1. Asus ruimteschiprouter

De nieuwe RT-AC5300 router van Asus doet je onmiddellijk aan twee dingen denken: een gigantische spin en een vreemd ruimteschip van een vaag alienras. Toch schuilt in dit gedrocht 's werelds snelste elektronica om WiFi-signalen door te sturen.

De acht antennes van het ding sturen snelheden tot 5,3Gbps door naar je computer, tablet of smartphone. Hoewel dat indrukwekkende snelheden zijn voor een tri-band router, zal je onwetende vriend(in) moeite in eerste instantie hebben met het afstoffen van dit afschrikwekkende doosje met tentakels.

2. Sony's ultra-onnodige resolutie op een smartphone

4K is een prachtige technologie. Een resolutie van 3840 bij 2160 pixels vinden we echt fantastisch voor een tv, maar niet voor een smartphone. Nu al kun je bij de meeste 30" tv's het verschil tussen 4K en Full HD (1920 bij 1080 pixels) al nauwelijks zien, laat staan dat je dit ziet op een kleine 5,5" smartphone.

Sony weet kennelijk van gekkigheid niet meer hoe het met zijn Xperia-lijn moet innoveren, dus het bracht de 4K-technologie naar de Z5 Premium. Zie je het verschil? Nauwelijks. Is er content? Nauwelijks. Gaat het ten koste van de accu? Enorm. Laat maar even zitten dus.

3. Gamingphablet

Over idiote smartphones gesproken: Acer heeft ook een model aangekondigd dat de ogen prikkelt. Maar dan in negatieve zin. De Predator 6 is een 6 inch 10-core processor met 4GB RAM, vier speakers en een 21 megapixel camera. Helemaal prachtig, maar voor games op de smartphone geldt dat deze niet berekend zijn op een monster als deze. Bovendien blijft het gamen op een smartphone... wie echt serieus een spel wil spelen, doet dat op een pc, console of mobiele spelcomputer als een Nintendo 3DS.

Het design van de Predator 6 is bovendien foeilelijk, tenzij je van hoekige, mannelijke vormen houdt. Vrouwen zullen hiermee niet gezien willen worden. De kans op succes voor Acer is klein; Nokia en Sony hebben eerder gametelefoons uit gebracht en die werden nauwelijks verkocht.

4. Asus watergekoelde laptop

Laptops zijn mobiele apparaten. Bedoeld om overal mee naar toe te nemen. Dat kan niet gezegd worden van de Asus GX700, een watergekoelde laptop. Je leest het goed: watergekoeld, zodat je 'm extra kunt opvoeren als games hierom vragen.

De 17" GX700 is hiermee een kolos van een apparaat geworden die je niet in een rugtas kwijt kan omdat er met de watercool-unit een bochel achter het scherm is toegevoegd. Ook hier geldt: leuk dat het kan, maar of het daadwerkelijk nuttig is en daardoor ook verkocht gaat worden...

Bonus: wat wel prijzenswaardig is

Natuurlijk verschijnen op de IFA ook apparaten die wel mooi en nuttig zijn. Neem bijvoorbeeld deze dunne smartphone van Asus met mega-accu, de modulaire pc van Acer en de Windows 10 telefoon van dezelfde fabrikant die ook als pc kan dienen. Op televisiegebied heeft de Philip Ambilux tv wel iets. Dit 65" grote scherm gaat nog een stap verder dan Ambilight-technologie en projecteert over de hele muur bij het beeld passende kleuren via negen picoprojectoren.