Ook Apple doet mee met Cyber Monday, maar zoals je waarschijnlijk al verwachtte gaat dat niet om kortingen. In Apple's verkoopwereld daalt de prijs van producten niet, maar krijg je cadeaukaarten bij bepaalde aankopen. Mocht je aan nieuwe Apple-hardware denken, dan hebben we hier vijf die je momenteel even moet vermijden en waarom dat zo is.

1. iPad mini 4

Aan een van Apple's bijna vergeten nakomelingen, de iPad mini 4, is weinig veranderd sinds zijn debuut in 2015. Hij heeft de A8-chip die voor het eerst verscheen in de iPhone 6 in 2014, waardoor hij ver achterloopt op zelfs de goedkoopste iPad met een A10-processor en ondersteuning voor de Apple Pencil.

De opslagruimte is nu 128 GB maar met een prijs van 439 euro is het nog steeds erg veel geld gezien wat je ervoor terugkrijgt. Al helemaal als je bedenkt dat de veel modernere iPad van 9.7 inch met dezelfde opslaggrootte maar een tientje meer kost. Dus tenzij je dit apparaat ergens tegen de helft van de huidige prijs ziet, raden we je aan om drie jaar oude hardware tegen een 2018-nieuwprijs te vermijden.

2. MacBook

De laatste niet-pro MacBook kwam vorige zomer uit en zelfs op dat moment was hij aan de dure kant gezien de hardware met een prijskaartje €1497,91. Nu je de MacBook Air van 13 inch voor nog geen 1350 euro kunt kopen als je dezelfde opslagcapaciteit kiest én daar betere componenten voor krijgt, lijkt de MacBook al helemaal geen mooie deal.

Tel daarbij op dat deze MacBook nog steeds het omstreden Butterfly-toetsenbord van de tweede generatie gebruikt. Dat is de versie zonder de rubberen randen van de nieuwe uitvoering die het verlies van functionaliteit door vuil moet tegengaan. We verwachten dat we binnen enkele maanden een nieuwe MacBook gaan zien, dus bewaar je centen voor de nabije toekomst.

3. iMac

Het is niet zo erg als de MacBook, maar ook Apple's iMac-serie begint een beetje achterop te lopen. De laatste update was in juni 2017 met een nieuwe Kaby Lake-processor en de ondersteuning van Thunderbolt 3. Maar sindsdien hebben we enkel het geluid van krekels gehoord. We verwachten net als met de MacBook snel een nieuwe versie en we denken dat potentiële kopers nog beter even geduld kunnen betrachten, want dat wordt snel beloond.

4. AirPods

Dit is een moeilijke, omdat mensen wellicht AirPods overwegen als cadeautje voor Sinterklaas of Kerstmis. Er is niets mis met de huidige versies, behalve dat ze misschien beter waterdicht gemaakt moeten worden en de steeltjes wel iets korter mogen, zodat ze er beter uitzien. Het gerucht gaat dat de nieuwe er heel snel aankomen, nog vóór Kerst zelfs.

5. Mac Pro

Ten slotte moeten we het uiteraard hebben over de Mac Pro. We weten niet of er nog mensen zijn die ze kopen, aangezien er al vijf jaar geen nieuwe is uitgekomen, maar voor iedereen die het nog niet weet: KOOP GEEN MAC PRO!

Behalve de verwaarlozing van een half decennium is er een dwingendere reden: Apple heeft een tipje van de sluier gelicht van een nieuwe Mac Pro die volgend jaar moet uitkomen. Als je een professionele machine nodig hebt die macOS draait, wacht dan tot 2019 om je honger te stillen.