Aluhoedjes zijn niet mijn ding en ik ben niet zo paranoïde, maar een beetje paranoia is gezond als je enigszins veilig wilt blijven online. Zoals we jaren geleden al zeiden over gezichtsherkenning: er is een terugwerkend effect van een aantal nieuwe ontwikkelingen in de zin dat technologie van vandaag mensen kan identificeren van online profielen van vóór deze technologie bestond.

Het is daarom verstandig de vinger aan de pols te houden niet alleen van wat er op dit moment gebeurt, maar ook welke nieuwe trends issues kunnen opleveren in de nabije toekomst. Deze zorgen kun je op de stapel gooien van dingen waar we ons nu al druk over maken: autoriteiten die gegevens opslurpen, criminelen die met data aan de haal gaan en bedrijven als Google en Facebook die als datastofzuigers elke informatiekruimel verzamelen die ze tegenkomen.

1. Vingerafdrukken gestolen via selfies

Informaticawetenschappers in Japan hebben recent laten zien dat je vingerafdrukken niet veilig zijn voor foto's. Van gewone foto's waar vingers op zichtbaar waren, konden ze vingerafdrukken opnieuw samenstellen en gebruiken om biometrische beveiligingsgssystemen te omzeilen. Zelfs camera's in smartphones maken foto's in resoluties die hoog genoeg zijn om de rimpels van vingerafdrukken te kopiëren.

In Japan is het opsteken van twee vingers als een vredesymbool een gebruikelijk gebaar in foto's die online worden gepost. Er zijn natuurlijk sceptici. Ten eerste alleen al omdat de wetenschappers een bizarre 'oplossing' aandragen: een transparant titaandioxide laagje met een patroon erop dat je op je vingers plaatst voordat je een selfie neemt.

Ten tweede moeten de omstandigheden perfect zijn. De vingers moeten scherp in focus zijn, de belichting dient perfect te zijn, de afstand tot de camera mag maximaal drie meter zijn en je hebt een high-end smartphone nodig (die doorgaans op het gezicht scherp stelt, niet op de handen).

Maar ik denk dat de sceptici ernaast zitten met de conclusie dat dit geen issue is. Als eerste al omdat vingerafdrukdiefstal via foto's al in de praktijk is bewezen. Een Duitser genaamd Jan Krissler deed het twee jaar geleden op basis van openbaar beeldmateriaal van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen. Hij maakte een 3D-mal van haar vinger, waarmee een smartphone ontgrendeld kan worden.

Ten tweede is het een issue omdat je een vingerafdruk niet kunt veranderen. Het stelen van een vingerafdruk lijkt geenszins op het stelen van een wachtwoord, dat een onverlaat beperkt kan misbruiken.

Ten derde evolueert cameratechnologie, alsmede de methodes om vingerafdrukken te herleiden vanaf fotografisch materiaal, alleen maar verder. Het duurt niet lang meer tot iedereen een high-end camera op zak heeft die niet onder doet voor wat we tegenwoordig in een iPhone 7 of Galaxy S7 aantreffen.

En als laatste kunnen criminelen online foto's gebruiken als beginpunt, in plaats van specifieke individuen. Je moet voor dat laatste foto's vinden in hoge kwaliteit waar de vingers van reproduceerbaar zijn. Maar als je andersom begint en uitgaat van de foto's die je bijvoorbeeld via Google Afbeeldingen al vindt, kun je potentieel honderdduizenden vingerafdrukken harvesten.

Ik heb rondgezocht in mijn eigen account in Google Foto's en vond al allerlei voorbeelden van vingerafdrukvriendelijk beeldmateriaal, bijvoorbeeld de voorbeelden waarin ik gadgets toon. Als die hoge kwaliteit-foto's openbaar stonden, kon een slimmerik meerdere foto's gebruiken om mijn vingerafdruk te reproduceren.

2. Trollen winnen discussies door je gegevens te publiceren

Het sociale web is vaak een nare plek met discussies scheldkanonnades die over en weer vliegen tussen verschillende filterbubbels. Een verontrustende nieuwe trend is doxing voor de doorsnee burger, het online smijten van iemands persoonlijke informatie.

Sommige gegevens zijn makkelijk te vinden online, zoals telefoonnummers en adressen, maar een rijke bron voor onverlaten die mensen lastig willen vallen. Een boze idioot lekt iets en vervolgens komen er honderd doodsbedreigingen en bommeldingen van andere idioten. Het Amerikaanse concept van swatting (het bellen van het alarmnummer met een valse melding om gewapende politie op een adres af te laten stormen) gaat nog eens leiden tot schrijnende taferelen.

Het probleem begon zo uit de spuigaten te lopen dat Reddit, die traditioneel bijna alle extreme discussies toestaat, twee subreddits in de ban deed waar dit schering en inslag was, te weten r/altright en r/alternativeright. Reddit was niet in staat om de doxingpraktijken van Redditors in te perken, dus het netwerk week uit naar de ingrijpendste oplossing en het verwijderen van het forum.

3. Mobiele apps sturen data terug naar een server

Twee weken geleden werd de selfie-editor Meitu opeens ontzettend populair, vanwege diens surrealistische effecten. De app maakt van je gezicht een cartooneske afbeelding met hooglichten, grotere ogen en andere visuele effecten.

Maar vrij snel werd bekend dat de app allerlei informatie terugstuurt naar de servers van de Chinese ontwikkelaar, inclusief je locatie, details over je provider, IP-adres en IMEI-nummer. Het bedrijf reageerde op de ontstane consternatie door te zeggen dat de data enkel intern wordt gebruikt voor het verbeteren van de app en de gegevens niet doorverkoopt.

Maar de controverse drukte ons nogmaals op een oncomfortabel feit die we blijkbaar nog niet onder ogen durven te komen: veel apps verzamelen data zonder expliciete toestemming. Dus je zou zeggen dat beveiligingsapps soelaas bieden, maar helaas, want...

4. Beveiligingsapps bedreigen beveiliging

Een van de beste manieren om je te beveiligen online is een Virtual Private Network (VPN). Die zorgen er in theorie voor dat openbare internet hetzelfde wordt behandeld als een privénetwerk. Je kunt je verkeer versleutelen en op die manier verbergen voor criminelen, zelfs van je eigen ISP. En je kunt je locatie via een VPN-dienst spoofen, zodat het voor de server die je benadert lijkt alsof je in een ander land zit.

Maar recent onderzoek naar VPN-apps voor Android laten zien dat een alarmerende hoeveelheid van deze apps je privacy te grabbel gooien, in plaats van ze te beschermen. Uit het Australische onderzoek bleek dat 38 procent malware bevat, 18 procent niet eens versleuteling gebruikt en een schokkende 74 procent gebruikersactiviteit volgt. Sommige injecteren JavaScripts om te tracken en verkeer te redirecten naar advertentiepartners die de ontwikkelaar betalen.

Je kent de best practices om je privacy te beschermen waarschijnlijk wel: gebruik 2FA, gebruik verschillende unieke wachtwoorden met behulp van een wachtwoordbeheerder, download apps alleen maar op basis van een geloofwaardige bron, enzovoorts. Maar gezien deze nieuwe ontwikkelingen, wil ik daar de volgende aan toevoegen:

Checklist nieuwe tijdperk

1. Schrijf je in bij Troy Hunts dienst 'Have I Been Powned?' (en geef hem een speciaal biertje als dank voor zijn harde werk en om de servercapaciteit te bekostigen). De site waarschuwt je als je adres opduikt in een gelekte database als aanvallers deze bijvoorbeeld te koop zetten, zodat je tijdig je credentials kunt aanpassen.

2. Het is een goed plan om je uit te schrijven bij allerlei sites waar je ooit een account hebt aangemaakt, maar die je niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld terug aan de afgelopen 15 jaar aan die accounts op vergane glorie als Imdb, SourceForge, Spark en meer. Een goed begin van je speurtocht is wellicht deseat.me, die een lijst aanmaakt op basis van accounts die zijn gekoppeld aan je Google-account.

3. Desinformatie is een goede optie. Als het mogelijk is, geef dan valse informatie op die niet eenvoudig te herleiden is naar je identiteit. Wanneer een database lekt, zou het mooi zijn als je niet herkenbaar tussen de gegevens staat.

4. Kijk door je huidige foto's online, bijvoorbeeld op Google Photos of op Facebook, om te zien of er kwalitatief goede foto's zijn waar je vingers op te zien zijn. Zorg ervoor dat die op z'n minst niet openbaar te vinden zijn.

5. Vermijd discussies met trollen, haters of andere gifspuwers online.

Er zijn constant nieuwe manieren om je persoonlijke beveiliging te omzeilen en/of je privacy te schenden, dus het loont om af en toe kritisch naar je online gedrag te kijken om te zien hoe je je hiertegen beschermt. Met een beetje paranoia kom je al een heel eind.