Cryptokraker Colossus

De bekende Britse codekraker Colossus, uit de Tweede Wereldoorlog, is jaren geleden al in oude glorie hersteld. Die antieke computer was ook digitaal, net zoals de net gerestaureerde Witch, maar was ook volledig te programmeren. Dat klinkt anno nu als een open deur van jewelste, maar de rekenmachines uit het verre verleden waren veelal gemaakt voor een specifieke taak.

Het herbouwen van de Colossus heeft maar liefst 14 jaar in beslag genomen. Zowel de blauwdrukken als de hardware zelf waren namelijk vernietigd. De bouw van de replica, die in 2007 is afgerond, is toch mogelijk geweest doordat er veel ontwerpmateriaal her en der bewaard is gebleven. Hierbij is de optische tape-reader nog opnieuw ontworpen door de oorpsronkelijke ontwerper op basis van zijn oorspronkelijke specificatie.

Klik voor groot

Via: Wikipedia-gebruiker MaltaGC

Licentie: Creative Commons BY-SA 3.0

Turing-machine

Het kraken van encryptie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft - net als de algehele computerindustrie - immens veel te denken aan Alan Turing. Die Britse wetenschapper heeft de fundamenten gelegd voor veel van de hedendaagse informatie- en communicatietechnologie. Zijn ontwerp uit 1936 voor een computer is eerder dit jaar in Lego uitgevoerd, door wetenschappers van het Nederlandse CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica).

LEGO Turing Machine from ecalpemos on Vimeo.

Volgende pagina: Een oercomputer uit de oudheid

Griekse oercomputer

Ook in Lego gemaakt, maar vele malen ouder is de Antikythera. Die oercomputer is een Grieks ontwerp van maar liefst 2000 jaar geleden. Deze mechanische 'computer' kon de de stand van de zon en maan voorspellen. Dat mechanisme is in 2010 door een Apple-engineer nagebouwd, met technisch Lego.

Heksenwerk

Tot slot de schoongemaakte en opnieuw geassembleerde Witch, die oorspronkelijk de Harwell Computer was. Die oorsprong was niet slechts een naamskwestie: de machine deed eerst dienst voor atoomonderzoek en is na 5 jaar dienst afgeschreven en vervolgens ingezet voor ander werk.

Na de bouw van 1949 tot 1951 is de in 1952 in gebruik genomen Harwell in 1957 met pensioen gestuurd. De machine is toen als prijs uitgeloofd voor het instituut dat de beste toepassing van het rekenmonster wist te bedenken. De winnaar was het Wolverhampton and Staffordshire Technical College die de computer, hernoemd tot Witch (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell), heeft ingezet voor computeronderwijs.

Hier de oorspronkelijke opstelling van de Witch bij Wolverhampton, met het rekenssysteem zelf en vijf readers voor papieren tapes. De papierperforator en printer ontbreken op deze foto:

Klik voor groot Via: de Computer Conservation Society.