cartridges uit die tijd niet of nauwelijks gekopieerd konden worden en emulatoren ook nog niet bestonden, hield Nintendo wel rekening met Copyboxes: apparaten waarmee je de inhoud van een cartridge kon uitlezen en kopiëren naar een diskette.

De game checkte of dat het geval was en presenteerde een melding die de piraten moest afschrikken. Mocht je als piraat zijnde daarvan niet onder de indruk zijn kon je je voor andere dingen schrap zetten. De game krikte de moeilijkheidsgraad behoorlijk op waardoor de game bijna niet te doen is. Voor piraten die erg goed waren in de game was dat ook nog te overzien. Totdat zij bij de laatste eindbaas aan kwamen. Tijdens het gevecht crasht de game en worden je savegames gewist.

Op de volgende pagina: Jonge bomen en stalen biggen

15. Settlers 3

Blue Byte deed het allemaal iets subtieler. Settlers 3 was gewoon te spelen maar al gauw merk je dat er een aantal dingen niet kloppen: bomen groeien niet verder, de ijzersmelter produceert oneetbare varkens. Niet alleen de varkens zijn nutteloos, maar doordat er geen ijzer geproduceerd kan worden kunnen er ook geen wapens worden geproduceerd. Daarnaast kunnen de settlers die al wel een wapen hebben amper vechten. Ze zijn extra zwak en hun wapens doen minimale schade. Ook in deze game kom je dus niet echt ver.

16. Ooga Booga

De Multiplayer game Ooga Booga houdt het kort maar krachtig als je een illegale kopie in je Dreamcast stopt. De game start op en je wordt begroet door een piraat. Deze piraat blijft net zo lang in beeld tot je de game weer uitschakelt. Als je op een knop drukt om verder te gaan, zal de piraat een gek dansje doen of een grappige opmerking maken. Het komt erop neer dat de game onspeelbaar is. Iets dat Visual Concepts je op een grappige manier duidelijk wil maken.

Op de volgende pagina: Onvoorspelbaar gedrag

17. Spyro 3

In deze game wordt je al vrij vroeg op de vingers getikt door een elfje. Ze vertelt je dat je een illegale of gehackte game aan het spelen bent en waarschuwt je dat er onvoorspelbare dingen kunnen gebeuren. Sommige vijanden worden onverslaanbaar en bepaalde belangrijke onderdelen die je moet verzamelen in de game worden onvindbaar waardoor je de game niet kan uitspelen.