Het E3 is vooral een consoleshow, maar op Gamescon zie je wat er aan zit te komen voor pc-gamers. De tien hallen van de Duitse beurs zijn gevuld met het neusje van de zalm, veel meer dan je ziet aan consoles als je de PlayStation en Nintendo-stands achter je laat. Mijn hart sloeg meerdere malen over bij het zien van al dat moois en ik wil dat vandaag graag met je delen.

Lees ook ander Gamescon-nieuws: Deze 13 GeForce RTX-kaarten kun je nu al bestellen

Ik zag prachtige case mods (een adembenemende Tomb Raider-mod die hier verderop in het artikel staat), krachtige grafische kaarten en andere hardware waar elk lid van de PC Master Race-community blij van wordt en ik zag zelfs enkele uitzinnige dingen waar ik wel een foto van moest nemen. Loop met me mee door Gamescon.

1. Gekoelde koptelefoon

Op een HP-stand van een Windows-gedeelte vond ik HP's Open Mindframe, een van de pc-innovaties van dit jaar waar ik het enthousiast over ben. Deze headset gebruikt thermo-elektrische koeling in het metalen oppervlakte in de binnenkant, om de schelpen koel te houden tijdens die marathon-sessies. En het helpt echt!

Als je goed kijkt naar de binnenkant van deze oorschelp, zie je de afdruk van waar ik de koude speaker aanraakte met mijn duim. Zo koel wordt het. De geluidskwaliteit leek niet denderend, maar dat is moeilijk te beoordelen op een drukke beursvloer, dus daar komen we zeker nog later op terug.

2. Lichtshow van Corsair

Corsairs beroemde beursmuur vol met RGB-fans was ook weer te zien op Gamescom en het was de eerste keer dat ik 'm zag. De foto doet het vast geen recht aan, het is een indrukwekkend display.

3. Corsair-kast

Corsair laat ook nog eens zien wat mogelijk is als je in het ecosysteem van de fabrikant blijft. Jammer dat in dit voorbeeld de grafische kaart rode accenten heeft.

4. Freesync 2-monitor

De Samsung CHG90 is niet nieuw meer, maar bij het zien werd ik eraan herinnerd hoe adembenemend een FreeSync 2-scherm met HDR-ondersteuning kan zijn. Dit monster vervangt in principe twee bureaumonitoren en het ziet er fantastisch uit.

5. Dit megabord

Razer bracht deze gigantische Black Widow-toetsenbordreplica, en het enige waaraan ik kon denken was aan hoe ik erop wilde springen als Tom Hanks in de speelgoedwinkel in Big. Maar ik wil niet dat m'n toegangskaart wordt afgepakt en doorgescheurd. Oké, misschien doe ik dit op de laatste dag...

6. L3p Spectre

Je vindt veel gemodde pc's op Gamescon en dit is (los van de case) een van mijn favorieten: de L3p Spectre van Peter Brands. Hij was ook te zien op Nvidia's onthullingsevenement van zijn raytracing grafische kaarten met twee GeForce RTX 2080 Ti-kaarten aan boord.

7. Watergekoelde Erazer

Of wat dacht je van dit prachtige watergekoelde model van Erazer, een niche-aanbieder die je kon zien in het Windows-gedeelte.

8. Alienware-demo

Aliens! En niet zomaar aliens van Alienware, deze wezens spelen met draken.

9. Simstations

Ik heb een zwakke plek voor de enorme simulatieomgevingen (simstations) om gamers helemaal onder te dompelen en deze van Simtag maakte me erg gelukkig. Je kon hem ook zien bij Nvidia's RTX-presentatie waar de racesimulatie Assetto Corsa Competizione werd gespeeld, een van de de eerste games die realtime raytracing ondersteunt.

10. Multiplayer-setup

Nog een game die RTX ondersteunt is EA's Battlefield V. In zijn stand had EA een enorme setup met 64 machines waar multiplayer-matches werden gehouden.

11. Corsair's CUE

Ja, Battelfield V ziet er goed uit, maar kijk eens naar de fonkelende lichtjes die van deze op de muur gemonteerde pc afkomstig zijn. Corsair demonsteert hier zijn utility engine-software (CUE).

12. Shadow of the Tomb Raider-mod

Nvidia spreidde prachtige mods tentoon op zijn RTX-evenement. Deze mod van Ron Lee Christianson was een grote, gedetailleerde, zichtbaar met liefde gebouwde case die verwijs naar Shadow of the Tomb Raider. De game-bak bevatte zo'n prijzige GeForce RTX 2080 Ti. Kwijl.

En de andere kant is al net zo prachtig:

13. Bommen los

Nog een opvallende behuizing is gemaakt door Lee Harrington, die geïnspireerd was door Battlefield V.

14. Quadstellar

Elke keer als ik Deepcools radicale Quadstellar-case zie, moet ik wel een foto nemen:

15. Rat-muizen

De opvallende Rat-muizen van Mad Catz waren ook te zien. Er komen in totaal zeven muizen uit met sensoren die variëren van PWM3325 tot PWM3389 die je eerder zag in de Razer Hyperflux. Deze moeten in september of oktober uitkomen.

16. Pas op!

Bij de Aorus-stand stond dit gigantische beeld mensen te verwelkomen. Wauw.

17. Racen in VR

Die simstations met grote meerdere monitoren zijn gaaf, maar je word nog dieper ondergedompeld in de game-ervaring met deze VR-simstations. Dit is de Aorus-afdeling waar mensen hun vaardigheden op het virtuele asfalt op de proef stelden en waar ook live Leage of Legends werd gespeeld.

18. Nog meer casemods

Caseking, een verkoper van pc-componenten, had een grote serie indrukwekkende pc's. Het interessantste was de achterste ruimte van Caseking, waar diverse casemods te vinden waren. Als eerste dit fantastische monster van Ali 'The Crea8or' Abbas:

19. Lancer-case

Fans van Gears of War kunnen deze kast wel waarderen, die het iconische machinegeweer schuine streep kettingzaag Lancer tentoonstelt:

20. The Dark Knight

Of wat dacht je van deze behuizing, die simpelweg raspend I AM BATMAN lijkt te roepen.

21. Spartacus

Nog twee behuizingen dan voordat we verdergaan met een paar spannende pc-componenten en de eerste is de Spartacus van Caseking die een beeld van een gewelddadig Romeins spektakel oproept:

22. Conquer

Hier hield PNY een wedstrijd waar deze agressief ogende kast te winnen viel: een pc van 1500 dollar in Cougar's opvallende Conquer-case.

23. RTX van EVGA

Bij Gamescon draaide het veel om Nvidia's RTX-graphics en hier zag je de GeForce RTX 2080 Ti XC Ultra van producent EVGA. We weten nog niet zoveel over kloksnelheden en benchmarks, waardoor we liever even voorzichtig afwachten, maar dit monster moet in ieder geval voldoende koelcapaciteit hebben.

24. RTX van MSI

We vonden een heleboel speciale GeForce RTX 2080 Ti-kaarten op Gamescon, meteen na de onthulling van Nvidia. Bij Microsofts gedeelte zagen we de Gaming X Trio van MSI.

25. The Duke

Ook van MSI is de GeForce RTX 2080 Ti Duke:

26. Palit Gaming Pro

Bij Captiva werd de GeForce RTX 2080 Ti Gaming Pro van Palit voor het eerst getoond.

27. Gainward Phoenix

Nog één laatste grafische kaart dan voor we weer naar ander cool spul kijken: de allereerste keer dat de Phoenix van Gainward te zien was.

28. Robotlogo

Ik wilde eigenlijk de ROG Strix RTX 2080 Ti nog laten zien en die zou in deze stand zichtbaar zijn, maar ik kon hem nergens vinden. Wat wel opviel was het enorme beeld van het ROG-logo dat is gemaakt van robotische onderdelen. Ook mooi.

29. Emperor-werkplek

De futuristische Emperor-werkplek, een stoel met een serie beeldschermen die voor je hangen, was te zien bij Samsung in combinatie met diens CHG90-display. Die werd aangestuurd door de zelf samengestelde pc die je ook op het plaatje hieronder ziet.

30. Deze tank

Inderdaad, een tank bij de stand van World of Tanks. Een tank telt als hardware, toch?

31. HP's tower

Bij het Microsoft-gedeelte liet HP zijn nieuwe Omen Obelisk-pc zien. Gehard glas in behuizingen is normaal bij dit soort events, maar het is uitzonderlijk om het van een grote OEM te zien.

32. Maingear

Nvidia demonstreerde Metro Exodus met realtime raytracing tijdens zijn evenement en dit is de Maingear-pc die de game aanstuurde.

33. Tegen de muren omhoog

Overal waar je kijkt zie je pc's op Gamescon, zelfs bovenaan de muur.

34. Multischerm multiplay

Tussen alles over League of Legends en Dota 2 zou je zo Heroes of Storm vergeten, maar dat de stand van Blizzard was constant gevuld:

35. Erazer

Bij Erazer stonden verschillende zelfgemaakte game-krachtpatsers, allemaal uniek en prachtig op hun eigen manier.

36. Star Destroyer

Captiva maakte enkele pc-behuizingen waar je mond van openvalt, zoals deze Imperial Star Destroyer.

37. Goa'uld-bommenwerper

Als Stargate meer jouw franchise is dan Star Wars, kijk dan naar deze prachtige mod van Cap-ten.

38. Hellblade

Ook in de stand van Captiva: deze uitzonderlijke mod van Eddy's Customizing.

39. GeForce RTX in het wild

Van Nvidia mochten we geen RTX-kaarten bepotelen tijdens het evenement afgelopen maandag, maar ik kwam er eentje los tegen bij HP. Zo ziet een GeForce RTX 2080 Ti er dus uit zonder glazen kist eromheen, zoals in alle andere voorbeelden hier.

40. Retro!

Als hekkensluiter deze verdieping in hal 10 die helemaal was gereserveerd voor retro-games en pc's en het was fantastisch. Ondanks alle fonkelende hardware elders, heb ik me hier het meest vermaakt, tussen de ouderwetse arcadekasten en Atari Jaguars. Zouden ze hier geen versie met gehard glas van kunnen maken?