Dat zegt trendwatcher Adjiedj Bakas op het evenement IT Innovation Day, dat op 19 september plaats heeft in Amersfoort. Bakas denkt dat de maakindustrie de komst van de 3D-printers zal omarmen en samen met de verdere gebruik van robots in de productielijnen is de inzet van arbeiders met lage lonen nauwelijks meer nodig.

Maar de bedrijven zullen wel staan te springen om hooggeschoold personeel die dergelijke organisaties moeten vormgeven en aansturen. Dus zal de maakindustrie terugkeren naar Europa, Japan en de Verenigde Staten en dus ook naar Nederland. Wel wordt een leven lang leren een noodzaak voor werknemers.

Banken worden IT-bedrijven

Een andere trend die Bakas ziet ontstaan is de omvorming van de banken tot wezenlijke IT-bedrijven die virtueel geld de wereld rondpompen. Daarbij wordt de innovatie vooral binnen de IT gelegd en wordt het minder vanzelfsprekend dat mensen nog fysiek in contact komen met de bank.

Hoe zie jij de toekomst? Worden maakbedrijven en zelfs banken gezichtloze geautomatiseerde fabrieken? Geef je mening in de comments.

Adjiedj Bakas is een van de sprekers op IT Innovation Day, het evenement over IT en innovatie op 19 september in Amersfoort. Meer weten? Volg IT Innovation Day op Facebook en maak kans op een t-shirt van Webwereld!