-=Webwereld blikt de komende dagen terug op de belangrijkste ICT gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Deze berichten zijn te herkennen aan '2007' in de kop=-

Virtualisatie is bijna zo oud as de computer zelf Al in de jaren zestig werd virtualisatie toegepast om ervoor te zorgen dat met time-sharing meerdere gebruikers de grote computers uit die tijd konden benutten. In het client-server tijdperk raakt virtualisatie uit de mode, maar nu is de techniek bezig aan een inhaalslag. Het beïnvloedt inmiddels hoe servers worden gebouwd en dwingt softwareleveranciers hun beprijzingsmodellen aan te passen.

Virtualisatie laat één server meerdere besturingssystemen draaien. Waar vroeger elke applicatie zijn eigen server vereiste, kunnen meerdere applicaties nu een server delen. Eenvoudig gezegd imiteert virtualisatiesoftware diverse hardware-onderdelen, zodat het besturingssysteem 'denkt' dat het beschikt over een eigen harde schijf en netwerk adapter. Virtualisatie wordt ingezet om het rekencentrum te optimaliseren, om het aantal servers terug te brengen, om de beschikbaarheid van applicaties te vergroten en om de continuïteit van de IT-dienstverlening te verbeteren.

Van de server naar de desktop

Veel organisaties hebben virtualisatie inmiddels ingevoerd in hun serverpark. Ook wordt het steeds vaker ingezet voor opslag. In 2008 zal het oprukken naar de desktop, zegt IDC-analist Peter Vermeulen. "Door de desktop te virtualiseren, reduceer je de desktop tot een domme terminal. Alles wat er aan applicaties en data op staat haal je eraf en zet je centraal, zodat gebruikers waar ze ook inloggen altijd hetzelfde scherm, toepassingen en data hebben. Het zit dicht aan tegen server based computing, maar gaat net een stap verder."

Organisaties zullen vooral voor deze oplossing kiezen omdat het het beheer een stuk eenvoudiger, dus goedkoper maakt. De techniek om de desktop te virtualiseren werd in 2007 op de markt gebracht door VMWare. Ook Altiris, in 2007 overgenomen door Symantec, is hier een speler waarvan veel te verwachten valt.

Nederlandse organisaties met grote rekencentra, zoals pensioenverzekeraars en overheidsinstanties, hebben dit jaar virtualisatieprojecten van servers en opslag afgerond. Een volgende stap, die zij in 2008 zullen nemen, is volgens Vermeulen het deels op afstand plaatsen van hun IT. "Door virtualisatie hebben ze flink kunnen besparen op hun serverpark, ze kunnen nu heel precies en daardoor ook krap hun dagelijkse IT-behoefte begroten. De opvang van pieken zullen ze daarom gaan uitbesteden. In die zin heeft virtualisatie utility computing geholpen, omdat de vraag naar on demand diensten zal toenemen."

Drukke markt

Na een roerig 2007, zal de markt van aanbieders van virtualisatiesoftware zich in 2008 bovendien consolideren. Daarin ging VMWare naar de beurs, waar het inmiddels zo'n $35 miljard waard is, en werd Xensource voor $500 miljoen overgenomen door Citrix. Ook Microsoft, Red Hat, Sun en Oracle brachten eigen virtualisatiesoftware uit.

Wordt virtualisatie in 2008 een vast onderdeel van het besturingssysteem? Vermeulen: "De virtualisatielaag wordt leidend in het rekencentrum, dus de grote aanbieders zijn bang om marktaandeel te verliezen. Daarom kwam in 2007 bijna elke aanbieder van serverbesturingssystemen met een eigen virtualisatie-oplossing." Toch zijn deze partijen nog geen bedreiging voor VMWare, zegt Vermeulen. "VMWare houdt ook in 2008 een voorsprong, omdat je met hun software gemakkelijk tussen diverse besturingssystemen kunt schakelen. De virtualisatiesoftware van de aanbieders van besturingssystemen werkt vooral voor hun eigen besturingssysteem."

Volgende halte: mobiel

Virtualisatie drong in 2007 door tot de rekencentra en is daar in 2008 'business as usual', zegt Vermeulen. De opmars naar de desktop is nieuw. Een volgende stap is virtualisatie van mobiele apparaten, maar zover is de technologie nog niet. "Dat verwacht ik in 2008 in ieder geval niet op grote schaal." Wat de leveranciers betreft denkt Vermeulen dat de vele aankondigingen van eigen virtualisatiesoftware in 2007 de opmaat vormden voor een fikse strijd in 2008: "Pure players zijn er niet meer, ze zijn allemaal overgenomen door grote partijen. De tijd dat start-ups marktaandeel van VMWare probeerden af te knabbelen, is voorbij. De concurrentiestrijd zal in 2008 woeden tussen de grote aanbieders."