The Button doet maar één ding: hij registreert op welk moment binnen 60 seconden je klikt. De twist: de 60 seconden lopen voor iedereen en degene die nét voor jou klikt, sleept zijn of haar score binnen. Het is net een veilingklok. Te vroeg, en je hebt een lage score: tussen 51,01 en 60,00 seconden word je paars. Maar wacht wat langer en iemand anders pakt de beurt.

En heel belangrijk: Iedereen kan maar één keer klikken, je moet Redditor zijn en je moet vóór 1 april een account hebben aangemaakt.

Als er iemand klikt springt de klok weer naar 60 en begint het aftellen opnieuw. De eerste week zakte de klok nauwelijks onder de 40 seconden, omdat mensen maar steeds bleven klikken. Rivaliteit tussen "Paars 56" en "Paars 54" (achter je Reddit naam komt een bolletje met de kleur die uitvouwt naar het aantal seconden) leidde tot vlugge klikkers. Of misschien drukten tienduizenden Redditors maar steeds op de knop, gewoon om te zien wat er zou gebeuren.

Per ongeluk klikken is er overigens niet bij. Als je besluit The Button in te drukken, moet je twee keer klikken. Na de eerste keer verdwijnt een virtueel kapje en is de knop klaar om geklikt te worden.

Is dit allemaal willekeurige onzin of een diepgravende psychologische test? Inmiddels hebben meer dan een miljoen Redditors geklikt om een kleur te bemachtigen.

1. Psychologische oorlogsvoering

Wat beoogt Reddit met de knop? Is er überhaupt een doel? De vraag die bijna iedereen bezighoudt is: wat gebeurt er als er een minuut lang niemand klikt? Vroeger of later is het zover, er zijn namelijk 3,5 miljoen geregistreerde redditors, waarvan er nu al meer dan een miljoen hebben geklikt. Is het spel afgelopen als de klok nul bereikt? Of wacht ie gewoon op een klik en blijft ie op nul staan?

Er zijn gebruikers die constateren dat de klok al een keer 0,00 heeft bereikt en dat zou het bewijs zijn dat Reddit een loopje neemt met geobsedeerde fans. Reddit liet weten dat de geobserveerde nul vaak maar een schijn-nul was: als browsers het contact met de server verliezen, telt het scriptje gewoon door naar nul. Maar sommige ongelovigen denken dat dit gelul is en dat The Button voorbij is. De clou was niet te kijken naar hoe lang het zou duren tot de timer nul bereikte, maar om te zien hoe lang het zou duren voordat mensen het op zouden geven.

De kliks gaan hoe dan ook gewoon door.

Dan is er de latency. Sommige gebruikers klikten bijvoorbeeld op 42 seconden en kregen vervolgens toch een paars bolletje met 60. Dat zou gekomen zijn doordat een andere gebruiker een milliseconde eerder klikte, waardoor die 42 kreeg en de onfortuinlijke naklikker meteen 60.

2. Complottheorieën

Gebruikers hebben er veel lol mee. Is er een correlatie tussen de hoeveelheid stervende mensen per dag en de klikkers? Blijft de timer gewoon soms wél op nul hangen tot er iemand klikt en een 0-bolletje krijgen? Kun je wel twee keer klikken, zoals sommige mensen beweren, zodat Reddit The Button kan laten doorlopen?

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.

3. Facties

The Button leidde op 1 april direct tot verschillende kampen. De Purples (mensen die klikten en iets anders dan paars was er nauwelijks de eerste dag) en de Greys. Grijs krijg je als je niet drukt. En dat kan betekenen dat je afwacht, of dat je principieel niet drukt omdat je nieuwsgierig bent wat er gebeurt als de klok nul bereikt.

Die laatste groep staat bekend als Followers of The Shade. Ze willen zien wat er gebeurt en zijn boos op mensen die maar op de knop drukken. ("Filthy pressers.") Precies daartegenover heb je Knights of The Button, die willen voorkomen dat de knop nul bereikt. De factie The Redguard doet dit door leden op te offeren als de knop laag is, zodat ze hun geliefde grijs vervangen door de kleur rood. ("My guard is at an end.")

De meeste groepen voorzien het moment dat de allerlaatste persoon klikt, omdat de volgende ronde de klok naar de nul loopt wegens gebrek aan klikkers. Dit is de uitverkorene, ook bekend als The Pressiah. Nadat de knop 0,00 bereikt zou hebben (zie punt 1) zou er dus al een Pressiah zijn opgestaan. Nu de button weer gewoon loopt is het wachten op 'The Second Coming'.

Een overzicht van de groeperingen vind je in dit Google Document.

4. Valstrikken

Geloof niet alles wat je leest. Iemand die zijn klik verkoopt? Een JS'je die je laat drukken als de timer 0,x bereikt? Een vuig plot van de Knights of the Button! Er was zelfs een gebruiker die mensen wijs probeerde te maken dat je twee keer kon klikken als je als grijs (niet-drukker) naar /r/unlimitedbutton ging. Wat uiteraard doorlinkte naar r/thebutton. Deze gebruiker was duidelijk geen Follower of The Shade.

5. Gokken op de Eindtijd

Wanneer is het afgelopen met The Button? Als we de geschriften van de Knights of the Button lezen, zien we dat we momenteel in Phase IV zitten, vlak voor de eindtijd als de knop daadwerkelijk nul bereikt. Deze fase zou worden gekenmerkt door de komst van vele rode bolletjes en een blik op de hoofdpagina van The Button leert dat rode bolletjes tegenwoordig makkelijk worden verkregen. Dat betekent dat de verwachtte nultijd (of After Press) zich bijna zal voltrekken en The Pressiah zal opstaan. Maar volgens deze poll op Reddit zal die dag nooit aanbreken en zal The Button tot in de eeuwigheid doorlopen.

UPDATE: niet lang na publicatie van dit artikel trok Reddit onverwacht de stekker uit The Button, zonder duidelijke climax of verklaring.