Zolang een server naar tevredenheid draait, denk je niet zo snel aan vervanging. Toch is het verstandig hier al in een vroeg stadium bij stil te staan. Want de kosten van een server nemen na de eerste jaren sterk toe, waardoor het financieel aantrekkelijker is om tot vervanging over te gaan dan ermee door te draaien. Daarnaast volgen technologische ontwikkelingen elkaar snel op en profiteer je met een nieuwe servergeneratie van slimme nieuwe features en haal je krachtigere en energiezuinigere hardware in huis. Wanneer loont het om je oude server te vervangen?

Kosten en investering

Het is belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs van nieuwe hardware te kijken, maar juist naar de totale kosten over een langere periode. Bij de aanschaf van een server wordt meestal een standaard supportcontract afgesloten met een looptijd van drie jaar. Het vierde en vijfde jaar zijn daardoor naar verhouding duur. Want na drie jaar is de garantie op de hardware afgelopen. Het is mogelijk om aanvullende garantie af te sluiten tot bijvoorbeeld vijf jaar, maar prijstechnisch blijkt dat vaak niet interessant, omdat de kosten naar verhouding te sterk omhooggaan. De eerste drie jaar betaal je namelijk alleen voor support, daarna voor zowel support als verlengde garantie. Hierdoor kunnen het vierde en vijfde jaar zelfs even duur uitvallen als een volledig nieuwe server waarop je opnieuw drie jaar garantie hebt. Zet de prijs van een verlenging daarom altijd af tegen de aanschaf van een nieuwe server.

Betrouwbaarheid

De technische levensduur van servers is veel langer dan vijf jaar. Dat wil niet zeggen dat het verstandig is om servers daarom maar te laten doordraaien. Want de kans op storingen neemt wel toe, vooral bij componenten zoals harde schijven, ventilatoren en voedingen. Na de eerste drie jaar komen er meer storingen voor, al zijn het er dan nog steeds heel weinig. Maar gaat een server eenmaal down, dan zijn bedrijfskritische systemen een tijdlang niet beschikbaar en dat kun je natuurlijk niet hebben. Servers moeten tegenwoordig een zeer hoge betrouwbaarheid hebben. Zeker in onze 24x7 economie, waarin online aanwezigheid steeds essentiëler wordt. Cruciale applicaties moeten daarom altijd beschikbaar zijn, want bij downtijd loop je gegarandeerd business mis.

Daarnaast is het sowieso nooit verstandig om langer dan vijf jaar met servers door te draaien, omdat dan niet alleen de hardware maar ook de software niet meer ondersteund wordt. Zo wordt Windows Server 2003 sinds kort niet meer ondersteund. En stel dat je naar een nieuwe versie van Windows Server of VMWare moet overgaan, omdat de support op de versie waarmee jij draait stopt, dan is de kans groot dat dit niet mogelijk is. Het nieuwe besturingssysteem vergt namelijk een nieuwe server omdat de software meer van de hardware vraagt. Op het gebied van beschikbaarheid en beveiliging neem je als bedrijf dan flinke en onaanvaardbare risico's.

Zuiniger en sneller

Tijdig vervangen biedt extra voordeel omdat nieuwe hardware krachtiger is en efficiënter werkt. Zo kun je meer doen met minder. De energiekosten gaan omlaag en het kan ook zijn dat je minder vloerruimte nodig hebt. Elke nieuwe generatie processoren is krachtiger, betrouwbaarder en betaalbaarder. Nieuwe generaties Intel Xeon serverchips bieden bijvoorbeeld tot 30 procent beter prestaties ten opzichte van vorige generaties, 70 procent meer encryptie performance per core en zijn tot 50 procent zuiniger in combinatie met high performance SSDs. Bij vervanging na drie jaar is je winst dus helemaal groot. Verder is de snelheid van processoren tegenwoordig variabel, zodat deze zich dynamisch aan de workload kan aanpassen. Hierdoor krijg je de beste performance per Watt. Delen van de processor die even niet nodig zijn, verbruiken zelfs nagenoeg helemaal geen stroom meer.

Met nieuwe generatie servers worden verder steeds geavanceerdere virtualisatietechnieken mogelijk, waarbij de hardware een steeds minder grote rol speelt. Met virtualisatie zorg je ervoor dat applicaties en data niet langer aan fysieke hardware gebonden zijn. Zodat je vrij bent in wat je wanneer waar laat draaien. Moderne servers ondersteunen je hierin door virtualisatie nog sneller en betrouwbaarder te maken, waarbij virtuele servers zelfs zonder downtime verplaatst kunnen worden. Dankzij deze virtualisatietechnieken zet je de capaciteit van je servers optimaal in en wordt het beheer van het serverpark vereenvoudigd.

Veiliger

Een sterke beveiliging is essentiëler dan ooit. Want werden servers vroeger volledig afgeschermd van de buitenwereld, tegenwoordig worden applicaties steeds vaker ontsloten via internet voor klanten en werknemers. Dit betekent dat systemen doelwit kunnen worden van kwaadwillenden. Om systemen, applicaties en kostbare bedrijfsdata hiertegen te beveiligen, kan de broodnodige maar wel zeer rekenintensieve data-encryptie door de processor worden uitgevoerd. Daarmee wordt het besturingssysteem enorm ontlast, zodat veiligheid en performance prima hand in hand gaan.

Verder speelt de processor een grote rol in het veilig houden van het systeem. Op oudere servers wordt een omgeving pas optimaal beschermd zodra het besturingssysteem en de bijbehorende beveiligingssoftware actief is. Ervoor is het systeem erg kwetsbaar en kunnen indringers onzichtbaar hun slag slaan. Bij moderne servers controleert de processor al direct bij het opstarten de integriteit van het systeem en is de beveiliging dus letterlijk direct vanaf de start actief. Daarnaast werkt de processor zeer nauw samen met de beveiligingssoftware om bedreigingen effectiever tegen te houden.