Google's Advanced Technology and Projects (ATAP) maakte furore op ontwikkelaarscongres I/O dit jaar. Het onderzoeksteam van Google (de divisie was ooit van Motorola) wordt geleid door de voormalige bazin van DARPA en komt met geavanceerde ideeën voor de toekomst van computing.

Dat zijn je ongetwijfeld bekende ideeën als Glass, ARA en Loon - maar ook minder bekende projecten. Hier volgen vier van Google ATAP's opvallende concepten waar je (nog) niet veel over hoort.

1. Project Soli - Sensor met radar

Het doel van Soli is om beweging nauwkeuriger te kunnen volgen dan gebeurt met de huidige technologie. In onderstaand filmpje legt onderzoeker Ivan Poupyrev uit dat hij het idee van handen wil toepassen met technologie: de besturing daarvan is erg fijn, omdat het menselijke zenuwstelsel bewegingen perfect realtime synchroniseert.

De oplossing is een sensor die radartechnologie inzet om bewegingen op de millimeter nauwkeurig in te kunnen schatten. De chip die uit het project voorkomt moet kunnen worden geïntegreerd in bijvoorbeeld SoC's van smartphones, waardoor met de nieuw toegevoegde sensors het touchscreen overbodig wordt: de Soli-sensor detecteert vingerbewegingen.

2. Liftware - Bestek voor Parkinson-patiënten

Een van de mooiere projecten heeft Liftware opgeleverd. Parkinsonpatiënten krijgen op den duur last van trillingen van zo'n aard, dat het lastig wordt om zelf te eten. In plaats van gevoerd te moeten worden, kunnen deze patiënten zelf blijven eten met behulp van technologie die de trillingen meet en corrigeert.

Liftwear levert bijvoorbeeld lepels die het opgeschepte voedsel stabiel houden. Liftware stabiliseert tot 70 procent van de trilling en is niet zo geschikt voor Parkinson-patiënten die last hebben van zeer zware trillingen. Het handvat is een los onderdeel, waar je bijvoorbeeld een lepel of een vork op vastklikt.

3. Project Jacquard - Spijkerbroek met bediening

Project Jacquard neemt wearable letterlijk en denkt aan het direct verweven van technologie in textiel. Door delen van je kleding te voorzien van aanraakgevoelige rasters, ontstaat er een input-interface op bijvoorbeeld de mouw van je jas. Poupyrev liet deze variant zien aan ontwikkelaars op I/O om de potentie te tonen.

Om te laten zien dat dit project meer is dan een hobby-concept dat het laboratorium nooit uitkomt, is Google een samenwerkingsverband aangegaan met spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss. De fabrikant is groot geworden in Californië tijdens de gold rush en is nog altijd een iconisch bedrijf in San Francisco, vlakbij Google's thuishaven Mountain View.

4. Project Tango - 3D-omgevingen

In Project Tango is het doel om van je omgeving een 3D-model te creëren, zodat je virtueel kunt communiceren met de wereld om je heen. Het idee is om deze realtime op een Android-apparaat weer te geven en er is een development kit beschikbaar waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen die van deze feature gebruikmaken. Dat apparaat voor developers is helaas beperkt beschikbaar (een paar honderd stuks) en alleen in de VS te krijgen.