Marktleider voor virtualisatie voor x86-servers VMware was actief met nieuwe productreleases en partnerships en stelde tevens een deel van zijn software open voor derden. Dit allemaal in het kader van het algemene plan van het bedrijf om zijn producten alomtegenwoordig te laten zijn. Ondertussen werd XenSource een serieuzere concurrent voor VMware bij de onthulling van Xen 3.0, de nieuwste versie van zijn open-sourcevirtualisatiesoftware, evenals de bètaversie van zijn eerste commerciële product, XenOptimizer, een set hulpprogramma's om servervirtualisatie te vereenvoudigen.

Terwijl de strijd op het gebied van servervirtualisatie in alle hevigheid woedt, grotendeels dankzij de inspanningen van pionier VMware, doen andere leveranciers, waaronder VMwares eigen moederbedrijf EMC het wat langzamer aan met opslagvirtualisatie. Tot op heden moet de opslagvirtualisatie van EMC nog handen en voeten krijgen. Wat we wel weten is dat Invista er iets mee te maken zal hebben, hun product voor san-virtualisatie (storage area network), en de virtualisatietechnologie voor netwerkbestanden, RainStorage, door EMC aangekocht via de overname van Rainfinity.

EMC verwacht dat de markt voor opslagvirtualisatie pas op zijn vroegst eind 2006 echt van de grond komt, in tegenstelling tot wat rivaal IBM beweert, namelijk dat veel van zijn klanten al gebruikmaken van zijn opslagvirtualisatiesoftware TotalStorage SAN Volume Controller. IBM heeft in november zelfs een vice-president virtualisatie benoemd om leiding te geven aan de algemene virtualisatieactiviteiten van het bedrijf. U kunt volgend jaar meer productie verwachten van de partnership tussen IBM en Network Appliance op het gebied van opslagvirtualisatie.

Prijzen, prijzen!

Op de drempel van 2006 zal naar verwachting net zo hard worden gedebatteerd over de prijzen van software voor gebruik op gevirtualiseerde systemen als heel 2005 is gedaan over hoe men het best de prijs kon bepalen voor toepassingen die op dual-core servers draaiden. Dual-core servers zijn voorzien van twee rekenkernen op elke cpu. Uiteindelijk besloten de meeste softwareleveranciers in 2005 per socket of per processor op dual-core systemen te rekenen in plaats van per kern, met als enige opvallende uitzondering Oracle, die voor de nogal ingewikkelde methode koos om elke kern te definiëren als 0,75 processor. Het is nog niet duidelijk welke prijsstrategie softwarebedrijven zullen volgen als het aantal cores gaat van dual-core naar quad-core en meer.

Multicore-systemen nemen toe

In de loop van 2005 verschenen dual-core servers op basis van de chips van Intel of van die van concurrent Advanced Micro Devices (AMD), waarbij de dual-core Xeon van Intel achter de dual-Opteron processor van AMD bleef aanhollen. Leveranciers begonnen zich ook op quad-core servers toe te leggen, maar Sun Microsystems was de eerste grote leverancier die zes-core en acht-core processors onthulde bij de introductie van zijn UltraSparc T1-chip, bijgenaamd Niagara". Het bedrijf prees het lage energieverbruik van de chip en de multithread-capaciteit.

Sun krijgt ook de prijs voor de meest verrassende overname. Terwijl analisten verwachtten dat het bedrijf geld zou steken in een Linux-distributiemaker, een databasebedrijf of een serviceprovider, besloot Sun onder andere Storage Technology (StorageTek) voor 4,1 miljard dollar over te nemen. Volgend jaar zal duidelijker worden wat Sun uiteindelijk van plan is met de gefuseerde onderneming. Uitlatingen van Sun-topmannen duiden erop dat het bedrijf zijn verificatie- en identiteitsbeheersoftware in de producten van StorageTek wil opnemen.

Aan de top van de computermarkt werd het mainframe weer eens nieuw leven ingeblazen. IBM onthulde zijn System z9, de eerste loot aan een geplande nieuwe stam van grote systemen met een speciale focus op beveiligings- en systeembeheer, wat een bedrag van 1,2 miljard dollar aan ontwikkelwerk gaat kosten, uitgesmeerd over drie jaar. Tegelijkertijd bespraken Big Blue en andere softwareleveranciers het groeiende probleem van wie er op de computergiganten gaat passen nu de experts de pensioenleeftijd beginnen te bereiken. Er werd een aantal initiatieven gestart om studenten aan te moedigen op mainframes te trainen. Intussen beweerden sommige mainframedeskundigen dat dat meer ging om het creëren van een vijver met goedkope arbeidskrachten waaruit naar believen gevist kan worden dan iets anders. Bron: Techworld