De markt voor 3D-printers, materialen en aanverwante diensten verzesvoudigt in 2018 ten opzichte van 2013, het jaar waarin voor het eerst een schatting van de grootte gedaan werd. Het afgelopen jaar ging er in totaal voor 2,5 miljard dollar aan goederen en diensten in de branche om; in 2018 is de totale omzet 16,2 miljard.

"De markt toont een gigantisch groeipotentieel nu de voornaamste obstakels worden weggenomen", zegt analist Tim Shepherd van Canalys. "De doorbraken in de technologie zorgen voor snellere printtijden en maken dat objecten in verschillende combinaties materialen, kleuren en afwerkingen gecreëerd kunnen worden. Ook de prijzen dalen drastisch, wat maakt da de technologie voor vele toepassingen door zowel consumenten als bedrijven ingezet kan worden."

Op dit moment staat 3D-printen nog in de kinderschoenen, constateert Canalys. "We verwachten dat grote spelers als HP hun entree zullen maken. Als de beperkingen worden weggenomen, ontstaan nieuwe gebruiksscenario's, verbetert de technologie en zullen nog meer fabrikanten potentie zien. Dit is een markt die er over vijf jaar totaal anders uit zal zien", zegt Sheperd.

Over drie jaar printen we ons eigen bestek en interieur?

Huidige problemen zijn onder andere de trage opbouwtijd van printers en de draagkracht en weerstand van het gebruikte materiaal. In oktober voorspelde het concurrerende bureau Gartner al dat in 2015 een aantal grote winkels 3D-printers in de schappen zullen hebben liggen. De eerste echte gebruiksscenario's waarin het sneller en goedkoper is iets thuis in 3D uit te printen dan om het als eindproduct aan te schaffen, zouden vanaf 2016 gaan ontstaan.