Sun is dinsdag begonnen met de uitrol van het platform dat de GlassFish Portfolio wordt genoemd. In het platform worden allerlei standaard open source technologieën gebruikt, zoals Linux, Apache, MySQL, PHP, Perl, Python, Tomcat, Ruby en de Liferay portal. Daarnaast biedt Sun nog de Sun Enterprise Manager, die niet open source is maar dat in de toekomst wel kan worden, zo liet een woordvoerder van Sun doorschemeren.

Als een add-on biedt Sun ook nog de Communications Server, voor multimedia applicaties. Daarmee kunnen service providers bijvoorbeeld VoIP, instant messaging en interactieve spelletjes aanbieden.

Volgens de woordvoerder is een product als GlassFish belangrijk voor klanten die applicaties willen aanbieden op een open source manier. Voor hen wordt de integratie van al de verschillende componenten een nachtmerrie, aldus Sun. “Dat werk hebben wij nu voor hen gedaan”, zei hij. De GlassFish Portfolio is verkrijgbaar via een abonnement voor 999 dollar per server.

Zope

Zoek je een applicatieserver die helemaal open source is, dan kun je naar Zope kijken. Zope wordt vaak gebruikt in combinatie met het CMS Plone. Zope is gescheven in Python en heeft een sterke gebruikers en ontwikkel gemeenschap achter zich. Het wordt onder andere gebruikt door de NATO.

Je kunt Zope gebruiken in combinatie met Apache, maar het heeft ook een eigen webserver, ZServer, waarmee het beter samenwerkt. Zope is erg uitgebreid en er zijn veel plugins te vinden. Daarom kost het wel wat tijd om er goed mee om te leren gaan. Aan de andere kant is er veel documentatie voorhanden, dus een goed ontwikkelteam zou er geen problemen mee moeten hebben.

XOOPS Cube

Een stuk overzichtelijker is XOOPS Cube. Ook hiervoor zijn voldoende modules beschikbaar, waarmee je allerlei functionaliteit toe kunt voegen aan de website. XOOPS werkt op LAMP of WAMP en is voornamelijk bedoeld voor thuis en kleine bedrijven.

Welke van de drie je het beste kunt gebruiken ligt helemaal aan de services die je via het internet aan wilt bieden. Het ligt ook aan de schaal van je de services en het succes dat je verwacht. Verder ligt het natuurlijk aan de kwaliteit van het team er achter je staat. Realisme is een mooi ding.

Overigens zijn deze drie lang niet de enige mogelijkheden. Heb je toevoegingen, aarzel dan niet om ze hieronder aan ons voor te stellen. Naar JBoss van Red Hat hebben we bijvoorbeeld niet gekeken. Daarvan zal dit jaar versie 5.0 uitkomen, waarvan drie modulaire versies zullen worden uitgerold, van simpel web tot Enterprise-class. Bron: Techworld