Dat kan op termijn voor een generatieclash zorgen. De mindset van de gemiddelde manager verschilt immers flink van die van bijvoorbeeld een junior-programmeur op de afdeling. Dat komt voor op alle afdelingen, maar vooral in de ict, waar verschillende generaties elkaar snel opvolgen.

Wat is de beste manier om als manager 'bij te blijven' met vooral je jongere en/of technisch enthousiastere medewerkers? De Amerikaanse uitgever Ziff Davis organiseerde een seminar over het omgaan met jongere werknemers. Of je ze nou 'millenials', 'generatie-Y' of iets anders noemt, ze beginnen nu immers op de arbeidsmarkt te komen. En zij zijn met ict, sociale media en mobiele telefoons opgegroeid.

“De nieuwe generatie medewerkers houdt informatie niet op dezelfde manier vast als voorheen”, meent Eric Lundquist, Vice President voor Strategic Content, tijdens het webinar. Ze willen er toegang toe waar en wanneer ze het willen, zegt Lundquist, en dat heeft consequenties voor hoe ze vanaf het begin gemanaged willen worden. Lundquist noemt een aantal van deze 'aanpassingen' die je als manager kan doorvoeren binnen de afdeling, waardoor vooral jongere personeelsleden zich vertrouwder voelen met de manier waarop ze met technologie omgaan.

Tijdens de presentatie komt een hele waslijst van zaken aan bod die is gericht op het managen van de jongere medewerker. Een bloemlezing:

Tip 1: E-mail is passé

E-mail is een prima manier om tickets in te schieten en kleine taken door te geven. Maar voor twee-wegscommunicatie is e-mail in veel gevallen absoluut niet het beste medium, zo waarschuwt Lundquist. Die instelling wordt steeds gangbaarder, niet alleen bij de technisch-onderlegde (waar er sowieso steeds meer van zijn) of 'hippere' collega's.

“Je moet met je medewerkers meegaan”, zegt Lundquist. “Vooral jongere werknemers zijn veel meer gewend om via de kanalen die sociale media bieden te communiceren.” Daarbij kun je denken aan chat en samenwerkings-functies, zoals bijvoorbeeld in Google Apps worden aangeboden.

Een tweede spreker tijdens het seminar, directeur Barton Goldenberg van CRM-specialist ISM inc., beaamt dat. “Steeds meer raken nieuwe werknemers eraan gewend om direct bediend te worden op communicatie-gebied. Ze willen geen wachttijd, maar onmiddellijk antwoord.” Dat is iets dat e-mail minder goed kan bieden dan andere kanalen. Drie eisen worden aan communicatiemiddelen gesteld, meent Goldenberg: “Constant contact en open kanalen, ook tijdens pauzes en buiten kantoortijden, meerdere communicatiekanalen en een onmiddelijke behoeftebevrediging in hun informatie”, somt Goldenberg op.

Tip 2: Keuzevrijheid is een must

Dit geldt eigenlijk al langer voor afdelingen waar ict de kern vormt. Vooral applicatie-ontwikkelingteams zal het bekend voorkomen. Maar ook hier geldt dat de trend dat nieuwe mensen meer en meer met hun eigen apparatuur willen werken.

Als manager moet je dat vooral mogelijk maken, zo vindt Lundquist. Een Mac op het netwerk, waarom niet? Maar denk ook aan het soort apparaat. Smartphones en over een tijdje tablets worden steeds meer gemeengoed. “Keuzevrijheid is essentieel, of ze nou werken met Android of met een iPhone”, zegt Lundquist. “Laat ze vooral kiezen, en verdiep je als manager in de werking van deze apparaten als je ze nog niet goed snapt.”

Tip 3: Oude hardware is een afknapper

Als laatste waarschuwt Lundquist voor iets dat een werknemer flink kan doen afknappen. “Het is dodelijk voor het moreel van een nieuwe werknemer om op een oude laptop met Windows Vista te moeten werken”, zegt Lundquist. “Werknemers associëren de hardware die ze krijgen met het bedrijf waar ze voor werken.” Beknibbel dus niet door ze op te schepen met legacy-apparatuur, ook al is deze apparatuur theoretisch gezien afdoende voor de vereiste werkzaamheden.