In ruim 150 tests hebben 12 man van de twee bedrijven twee terminal servers getest, Windows 2003 en 2008, allebei in zowel een 32 als 64 bit versie. Bij de virtuele desktop hebben ze zich geconcentreerd op Windows XP. “Dat wordt nou eenmaal het meest gebruikt”, zegt Ruben Spruijt, die het project samen met Jeroen van de Kamp heeft bedacht en uitgevoerd.

De verschillende systemen hebben ze geïnstalleerd op VMware ESX, op Citrix XenServer en op Microsoft HyperV. Als referentie hebben ze de installs ook nog op bare metal uitgevoerd. Uiteindelijk heeft het werk geleid tot vier whitepapers die vrij beschikbaar zijn.

Ruben Spruijt van PQR en Jeroen van de Kamp van Log.in Consultants kennen elkaar van de virtualisatie-gemeenschap. Ze raakten aan de praat en bedachten deze test. “Zo’n test is nog door niemand ondernomen, dachten we”, zegt Spruijt. “En tegelijkertijd bedachten we dat dit te grootschalig is voor een bedrijf afzonderlijk. PQR kan dit niet alleen. Log.in kan dit niet alleen.” Nu werken de twee concurrenten samen aan het project dat ze 'Virtual Reality Check hebben genoemd.

De exacte resultaten staan in de whitepapers, maar Ruben Spruijt wil wel een paar opmerkelijke uitkomsten verklappen. “Voor een centraal draaiende virtuele desktop is VMware ESX de beste keuze. Citrix XenServer is het beste voor de terminal server.”

HyperV van Microsoft is nog niet helemaal opgewassen tegen deze producten, al is het zeker goed bruikbaar en inzetbaar. “Voor een 1.0 product is het lang niet slecht”, zegt Spruijt. “We hebben ook al getest met HyperV 2.0 en daarmee zet Microsoft een grote stap vooruit.” Het zou hem niet verbazen als Microsoft zich met HyperV 2.0 in de top nestelt. Alleen is dat product nog niet op de markt en zit de concurrentie ook niet stil. De volgende versie van ESX zit bijvoorbeeld alweer in de betafase.

Bron: Techworld