Het opstellen van een langetermijnplan voor de IT-sector is geen sinecure. Je moet beginnen met het inventariseren van de behoeften van IT'ers voor wie het opstellen van zulke plannen een dagelijkse routine is. Op deze manier hebben wij 8 speerpunten gevonden die de komende jaren op de agenda zouden moeten staan. Je vindt er geen hippe onderwerpen zoals cloud computing of exotische technologieën, maar een wenslijst met concrete oplossingen voor de grootste IT-problemen van dit moment.

Oplossing 1: de ideale client desktop

Zowel grote als kleine organisaties hebben steeds vaker te maken met verouderde en veel te zware client desktops. Beheerders moeten nog altijd van bureau naar bureau lopen om upgrades te doen en problemen op te lossen. Ondanks endpoint veiligheidsoplossingen blijft die logge desktop een eenvoudig doelwit voor hackers.

Inmiddels zijn er verschillende alternatieven beschikbaar, maar daar zit geen product tussen dat je zonder erbij na te denken kunt aanschaffen. Zo kunnen thin clients uitstekend dienst doen in callcenters en voor datainvoertoepassingen, maar kenniswerkers zien weinig in zo'n gedeelde oplossing. Andere vormen van gecentraliseerde clients, zoals ClearCubes blade werkstations, bedienen ook slechts enkele markten voor 100 procent en de overige helemaal niet.

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is VDI (virtual desktop infrastructure). Dit beter presterende thin client model kan alleen of in combinatie met het oude model worden toegepast. Beter zou het zijn om een nieuwe manier te ontwikkelen waarbij de pc-traditie van persoonlijke invloed op de desktop kan worden gecombineerd met gecentraliseerde controle en beheer door de IT-afdeling.

Uiteindelijk moet hierbij ook rekening worden gehouden met portabiliteit. Werknemers kunnen hun desktopomgeving dan meenemen en zonder een verbinding werken. Als de verbinding is hersteld, heeft de IT-beheerder ook weer controle. Misschien is een veilige, virtuele client de oplossing. Gebruikers kunnen dan hun eigen laptops of tablets meenemen en een 'business vm' draaien. Zo'n oplossing is helaas nog toekomstmuziek.

IT oplossing 2: virtualisatieservers zonder harde schijf

Een grote stap voorwaarts kan gemaakt worden dankzij virtualisatie. Essentieel onderdeel daarvan zijn grote multikernservers, die per stuk tientallen virtuele servers aansturen. De standaardconfiguratie van die servers is echter niet speciaal geschikt voor virtualisatie. Het wordt tijd om die standaarden te veranderen.

Zelfs speciaal voor de virtualisatiemarkt bedoelde servers zijn ontwikkeld voor een rol als enkelvoudige server. De hardware, warmtehuishouding en omvang van deze systemen doen het niet goed in een virtuele omgeving en kunnen dus beter achterwege blijven. Virtualisatie-hosts hebben slechts drie dingen nodig: CPU, RAM en I/O. Hypervisors kunnen en moeten opstarten via interne flash-apparaten of tenminste 1,8-inch SSD, maar een fysieke harde schijf - inclusief koeling en stroom - is niet meer nodig.

Enkele servers komen in de buurt van een oplossing, maar dat zijn blades die in een chassis zitten met lokale schijven. Over vijf jaar zal een blade chassis of een server met lokale schijf een zeldzaamheid zijn, terwijl schijfloze virtualisatieservers de norm zijn geworden. Virtualisatie en san's zijn dan even gewoon als toetsenborden. Breng die servers terug tot de kleinst mogelijke omvang en virtualiseer ze. Over tien jaar vertellen we onze kinderen dan over de tijd dat je een server kon kopen met ingebouwde harde schijf.

IT oplossing 3: goedkope WAN's

Veel teveel bedrijven gebruiken nog verbindingen via ouderwetse TDM-technologie. In de tijd dat we nog moesten inbellen leken die 1,54Mb T1-circuits enorm, maar nu zijn ze traag en kosten ze nog evenveel als 15 jaar geleden.

Als breedbandaanbieders glasvezelkabel kunnen aanbieden aan particulieren, dan kunnen zij dat ook doen voor bedrijven, of die nu in het centrum liggen of op een verlaten industriegebied. Daarnaast is de datasnelheid over koperdraad in de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen, zodat die T1 nog trager en ouder lijkt.

Het grote probleem is dat telecomaanbieders weinig gemotiveerd zijn om de lucratieve T1- en T3-circuits op te geven. Ze zijn duur en erg betrouwbaar, maar de technologie is ze voorbijgestreefd. Over vijf jaar kan voor hetzelfde geld een verbinding van 100Mbps of 1Gbps worden gemaakt tussen twee vestigingen. Die verbindingen zijn dan net zo betrouwbaar als T1 ooit was.

IT oplossing 4: complete herziening van softwarelicenties

Het aantal IT'ers en eindgebruikers dat ooit een complete EULA heeft gelezen is te tellen op de vingers van een verminkte hand. Die softwarelicentievoorwaarden zijn ongetwijfeld vooral geschreven voor juristen in plaats van gebruikers, maar de meeste bedrijven maken ze veel te ingewikkeld. Als je een lastig software- of hardwareprobleem moet oplossen, dan is het frustrerend als duistere licenties daarbij een rol spelen.

Misschien is het een overambitieus voorstel voor een vijfjarenplan, maar het woud aan licentievoorwaarden zou compleet moeten worden herzien. Als we al onze client-server applicaties kunnen laten draaien over TCP/IP, dan kunnen we ook een standaard licentiesysteem ontwikkelen dat iedere softwareontwikkelaar gebruikt. Dit was het idee achter producten als FLEXlm (nu FlexNet Publisher), maar het moet een gratis beschikbare dienst worden, ontwikkeld door een samenwerkingsverband van grote en kleinere producenten. Stel je eens voor: één licentieserver is dan verantwoordelijk voor alle gebruikte commerciële software.

Bron: Techworld