License Switcher

Heb je een versie van Windows op je computer staan waar je niet helemaal tevreden over bent en zou je van licentie willen veranderen zonder de command prompt te moeten openen? Heb je geen zin om je hele systeem opnieuw te moeten installeren? Dan is License Switcher iets voor jou.

Lees ook: 5 redenen om te upgraden naar Windows 10 Pro

Het wisselen van licenties in Windows kan natuurlijk ook gewoon met het commando run changepk.exe /ProductKey KEY, maar dit werkt niet met alle edities van Windows. Bovendien kan je met deze tool niet "downgraden" (Je kan wel van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro, maar niet andersom).

Ook als je een illegale versie van Windows draait, maar besloten hebt een legale sleutel aan te schaffen kan het zijn dat het systeem een herinstallatie vereist omdat de sleutel niet overeen komt met de editie van Windows die op je systeem staat. In al deze gevallen kan de License Switcher goed van pas komen.

Lees ook: Weetjes over illegalie Windows-kopieën

De tool kan hier worden gedownload.

Unchecky

Tegenwoordig is het installeren van gratis applicaties niet geheel zonder risico's. Zelfs als je de pakketten downloadt van de officiële site kan het voorkomen dat je irritante adware, bloatware of zelfs spyware binnenhaalt. De leveranciers van deze installatiepakketten verschuilen zich achter het feit dat jij toestemming hebt gegeven en hun geen blaam treft. Jij hebt immers zelfs een vinkje aan of uitgeklikt waarmee je deze rommel toelaat.

Gelukkig is er Unchecky Deze software controleert automatisch of installers extra software bevatten en vinkt automatisch de juiste opties aan of uit om installatie van deze software te voorkomen. Daarnaast krijg je ook nog netjes een waarschuwing. Een dikke aanrader dus.

PC Decrapifier

Als je net een nieuwe computer hebt aangeschaft is de drang om je pc te ontdoen van alle meegeleverde rommel erg groot. De meeste kant-en-klare pc's worden uitgerust met allerlei "handige" tools en applicaties die je helemaal niet nodig hebt (of überhaupt wilt). Sommige van deze programma's nemen wel je systeembronnen in beslag en maken je computer onnodig langzaam.

PC Decrapifier is een klein programmaatje die je computer scant en precies naar voren brengt welke bloatware er allemaal is geïnstalleerd op jouw machine. De applicatie zorgt er ook voor dat al deze rotzooi er in één keer wordt afgeknikkerd. Op een tweede scherm zie je welke andere software je eventueel nog wilt verwijderen.

Microsoft heeft ook een manier beschikbaar gemaakt om bloatware te verwijderen, maar die is nogal rigoureus. PC decrapifier is wat dat betreft de snellere, betere oplossing.

Secunia PSI

Programma's die niet langer up to date zijn, zijn meestal programma's met gapende beveiligingsgaten en missende features. Secunia's Personal Software Inspector draait stilletjes mee op de achtergrond en zorgt ervoor dat je software gepatched is. Mocht het niet lukken de software te updaten, krijg je automatisch een melding dat je de desbetreffende app moet updaten.

WinDirStat

Waar gaat je vrije ruimte toch steeds aan op? WinDirStat zoekt het voor je uit. Je kunt bestanden als in een verkenner bekijken en je zwaarste mappen doornemen of individuele bestanden zien in een tree-view. Grote of kleine bestanden verwijder je direct vanuit de tool of gewoon vanuit de traditionele Verkenner als je dat prettiger vindt. Ook dit is gratis, open source en installatieloos.

Speccy

We hebben het hier al vaker gehad over hardware-inspectietools als Belarc en HWinFO, maar we willen hier graag even stilstaan bij Speccy. Het verzamelt complete systeeminformatie, van SMART-status en interne temperaturen tot Windows Update-status en versienummer van het geïnstalleerde .Net Framework. Je kunt het programma installeren, maar ook rechtstreeks van een executable op bijvoorbeeld een stick draaien. Rapportages zijn op meerdere manieren uit te voeren, inclusief gratis naar een website posten.

Tixati

Als je torrents wilt gebruiken en een goede applicatie zoekt die ze voor je afhandelt, willen we Tixati graag even noemen. Vooral omdat hij simpel (geen Java, geen .Net), snel, gebruiksvriendelijk is, uitgebreide bandbreedtebeheer heeft en magnetlinks ondersteunt, wat inmiddels een vereiste is voor een torrentclient.

Er is verder geen spyware, adware of andere troep in verwerkt, zoals bij de meeste clients die voorheen populair waren. Er zijn goede tools om bandbreedte te monitoren, knijpen of volledig open te gooien. Tixati doet simpel en effectief wat grote namen voor deze software deden, maar dan zonder de troep die met de meeste torrent-clients anno 2018 meekomen.

Wushowhide

Deze tool ken je vast als je wel eens een slechte driver-patch hebt meegemaakt. Het is een simpel stukje software van Microsoft zelf om updates te verbergen voor Windows Update, zodat ze niet meer automatisch worden binnengehaald en geïnstalleerd. Slechte patch of update waar je niet op zit te wachten? Wushowhide geeft je de optie hem te blokkeren. Zwengel hem even aan op Patch Tuesday en de dag erna om fixes die frustreren eruit te pikken.

Bestandsgeschiedenis

Het is ontzettend makkelijk om een bestandgeschiedenis aan te maken, zodat je altijd terug kunt naar eerdere versies van documenten als je die (per ongeluk) hebt overschreven. Dit is een standaardfeature binnen Windows, die vreemd genoeg niet breed bekend is: met de rechtermuisknop ga je direct naar "Vorige versies terugzetten".

Kies onder 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up' voor 'Een station toe te voegen' om versies op een externe schijf of als schijf herkende partitie te plaatsen en bestanden in de map \Gebruikers worden automatisch meegenomen in het back-up-proces.

VLC Media Player

VLC is een prachtig voorbeeld dat open source-software superieur én populair kan zijn. Deze speler vreet vrijwel elk bestandsformaat. Ook voor deze geldt dat je beter de desktopversie kunt installeren dan die uit de Windows Store vanwege allerlei problemen. VLC heeft een simpele, klassieke interface, een grote community, conversiesystemen, codecs, screenshotfunctie, speelt zelfs veel beschadigde bestanden en de optie om ondertitels zelf te synchroniseren.

Krijg je een onbekend bestandsformaat of videocodec niet afgespeeld? Probeer het in VLC. Het beste is nog wel dat je geen irritante advertenties hebt, zoals in veel mediaspelers, waaronder Windows 10 eigen Groove muziek of Films en tv. VLC is gratis, maar nog beter dan de concurrentie ook: de app is simpelweg de beste videosoftware die je kunt vinden.

7-Zip

Elke pc-gebruiker heeft een uitpakprogramma nodig. Windows doet tegenwoordig veel zelf, maar ondersteunt bijvoorbeeld geen RAR of MSU. 7-Zip is opensource, crapware-vrij en gratis. Let op, haal hem van 7-zip.org, want er zijn veel twijfelachtige kloons en de programma's in de Windows Store met gelijksoortige namen zijn niet hetzelfde. Je kunt zelfuitpakkende zipbestanden aanmaken of het archiefbestand beveiligen met een wachtwoord.

Recuva

Zoals je weet, verwijder je bij het wissen van bestanden enkel de verwijzingen op de schijf, niet daadwerkelijk het bestand zelf. Dat is de situatie na het aanklikken van Prullenbak leegmaken of als je iets verwijdert van een usb-station of sd-kaart. Als je op dat moment iets verwijdert wat je niet had willen wissen, helpt Recuva je uit de brand. De software gaat op zoek naar de stukjes op de schijf en repareert de verwijzingen, zodat je het bestand weer kunt aanspreken. Recuva is gratis voor thuisgebruikers, werkt (bijna) altijd en is snel.

Foobar 2000

Foobar 2000 lijkt op het eerste gezicht niet interessant: het heeft niet de features van VLC en een lompe interface. Maar als je dieper kijkt, heb je een heleboel fantastische geeky tools om metadata te bewerken, batch en CLI te verwerken, functies te programmeren - en er is een enorme collectie aan plugins.

Er is zelfs een feature om gegevens in het juiste formaat te verwerken met een query syntax. Er is een desktop-applicatie beschikbaar en een UWP-versie met de naam Foobar 2000 Mobile. Die kun je proberen, maar wees niet verbaasd als de opties die je wilt gebruiken hierin ontbreken.

Revo Uninstaller

Je kunt natuurlijk programma's handmatig verwijderen, maar er is naast een handig overzicht nóg een meerwaarde aan deze software. Het mooie aan Revo is dat het actief een deïnstallatie monitort en kijkt welke locaties worden aangesproken en welke sleutels uit het Register worden verwijderd. Daarna maakt Revo een eigen rondje om eventueel achtergelaten restjes ook netjes op te ruimen.

Verder heeft de software een database van veelvoorkomende niet opgeruimde troep en verwijdert hij alsnog restjes van reeds verwijderde programma's. Er is een premium-versie die programma's vanaf installatie in de gaten houdt en nog harder zijn best doet om achtergelaten troep te verwijderen.

Ninite

We raden dit meestal aan in artikelen over (her)installaties van Windows, omdat het een enorm handige tool is. In tegenstelling tot meeste gebundelde tools, stel je hier zelf je gewenste pakketje samen van utils, browsers, codec-pakketten, developer-tools en meer software die je normaal gesproken na installatie een voor een weer opzoekt - onder meer enkele goede tools uit deze lijst, zoals Revo en 7-Zip. Ninite is gratis, maar er is ook Ninite Updater, die actief op zoek gaat naar updates en ze automatisch voor je binnenhaalt. Deze dienst kost een tientje per jaar.

EaseUS Todo Backup

Microsoft wil dat je de Windows 10-methode gebruikt waarin een kopie wordt opgeslagen in OneDrive, maar dat zit niet iedereen lekker vanwege de eis dat je alsnog installatiemedia moet bijhouden voor non-Microsoft-apps, of vanwege privacy-zorgen. Het nadeel van EaseUS is dat je even moet opletten bij de installatie, onder meer omdat het je naar de betaalde versie wil krijgen. Maar als je het eenmaal hebt, krijg je een enorm grondige gratis tool die alles van volledige schijfimages maakt, tot aan delta's, waarmee je enkel wijzigingen ten opzichte van de vorige back-up opslaat.

Autoruns

Microsoft heeft een aantal uitstekende gratis admintools en Autoruns is een van de handigste omdat hij beter dan welke third-party software of Windows-tool dan ook vindt welke programma's worden opgestart, van applicaties en drivers tot codecs en shell-extensies. Elk item is individueel uit te schakelen en je hoeft Autoruns niet te installeren, maar draait hem van een losse executable. Je ziet en wijzigt van alles en daarna is het alsof het er nooit is geweest.

Process Explorer

Uit hetzelfde pakket van Microsoft-tools als Autoruns laat Process Explorer netjes zien welk programma welke bestanden momenteel aanspreekt. Dat is prachtig, omdat je als een bestand om de een of andere mysterieuze reden in gebruik is, je weet wat die mysterieuze reden is en je de gewraakte applicatie die voor problemen zorgt direct kunt sluiten. Ook zie je volledige informatie van alle svchost-processen die op je pc draaien, inclusief de opstartregel dat het proces initialiseerde en het pad naar de executable.

Windows Defender

Helaas komt gratis antimalwarepakket Windows Defender de laatste jaren slecht uit de bus bij AV-tests. Er zijn andere gratis apps die momenteel beter worden beoordeeld, zoals Avast, Avira, AVG en Bitdefender. Waarom we toch voor Defender gaan? Nou, deze programma's houden je activiteit grondig in de gaten en de software is gratis omdat die gegevens worden doorgespeeld aan adverteerders - zo beginnen de leveranciers eindelijk na jaren toe te geven.

Microsoft doet dat ook, maar als je Windows 10 gebruikt, is dat veelal sowieso het geval. Met een ingeschakelde Defender leert Microsoft weinig meer dan dat het al weet en komen je gegevens niet bij nóg een partij te liggen. Een beetje een duivel-die-je-kent-verhaal dus.

Malwarebytes

Malwarebytes is geen AV-software als Windows Defender of AVG, maar een tool die je handmatig draait om te controleren of je systeem besmet is. Geen preventie dus, maar software om infecties aan te pakken. Je gebruikt het dus bovenop de antimalware die je al hebt. Malwarebytes bemerkt allerlei rommel die langs je antivirusbescherming is geglipt en is verrassend goed in het opschonen van besmette machines. Dit is een prima Plan B in je eindeloze strijd tegen malware.

Mocht je toch liever gebruik willen maken van de preventieve feature, dan zal je de portemonnee moeten trekken.

Andere browser

Voor sommige mensen is Edge toereikend, maar dat heeft niet alles wat een moderne webgebruiker nodig heeft. Je kunt hele browservergelijkingen maken met alle voor- en nadelen en diep duiken in kleine maar interessante spelers als Brave, Maxthon en Cliqz, maar je hebt in het kort de volgende grotere opties:

Opera: De underdog die verschillende features heeft gepionierd, zoals ad-blockers, incognito-modus en nu VPN.

Firefox: Een privacyvriendelijke browser van een softwareorganisatie die vooral uit ideële motieven een browser maakt.

Chrome: De populairste browser met een grote collectie extensies en beste integratie met Google's eigen web-apps.

Browsers genoeg, dus je kunt alles kiezen - zolang het maar niet Internet Explorer is. Microsoft heeft die met pensioen gestuurd: doe hetzelfde.

LastPass

Een wachtwoordbeveiliger die wachtwoorden in de cloud bewaart is uit security-oogpunt wellicht minder verstandig dan een lokale kopie. Voor de meeste gebruikers is een systeem als LastPass echter stukken beter dan het gebruiken van gerecyclede en/of zwakke wachtwoorden. Je hoeft alleen een (sterk en uniek) hoofdwachtwoord te onthouden.

Gebruik 2FA en log steeds automatisch uit als je bezorgd bent dat mensen via je account je wachtwoorden kunnen kapen. Deze app is er als browser-extensie, maar de Windows Store-versie zorgt ervoor dat je wachtwoorden makkelijker kunt bewerken in een simpelere interface. LastPass gebruik je verder met iOS, Linux, Android, Mac en meer, dus je hebt je wachtwoorden altijd bij de hand.

FastStone Photo Resizer: Snel verkleinen

De foto's van digitale camera's hebben voor beeldschermgebruik een reusachtige omvang. Hun hoge resolutie is weliswaar prettig voor afdrukken, maar ongeschikt voor mail- en internetgebruik. FastStone Photo Resizer laat je eenvoudig de resolutie verkleinen van een of meerdere foto's tegelijk. Je kunt meteen ook de naamgeving controleren en desgewenst in een ander formaat opslaan. Er zitten zelfs wat filters in, waaronder de mogelijkheid om een 'watermerk' toe te voegen.

Dropbox

Van alle cloudopslag-programma's is Dropbox voor Windows-gebruikers een van de betere, onder meer vanwege de integratie met Windows' Bestandsgeschiedenis. Neem wel de desktopversie, de Windows Store-versie is minder geschikt. Dropbox werkt met een freemium-model: de eerste 2 GB is gratis, onbeperkte ruimte krijg je met een betaalde versie.

OneDrive biedt 5 GB, maar heeft bizar genoeg integratieproblemen met zelfs Microsoft-programma's als Office. Google biedt zelfs 15 GB, maar die ruimte gaat ook op aan Gmail-bijlages. Mega biedt 50 GB gratis, maar is beperkt in zijn features. Zakelijke gebruikers zijn wellicht het beste af met Box, maar die is beperkt voor mensen die gratis willen meeliften.

Plex Media Server

Plex zorgt ervoor dat je mediabestanden via een netwerk kunt uitwisselen en dus je video's op al je hardware en software kunt aanspreken: Windows-pc, Chromebook, iPad, Android - wat dan ook. De software is simpel: installeer het programma en geef aan waar je mediabestanden staan. Je pc is op dat moment de server.

Plex heeft ook afspeelprogramma's voor tablets, gameconsoles en smartphones om mediabestanden aan te spreken. Verder kun je waar dan ook ter wereld verbinden met je Plex-server (pc) via de browser. Sommige smart-tv's hebben Plex niet voor niets ingebouwd. Het is gratis, hoewel de mobiele apps een paar euro kosten.

Handbrake

Hoewel een BREIN-jurist anders zal beweren, is een dvd rippen voor thuisgebruik een veelvoorkomende en legale activiteit waardoor je je film op andere apparaten kunt bekijken, bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Handbrake is daar een fijne applicatie voor, daar je in Windows wel cd's kunt rippen om bestanden naar een mp3-speler over te zetten, maar dvd's rippen is geen officiële optie. Handbrake heeft bijzonder veel opties, zodat het bruikbaar is voor vrijwel alle gebruiksscenario's.

CCleaner

CCleaner biedt een compleet spectrum schoonmaakopties, een echte alleskunner die je computer van allerlei rotzooi afhelpt.

CCleaner scant je computer op zoek naar tijdelijke bestanden, browsercookies en andere informatie die zonder risico verwijderd kan worden. In de instellingen kun je opgeven dat je bestanden volledig gewiped wilt hebben.

Wunderlist

Deze ToDo-app is zeer populair, dus ook niet geheel verrassend dat Microsoft het kocht. Wunderlist doet wat veel mensen proberen met toepassingen als Google Agenda, Outlook en zelfs Word of e-mailprogramma's: lijstjes en herinneringen aanmaken. Met Wunderlist deel je een boodschappenlijst bijvoorbeeld gemakkelijk met de hele familie, zodat iedereen altijd de actueelste informatie heeft. Je kunt zelfs taken toewijzen aan anderen en zien of die zijn opgepikt of niet. Dat scheelt veel zaterdagstress. Het is er voor allerlei tablets en telefoons en je kunt hem zelfs in de browser gebruiken. De Windows Store-versie is een van de beste applicaties die Microsoft heeft.

Rufus

Rufus is een klein subtiel programmaatje, je draait het rechtstreeks vanaf een executable, om bootabel usb-sticks te maken van een ISO. Voor Windows heb je de Media Creation Tool, maar voor veel andere software moet je uitwijken naar third-party oplossingen. Rufus is overkoepelend: je bouwt zo een usb met bijvoorbeeld een opstartbare Linux Kali-omgeving voor vlugge netwerktests. Het is gratis en open source. Rufus doet maar één ding - verander een ISO in een bootable drive - maar doet dat fantastisch.

Paint.net

Nu alle belangrijke applicaties op je computer staan, kan je beginnen met de handige extraatjes. We beginnen met Paint.net. Deze image editor mag dan niet zo uitgebreid zijn als Photoshop, toch kan je er alles mee doen wat de gemiddelde gebruiker normaal gesproken zou doen met de software van Adobe.

Als je een professional bent en Photoshop is te duur voor je, maar Paint.net is niet toereikend, zou je ook nog kunnen kijken naar GIMP. Of deze applicatie echt een Photoshop-vervanger is laten we in het midden. De hevige discussies rondom deze applicatie zijn voorlopig nog niet voorbij.

Mocht je liever een ander alternatief bewerkingsprogramma willen gebruiken? Kijk dan ook eens naar : De 8 beste gratis alternatieven voor Microsoft Paint.

Sumatra PDF

Een soort lichte versie van Adobe's PDF-lezer. Vroeger was Foxit-reader de ultieme lichte vervanger van Adobe's PDF-lezer, maar zoals dat met bijna alle populaire lichte alternatieve apps gaat, is deze door de jaren heen veranderd in een logge lastpak. Sumatra PDF is de nieuwe vervanger. Toegegeven, deze applicatie mist wel enkele handige functies die andere pdf-lezers hebben, maar de kans is groot dat je die toch niet gebruikt.

Office-pakket

Zo'n computer vol applicaties is natuurlijk ontzettend handig, maar er moet uiteraard ook gewerkt worden. Met een office pakket kom je een heel eind. Er zijn verschillende office-pakketten waar je mee aan de slag kan gaan. Veel mensen zullen meteen denken aan Microsoft Office. Maar uiteraard kan je ook aan de slag met LibreOffice of een van de alternatieven.