In 2008 nam de tv-kabel, met UPC voorop, de aanloop naar de introductie van de modemstandaard Docsis 3.0 die snelheden van 50 Mbps en meer belooft. In augustus beloofde Mike Fries de baas van UPC-moeder Liberty Global, aan zijn aandeelhouders de komst van 60 Mbps tot 120 Mbps internet over zijn Nederlandse tv-kabels in het derde kwartaal van 2008.

Daar rolden respectievelijk Fiber Power 60 voor 60 euro per maand en Fiber Power 120 uit voor 80 euro per maand met uploads van 6 en 10 Mbps.

Kabel voorop

Ziggo verklapte dat er te weinig noodzakelijke Eurodocsis 3.0 modems zijn. Het beloofde de cliëntèle in november dat in december een verhoging van snelheden tot 20 Mbps maximaal zou komen met het resetten van de huidige modems.

Door deze mededeling liet UPC zich niet uit het veld slaan en kondigde een paar weken gelden een flinke gebiedsuitbreiding aan voor haar Fiber Power producten: nu beschikbaar voor 1,2 miljoen aansluitingen, ook in Rotterdam, Nijmegen en Dronten.

Ofschoon UPC en Ziggo kleinere gemeenten, zoals Nuenen en Hillegom, verloren aan glas, is de omvang van glasvezelgebruik nog beperkt. Dat geldt ook nog voor glasvezel in Amsterdam waarop bijvoorbeeld InterNLnet nu gaat tot 100 Mbps, voor 100 euro per maand. Of wat minder: 50 Mbps voor 70 euro. Voordeel boven de kabel is de snelheid in beide richtingen.

Opta en NMa akkoord met KPN-Regge

Op het gebied van regulering van netwerken is het ongemeen spannend. Op de drempel van het nieuwe jaar kwam de toezichthouder Opta nog met haar definitieve besluit voor een regeling voor toegang tot de glasvezelnetten voor derde partijen. En ook marktwaakhond NMa gaf op de valreep het groene licht voor de joint venture van KPN en Reggefiber.

Die zien genoeg speelruimte om de komende jaren voor miljarden glasvezel in de Nederlandse bodem te leggen onder de noemer Glashart.

Breedbandanalist Hendrik Rood maakte duidelijk dat toezichthouder Opta geen zin heeft om moeilijk te gaan doen over voorwaarden voor aanbieders van glasvezel tot aan woningen. Bij alle aanvragen van bedrijven voor steun is Den Haag al lang blij dat zich grote investeerders in de infrastructuur aanbieden zoals de kabelaars en glasvezelpartijen.

Glas en kabel blijven strijden

Uit zeer betrouwbare bron vernamen we afgelopen week dat de minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven zich de afgelopen maanden persoonlijk heeft ingezet voor een zodanige benadering van de markt door de overheid dat KPN en Reggefiber gaan investeren én dat de kabel de strijd blijft aangaan.

Haar chef-regelgever Chris Fonteijn van de Opta, een jurist met zijn fijne neus voor compromissen, liet vroeg in weten 2008 dat wat hem betreft een duopolie in aanbod van snel internet in Nederland, met enerzijds KPN en anderzijds de kabelaars, geen optie is. En uiteraard moet der dus toegang voor derden worden geregeld. Dat ontlokt UPC de uitspraak dat de 'groene krokodillentranen' van KPN ertoe leiden dat zijn coax-kabels open moeten voor derden.

Maar het is net zo goed andersom. Dankzij de voortreffelijke lobby van de mannen van UPC en Liberty is de tv-kabel nog altijd niet open voor derden. In 2008 probeerde Den haag de zielen in Brussel te masseren voor het toestaan van ingrijpen, maar in tijden van economische tegenslag krijgen grote partijen die investeren doorgaans wat meer ruimte en wat minder regels aan de broek.

Ook op het front van de regelgeving van de netwerkinfrastructuur gaan we met 2009 dus een spannend jaar tegemoet. In breedband geen crisis.