Wie dacht dat computers iets van de laatste decennia waren heeft het mis. De oude Grieken hadden al een mechanische ‘computer’ ontworpen die de de stand van de zon en maan kon voorspellen. Dat mechanisme is nu door een Apple engineer nagebouwd, gewoon met technisch lego.

Het Antikythera mechanisme is opgebouwd uit een raderwerk. De onderdelen van dit raderwerk voeren afzonderlijke mathematische berekeningen uit. Via andere radertjes worden de resultaten van de berekeningen samengevoegd en uiteindelijk doorgegeven aan een wijzerplaat. Deze aanwijzers op die plaat geven de stand van de hemellichamen weer. Het Antikythera mechanisme laat zien dat de Grieken over een nauwkeurig model van de zodiak beschikten en dat zij technisch zeer begaafd waren.

Met Lego

De Lego-bouwer, Andrew Carol, heeft nu dus het Antikythera mechanisme nagebootst met technisch lego. In totaal had hij er 1,500 onderdelen en 30 dagen voor nodig. Vast sneller dan de oude Grieken. In een illustratieve video wordt getoond hoe het mechanisme werkt. Het mechanisme bevat wel meer radertjes dan het origineel. Carol moest wat extra radertjes inzetten omdat hij met de standaard Lego radertjes tot de juiste ratio’s moest komen. De originele bouwer maakte 200 jaar geleden gewoon zijn radertjes direct in de juiste ratio’s

Als je bang bent dat je je gaat vervelen tijdens de kerst dan weet je nu wat je kan doen. Gewoon op zoek gaan naar dat familielid met een grote collectie technisch Lego.