Moderne applicaties stellen steeds hogere eisen aan de performance van opslagsystemen. Een traditioneel storagesysteem met SAS- of SATA-schijven kan deze performance leveren, alleen is daar onevenredig veel apparatuur voor nodig. SSD-schijven zijn hier veel geschikter voor. Ze zijn betrouwbaarder, zuiniger, vele malen sneller en dankzij moderne technieken als de-duplicatie is er minder apparatuur nodig.

Alleen was deze relatief jonge technologie tot voor kort erg duur en vonden bedrijven het vaak de investering niet waard. Als tussenoplossing werd SSD als extra tier in het opslagsysteem opgenomen, voor alleen data met de hoogste performance-eisen. Nu de technologie volwassen is geworden en de prijs per terabyte sterk is gedaald, wordt het voor steeds meer bedrijven interessant om gebruik te maken van opslagsystemen met SSD-schijven. Hieronder geven we vier overwegingen.

Afname van de gebruikskosten

Het toevoegen van een extra tier brengt extra complexiteit met zich mee. Het maakt het management van opslagsystemen lastiger. Want welke data moet wanneer naar welke tier worden weggeschreven? Veel is te automatiseren, maar er blijft altijd het nodige handmatige werk over. "Nu de prijs van SSD-opslag sterk is gedaald, is het interessant om te kijken naar een zogenaamde all-flash omgeving", vertelt Dave Smissaert, Product Manager HP Storage. "Dat zijn opslagsystemen die alleen nog gebruikmaken van SSD en niet meer van SAS- en SATA-schijven."

Gevoelsmatig lijkt dat misschien nog steeds een prijzige oplossing. "Als je alleen naar de aanschafwaarde van een SSD-opslagsysteem kijkt, dan klopt dit inderdaad. Maar door SSD te gebruiken komt er veel nieuwe functionaliteit beschikbaar, waardoor de gebruikskosten sterk omlaag gaan. Denk aan bijvoorbeeld realtime de-duplicatie. Waarbij de data veel efficiënter wordt opgeslagen, wat ook nog eens tot een flinke afname van de benodigde opslagcapaciteit leidt. Zonder dat dit invloed heeft op de performance."

Lagere TCO dankzij all-flash

Door de lagere prijs per terabyte, nieuwe functionaliteiten als de-duplicatie en besparingen op diverse andere vlakken, kom je met all-flash in veel situaties op vrijwel dezelfde prijs per terabyte uit als bij een traditioneel opslagsysteem. Dave Smissaert: "Omdat er minder opslagruimte nodig is, heeft een opslagsysteem met SSD verder een aanzienlijk kleinere footprint. Op de langere termijn, denk aan drie tot vijf jaar, levert dit een flinke kostenbesparing op. Het stroomverbruik is lager en er is minder koelcapaciteit nodig. Je moet dus niet zozeer naar de hogere aanschafprijs kijken, maar naar de TCO en die valt in veel situaties lager uit dan bij een traditioneel opslagsysteem."

Klaar voor de toekomst

Kiezen voor SSD is ook investeren in de toekomst. "Voor steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar een opslagoplossing, loont het de moeite om te kijken of SSD in hun specifieke omgeving past", stelt Smissaert. "Vooral als je naar de toekomst kijkt en wilt aansluiten op nieuwere trends zoals de cloud, Big Data, of als je gebruik wilt maken van een VDI-oplossing, heb je de performance van all-flash nodig. Ook als er op dit moment nog geen concrete plannen in het bedrijf zijn. Het is namelijk belangrijk dat het opslagsysteem er klaar voor is, nog voordat die behoefte ontstaat. All-flash is het opslagsysteem van de toekomst. Als je er nu in investeert, ben je gegarandeerd klaar voor alle trends die nog komen gaan."

Vereenvoudigd beheer dankzij autonomie

Een all-flashomgeving is volgens Smissaert ook eenvoudiger te beheren dan een traditioneel opslagsysteem. "Een drie tier-configuratie met een laag SATA voor de capaciteit, SAS voor de productieomgeving en SSD voor de performance, is complex om te beheren", licht hij toe. "Data moet telkens naar de juiste laag worden weggeschreven om de juiste performance te krijgen. Als je een één tier-oplossing hebt, is al dat denkwerk of de data wel snel genoeg is niet meer nodig. Dat maakt het management een stuk eenvoudiger."

Met een geschikt opslagsysteem worden deze processen niet alleen automatisch uitgevoerd, maar krijg je zelfs een autonoom systeem. "Dit houdt in dat het all-flash systeem zichzelf reguleert. Dat kun je vergelijken met een hartslag. Als je rent is er meer bloed nodig en gaat je hart sneller pompen. Er wordt continu gekeken of alles wel goed gaat, of dat er moet worden op- of afgeschaald. Een autonoom systeem is veel intelligenter dan een automatisch systeem en ontzorgt bedrijven."