De smartphone- en tabletindustrie stak de koppen deze week weer bijeen in Barcelona. Tussen de ontelbare nieuwe smartphones, tablets, 'wearables' en mobiele besturingssystemen vielen dit jaar drie grote trends op bij onze collega's van TechHive. Te weten: spotgoedkope toestellen, toptablets en vooral een kraakhelder geluid.

Fabrikanten focussen zich tegenwoordig meer op low-end toestellen. Er is een ware prijsoorlog begonnen waarbij een zo goedkoop mogelijke smartphone een zo groot mogelijk publiek moet bereiken. Denk bijvoorbeeld eens aan Mozilla, dat in Barcelona een Firefox OS-toestel toonde van 25 dollar. Maar ook bij de presentaties van topmodellen komt steevast een goedkoper alternatief mee.

De tabletmarkt doet het juist andersom. De specificaties worden met het product beter. Los van rekenkracht en prestaties, zijn de nieuwste toptablets uitgerust met Full HD-displays. De nieuwste Yoga-tablet van Lenovo belooft een batterijduur van 18 uur. Ook wordt er toenemende mate rekening gehouden met eventueel werken op een tablet, dus in combinatie met toetsenbord en 'kickstand'.

Tot slot de focus op audio. Eén van de grote winsten die nog is te behalen op de mobiele markt zijn de verbetering op het gebuid van geluid. In Barcelona toonde onder meer Sony met zijn 'noise-cancelling'-technologie in de Xperia Z2. Maar ook midrange-toestellen zoals de Desire 816 van HTC komen tegenwoordig met dubbele speakers aan de voorzijde.