Het bedrijfje Pembient wil als printmateriaal een poeder gebruiken dat bestaat uit vezeleiwit Keratine waar neushoorn-DNA aan is toegevoegd. De CEO van de start-up stelt tegenover QZ hiermee goedkopere hoorns te kunnen produceren, om stropers uit de markt te prijzen. Volgens hem zijn de hoorns zelfs puurder dan die van een echte neushoorn. Want Fukushima. (Dat soort onreinheden heb je niet in een lab.)

Neushoornbier

Met de geprinte hoorns worden producten verkocht met synthetische neushoorningrediënten, zoals crèmes en medicijnen. Het eerste product verschijnt al dit jaar op de Chinese markt: neushoornbier. Het bedrijf denkt dat de 3D-printer op deze manier de neushoorn redt. Later vandaag doet CEO Matthew Markus van Pembient een AMA op Reddit, zodat je hem het vuur aan de schenen kunt leggen.

Activisten vrezen dat de synthetische hoorn juist averechts werkt. De markt wordt namelijk in stand gehouden en veel erger nog: er kan een opleving ontstaan onder gebruikers die 'echte' hoorns willen in plaats van het synthetische spul dat de markt op stroomt. Maar volgens de 3D-printer-startup neemt de vraag naar 'echt' juist af als er synthetische alternatieven zijn.