De directeur van de Amerikaanse ramphulpverleningsdienst FEMA waarschuwt dat tijdens een crisis mobiel breedband er regelmatig uitligt. Hij wijst onder meer op de orkaan Sandy in New York twee jaar geleden. Daarom moet hulpverlening niet vertrouwen op datatechnologie, maar gewoon

op de ouderwetse FM-radio.

Craig Fugate van FEMA ziet een kwetsbaarheid ontstaan nu we zo afhankelijk raken van mobiele technologie. Zelfs als het telefonienetwerk fysiek intact blijft, zorgt de plotselinge datavraag ervoor dat het systeem overbelast raakt. Hij haalt een voorbeeld aan van een aardbeving in Virginia waarbij smartphones door een storing werden gereduceerd tot baksteen. Via de radio kunnen burgers dan nog wel van kritiek informatie worden voorzien.

Cell Broadcast

De constatering van Fugate is opmerkelijk, omdat in de VS, net als in Nederland met NL-Alert, bij rampen ook gebruik wordt gemaakt van cell broadcast. Deze technologie wordt ook geacht te werken bij overbelasting.

De laatste telefoon zonder FM-radio die ik trouwens had was een Hi Swing, toch alweer een paar jaar geleden. Qua smartphones met FM-radio's is er momenteel keus genoeg, dus dat zit snor. Alleen jammer dat je tijdens een ramp op zoek moet gaan naar een headset die als antenne fungeert.